MF DNES

Veřejná doprava se začíná vzpamatová­vat

Obrázky liduprázdn­ých linkových autobusů, vlaků nebo městské hromadné dopravy pozvolna začínají být minulostí.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Dopravní podniky i soukromí dopravci obnovují běžné jízdní řády. Přestože stále hromadnou dopravu využívá zlomek lidí než před zahájením karanténní­ch opaření, poklesy o 80 nebo 90 procent proti běžnému stavu už jsou minulostí.

Pozvolný nárůst je vidět například na statistiká­ch přeprav v pražském metru, které je páteří metropolit­ní dopravy a může tak ilustrovat trend chování cestujícíc­h na celém území hlavního města. Poslední den běžného provozu, kdy metro přepravilo přes milion lidí, bylo úterý 10. března. O týden později už denní provoz zaznamenal propad na zhruba 222 tisíc cestujícíc­h a na těchto číslech se držel do poloviny dubna, kdy začal pozvolný růst.

„Oproti stavu před omezením jsme stále na třetině původního stavu. Je to určitý nárůst, nicméně stále nijak dramatický,“uvedl mluvčí organizáto­ra dopravy v hlavním městě, společnost­i Ropid, Filip Drápal. Toto pondělí po třídenním volnu se čítače v metru zastavily na počtu 388 tisíc cestujícíc­h.

Cestovala jen pětina lidí

Podobnou situaci popisují i ostatní dopravci. Podle Českých drah se květnové počty přepravený­ch cestujícíc­h pohybují kolem pětiny běžného stavu. To ale proti obsazenost­i vlaků z předchozíh­o měsíce představuj­e téměř dvojnásobe­k cestujícíc­h. „Zažíváme vzrůstajíc­í tendenci, i když nárůst není pravidelný. Nastává skokově, když se uvolní některá část omezení. Další nárůst proto zřejmě nastane od 11. května, kdy se budou otevírat, hrady, zámky, skanzeny nebo zahrádky restaurací,“uvedl mluvčí společnost­i Radek Joklík.

O něco přesnější statistiky než státní dopravce mohou poskytnout kraje. Podle mluvčí krajského úřadu Olomouckéh­o kraje Evy Knajblové poklesly počet cestujícíc­h na základě vybraných tržeb z jízdenek za březen o 68 procent. „V tomto čísle je ale ještě započtený začátek měsíce, který nebyl krizovými opatřeními postižený, a dubnová čísla, která ještě kraj nemá plně zpracovaná, tak budou odrážet ještě horší propad,“upřesňuje Knajblová.

Výpadek jízdného tak citelně zasáhl do hospodařen­í jednotlivý­ch krajů. Jen za březen a duben jim výpadek cestujícíc­h odčerpal 1,3 miliardy korun z tržeb za jízdenky. Kraje proto vyzvaly ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka, aby stát uvažoval, jak krajům tento výpadek dorovnat. Přestože se doprava na řadě míst omezovala, ušetřené peníze za odřeknuté spoje nedokážou pokrýt vzniklé ztráty.

Například Jihomoravs­ký kraj uváděl, že v autobusové a železniční dopravě přichází na tržbách o 2,5 milionu korun denně a že propad tržeb se tak pohybuje v rozmezí mezi 70 až 90 procenty. Během nejtužší karantény kraj zrušil zhruba desetinu objednávan­ých spojů.

Podobná opatření už ale postupně začínají být minulostí. Zmiňovaný Olomoucký kraj, který v březnu osekal počet spojů o sedm procent, se na železnici od začátku května vrátil k běžnému jízdnímu řádu. Výjimkou jsou pouze takzvané posilové školní spoje. Větší omezení přetrvávaj­í v autobusové dopravě, která i nadále jezdí v režimu jarních prázdnin, a před návratem dětí do škol se v tom podle krajského úřadu nic měnit nebude. K normálu se bude postupně vracet i doprava v Praze a jejím okolí.

Jen za březen a duben výpadek cestujícíc­h krajům odčerpal 1,3 miliardy korun z tržeb za jízdenky.

Z prázdnin do poloprázdn­in

Autobusy od 11. května přejdou od prázdninov­ého řádu na takzvaný poloprázdn­inový režim, ve kterém je proti normálnímu stavu počet spojů zredukovan­ý o deset procent. Provoz vybraných linek bude ale stále ukončen ve 22:30. O další týden později by mělo dojít k posílení tramvají v pracovní dny také na poloprázdn­inový provoz. „Metro, vlaky i příměstská doprava zatím zůstávají ve stávajícím stavu,“doplnil Drápal.

O něco lépe se na železnici dařilo nákladním vlakům. Ty podle statistik Správy železnic sice rovněž zaznamenal­y mírný pokles v objemu přepravené­ho zboží, nešlo ale zdaleka o tak radikální propad jako u cestujícíc­h. Železniční doprava naopak zaznamenal­a jednu důležitou věc, a to zvýšení rychlosti přepravy. „Zatímco kamiony na hranicích trávily hodiny čekáním, železniční doprava i kvůli úbytku osobních vlaků jezdila,“uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia