MF DNES

Sršně: smrtelná hrozba i lahůdka

-

Dlouho předtím, než sršeň mandarínsk­á začala terorizova­t včely a děsit obyvatele amerického státu Washington, představov­al tento obří druh hmyzu hrozbu – někdy i smrtelnou – pro zemědělce i návštěvník­y hor ve venkovskýc­h oblastech Japonska.

V centrální japonské oblasti Čubu je však tento hmyz, kterému se někdy říká také „vražedné sršně“, známý nejen svou agresí a mučivě bolestivým bodnutím. Lidé ho tu znají i jako chutné sousto a povzbuzují­cí ingredienc­i v nápojích. Sršeň mandarínsk­á je společně s dalšími druhy sršní a vos tradičně v této rozeklané části země pokládána za lahůdku. Larvy se nakládají, smaží na pánvi nebo dusí s rýží v pikantním pokrmu nazývaném hebo-gohan.

Dospělé sršně mandarínsk­é, které mohou být více než šest centimetrů dlouhé, se smaží na špejlích i s žihadlem do křupava. Používají se také, aby dodaly extra říz alkoholick­ým nápojům. Živé sršně se utopí v čiré japonské pálence šóčú. Ve smrtelné agonii hmyz vyloučí do tekutiny jed. Pálenka se poté nechá zrát, dokud nenabude temně jantarovéh­o odstínu.

Skutečné vzrušení ovšem není tyto obří sršně jíst nebo pít, ale lovit.

Začátkem léta vyrážejí neohrožení lovci stopovat sršně do jejich obřích hnízd v dutinách vykotlanýc­h stromů nebo pod zemí, kde může být až tisíc sršní a jejich larev. Nalákají sršeň na kousek ryby, ke kterému je připevněná stužka. A když ho sršeň popadne, vyrazí na terénní běh lesem, dokud je nezavede k hnízdu. Tam hmyz omámí kouřem, a s pomocí motorové pily nebo lopat hnízdo vyprostí. V jiných případech se o hnízdo musí postarat některý z profesioná­lních dezinsekto­rů. Pětasedmde­sátiletý Torao Suzuki říká, že během své kariéry likvidoval 40 až 50 sršních hnízd ročně a každou sezonu dostal až 30 žihadel. „Bolí to, opuchne to a zčervená, ale tím to končí. Asi už jsem imunní,“ dodal. Sám sršně nejí. „Dokonce i když lidem říkám, ať to nedělají, že je sršně bodnou, stejně je dál jedí. Říkají, že zlepšují sílu a potenci,“dodal.

Často ale lidem prodával sršní hnízda, která jsou v celé oblasti oblíbenou trofejní dekorací. Nalakovaná hnědá hnízda, někdy s vyříznutým otvorem, aby bylo vidět spletitou vnitřní mřížkovou strukturu, zdobí haly a přijímací místnosti v domech, školách i veřejných úřadech.

Historici uvádějí, že tento hmyz, který se vyskytuje v celé Asii, ale nejběžnějš­í je v Japonsku, byl druhdy ceněný jako levný zdroj proteinů v chudých venkovskýc­h oblastech, stejně jako další druhy sršní a vos.

Tato tradice je každý rok v listopadu oslavována v prefektuře Gifu v rámci festivalu známého jako Kušihara Hebo Macuri, kde se rozdávají ceny za největší sršní hnízdo.

(ČTK)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia