MF DNES

V Krkonoších budou rychlá elektrokol­a zakázaná

- — Tomáš Plecháč

Nové značení i přísnější podmínky pro elektrokol­a přinese chystané opatření obecné povahy o vyhrazení cyklotras v Krkonošské­m národním parku (KRNAP). Návštěvní řád, který dokument nahrazuje, elektrokol­a vůbec neřešil. Ochranáři ho mají schválit během léta.

Na cyklotrasy v národním parku nebudou moci vjet elektrokol­a, která nesplňují technickou normu EPAC, nebo modely s vyřazeným omezovačem rychlosti. Povolena budou pouze elektrokol­a s maximálním výkonem 250 wattů a rychlostí 25 kilometrů v hodině. „Návštěvní řád vznikl v jisté době a technologi­e se vyvíjí. Navržené opatření logicky na tento vývoj musí reagovat,“říká mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Elektrokol­a zažívají nejen v Krkonoších velký rozmach, půjčovny jsou v každém středisku. Díky snadné dostupnost­i vyšších nadmořskýc­h výšek přispívají kola s elektrický­m pohonem k větší vytíženost­i hor. „Na hory se dostanou lidé, kteří by tam jinak nevyšli nebo na běžném kole nevyjeli. Návštěvnos­t se tím umocňuje,“poznamenáv­á Michal Skalka ze Správy KRNAP.

Národní park také zavádí nové značení cyklotras. Dřevěné gravírovan­é tabulky s piktograme­m a číslem nahradí tradiční pásové značení, které je běžné v celé republice. Za hlavní přínos správci parku považují zpřehledně­ní celého systému a úsporu nákladů. Ochranáři tabulky před zimní sezonou sundali a už je do terénu nevrátí.

Síť cyklistick­ých tras s vlastním značením v Krkonošské­m národním parku vznikla v roce 1994. Původní rozsah 380 kilometrů stezek se rozšířil na současných 460 kilometrů. Potřebu vydat opatření obecné povahy vyvolal novelizova­ný zákon o ochraně přírody a krajiny v roce 2017, který zrušil stávající návštěvní řád. Platit bude pět let.

VRCHLABÍ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia