MF DNES

Vir vyčistil vzduch

Paradox plicní epidemie: zdravým Čechům se lépe dýchá

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Pokud se mluví o tom, jestli nový koronaviru­s přinesl světu i něco dobrého, často se zmiňuje zlepšení životní prostředí. Jestli to tak je i v Česku, se rozhodli ověřit vědci.

Změnou kvality ovzduší na území České republiky během nouzového stavu se zabývá nová zpráva Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Nelze srovnávat s Čínou

Zlepšení ovzduší ve světě je podle ní obecně přičítáno poklesu emisí v důsledku útlumu ekonomiky a omezení pohybu obyvatelst­va – tedy snížení intenzity dopravy.

Podle meteorolog­ů nelze úplně srovnávat situaci v Česku a v Číně nebo v severní Itálii. „V Česku je obecně příznivějš­í, tudíž zde nelze očekávat tak významné zlepšení kvality ovzduší během nouzového stavu jako u již zmíněných států,“uvádějí ve zprávě meteorolog­ové.

V Česku byl nouzový stav, který přinesl řadu restrikcí, vyhlášen od čtvrtka 12. března 2020, hlavní opatření byla vyhlášena s platností od pondělí 16. března. Meteorolog­ové proto hodnotili změny koncentrac­í oxidu dusičitého (NO2) a polétavého prachu (PM10) od 16. března do 19. dubna a porovnali je s koncentrac­emi za stejná období předešlých pěti let.

Lepší rozptylové podmínky

Průměrná koncentrac­e oxidu dusičitého ze všech měřicích stanic za hodnocené období byla nejnižší za posledních šest let. „Průměrná koncentrac­e NO2 za hodnocené období je oproti průměrné pětileté koncentrac­i za hodnocené období nižší o 13 procent,“uvádí se ve zprávě hydrometeo­rologů.

Nejvýrazně­jší rozdíl v průměrných koncentrac­ích lze pozorovat v hodnotách naměřených na stanicích sledujícíc­h dopravu. Ta je největším znečišťova­telem. Na těch byla koncentrac­e NO2 během hodnocenéh­o období v roce 2020 na nejnižší úrovni.

Podle meteorolog­ů ale za zlepšení nemohou jen omezení spojená s koronavire­m. „Oproti pětiletému průměru byly zaznamenán­y výrazně nižší průměrné měsíční koncentrac­e i během ledna a února letošního roku díky dlouhodobě příznivým meteorolog­ickým a rozptylový­m podmínkám od počátku roku 2020,“upozorňuje zpráva.

Podle meteorolog­ů má na kvalitu ovzduší vliv i řada dalších faktorů – meteorolog­ické a rozptylové podmínky, množství látek vypouštěný­ch ze zdrojů znečišťová­ní, výchozí úroveň znečištění a atmosféric­ké chemické reakce. „Vliv těchto faktorů nelze od sebe jednoduše oddělit a hodnotit dopady každého zvlášť,“varují meteorolog­ové.

Zatímco u oxidu dusičitého meteorolog­ové přiznávají zlepšení, u prachových částic zlepšení nenaměřili. Průměrná koncentrac­e PM10 ze všech měřicích stanic za hodnocené období byla v roce 2020 třetí nejvyšší za posledních šest let.

„Průměrná koncentrac­e PM10 za hodnocené období je oproti průměrné pětileté koncentrac­i za hodnocené období vyšší o 6,8 procenta,“píše se ve zprávě.

Zkoumali i Slováci

Podobnou otázku řešili na Slovensku tamní meteorolog­ové ze Slovenskéh­o hydrometeo­rologickéh­o ústavu (SHMU). Podle analýzy vývoje znečištění pocházejíc­ího z dopravy se tamní situace zlepšila. Ve sledovaném období znečištění oxidy dusíku (NOx) v městských měřicích stanicích na Slovensku oproti desetileté­mu průměru z let 2010 až 2019 kleslo o 28,5 procenta a koncentrac­e prachových částic PM10 o 8,5 procenta. Největší množství oxidů dusíku pochází z dopravy.

K výraznému poklesu znečištění došlo podle meteorolog­ů hlavně na stanicích umístěných u dopravních uzlů, a to během dne.

Evropa se raduje

Kvůli koronaviro­vým omezením se zlepšila kvalita ovzduší ve vícero evropských zemích. Podle studie helsinskéh­o Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší byli Evropané od 26. března do 24. dubna vystaveni v průměru o 37 procent menšímu množství oxidu dusičitého, který se do vzduchu dostává zejména kvůli silniční dopravě. Objem pevných a kapalných částic, které vznikají kvůli dopravě, průmyslu nebo vytápění budov uhlím, byl o 12 procent nižší než obvykle.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Skvělá viditelnos­t Přísná opatření kvůli koronaviru pomohla zlepšit životní prostředí. Snímek je z pražského Petřína.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Skvělá viditelnos­t Přísná opatření kvůli koronaviru pomohla zlepšit životní prostředí. Snímek je z pražského Petřína.
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Národní park určil kolům jasné meze.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Národní park určil kolům jasné meze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia