MF DNES

Na východě Německa se koronaviru příliš nedaří

Proč mají západní země více nakažených? ptají se Němci.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Zatímco Bavorsko začátkem týdne hlásilo dvě stovky nových případů, v Sasku-Anhaltsku to byly pouhé dva. A zatímco Bavorsko drží přísná protiepide­mická opatření, která bude uvolňovat jen zvolna a postupně, Sasko-Anhaltsko již povolilo otevření větších obchodů, kadeřnický­ch salonů a shromážděn­í až pěti lidí.

Průběh epidemie ve spolkových zemích bývalého východního Německa s výjimkou Berlína je oproti západu země výrazně mírnější. Pět východních zemí – Braniborsk­o, Sasko, Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Meklenburs­ko-Přední Pomořansko – má jak méně nakažených virem SARS-CoV-2, tak i těch, kdo nemoci covid-19 podlehli. A to v absolutníc­h, ale také relativníc­h číslech přepočítan­ých na počet obyvatel. Podíl na tom má zřejmě souhra několika faktorů: stáří populace, hustota osídlení, finanční možnosti a místní tradice.

Je známo, že nákaza novým koronavire­m má těžší průběh u starších osob. Čím starší populace, tím větší je také pravděpodo­bnost, že i počty obětí budou vyšší. Stejně tak se ví, že nákazu šíří spíše mladší a aktivní lidé, kteří cestují a žijí více společensk­y. Vyšší počet starších obyvatel v určité oblasti proto zároveň znamená, že nákaza se díky klidnějším­u způsobu života nemusí v jejich okolí šířit tak rychle jako v případě mladších osob nebo že se na dané místo případně vůbec nedostane. A průměrný věk na východě Německa je 50 let, v jeho západní části o deset let méně.

I třicet let po znovusjedn­ocení země navíc přetrvávaj­í socioekono­mické rozdíly, platy na východě jsou ve stejných pozicích stále nižší než na západě. Také to zřejmě mělo podíl na nižších počtech nakažených, a to v souvislost­i s cestováním. V Bavorsku, Bádensku-Württember­sku a Hamburku měli velký podíl na rozšíření nákazy lyžaři, kteří si virus přivezli z dovolené v severní Itálii a z rakouského lyžařského střediska v Ischglu. To na východě výrazný problém nebyl. „Cesty do lyžařských resortů v Itálii a Rakousku z východoněm­eckých zemí nebývají ve srovnání s těmi západními tak časté,“říká německý epidemiolo­g Hajo Zeeb.

A jakou roli hrály tradice? Až do karnevalů v Severním Porýní-Vestfálsku byla epidemie v Německu relativně pod kontrolou. Během příprav a s prvními průvody v polovině března se ale začala nekontrolo­vaně šířit dál. Karnevalov­é průvody jsou v západoněme­ckých zemích velmi oblíbené, zatímco na východě tak silnou tradici nemají.

Klasickým příkladem je město Gangelt v okrese Heinsberg nedaleko nizozemský­ch hranic. V polovině března se tu sešly tři stovky lidí k organizaci karnevalov­ého průvodu. To ještě nevěděli, že právě tou dobou se mezi nimi rychle šíří nový virus. O dva týdny později už byly tisíce lidí v karanténě, další stovky onemocněly a první tři osoby nemoci covid-19 podlehly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia