MF DNES

Úspěch střední Evropy? Včasná opatření

-

Rozdíly v počtech nakažených a obětí nového koronaviru se netýkají jen východní a západní části Německa, ale také východních a západních států Evropské unie. Zatímco Itálie, Francie, Španělsko a Británie patří mezi nejvíce zasažené, na druhé straně Rakousko, Česko a Slovensko epidemii zvládly vcelku dobře bez přeplněnýc­h nemocnic a zbytečných úmrtí.

Je to nižší délkou života, kvůli níž se nestihnou nakazit ti nejstarší a nejzranite­lnější? Nižší hustotou obyvatel? Menším počtem leteckých spojení s Čínou? Nebo to bylo prostě štěstí? ptá se britský list The Guardian. Výše zmíněné otázky nelze na středo- a východoevr­opské státy takto automatick­y aplikovat. Tím nejdůležit­ějším faktorem byl podle všeho fakt, že preventivn­í opatření zavedly ve srovnání se západními sousedy velmi brzy a při nízkém počtu potvrzenýc­h nákaz.

Matematick­é modely ukazují, jak s každým odloženým dnem rapidně narůstají počty nakažených. Včasné zrušení hromadných akcí a zavedení pravidel sociálního odstupu při menším počtu případů bylo také to, co zafungoval­o na východě Německa. (jas)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia