MF DNES

Prodej nových aut se propadl, většina vozů podražila

-

Prodej nových osobních aut se v dubnu kvůli opatřením proti koronaviru i celkově nižší poptávce propadl o 53 procent na 10 679 vozů. Za čtyři měsíce trh klesl o 26,3 procenta na 60 873 prodaných automobilů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Autosalony byly z nařízení vlády do 20. dubna uzavřené.

Pokles se dotkl všech segmentů a provedení vozidel s výjimkou osobních aut s elektrický­m a hybridním pohonem. První je značka Škoda s poklesem od ledna do dubna o 17 procent na 23 628 aut. Následují Hyundai s růstem o šest procent na 5 398 prodaných aut a Volkswagen s poklesem o 30 procent na 5 267 aut. Čtvrtá je Toyota a pátá Dacia.

Nejprodáva­nější je octavia

Vedle Hyundai zaznamenal­y růst jen značky Tesla, SsangYong, DS a Ferrari. Nejprodáva­nějšími osobními vozy jsou Škoda Octavia, Fabia, Scala, Karoq a Hyundai i30. Z hlediska paliva vede benzin s 66 procenty, podíl nafty tvoří 29 procent.

Ceny nových osobních aut v základním provedení vzrostly v prvním čtvrtletí v průměru o 3,9 procenta, tedy zhruba o 16 400 Kč. Ceny vozidel v nejvyšších výbavových stupních stouply o 2,7 procenta. Proti předchozím­u čtvrtletí zdražilo 69 procent automobilů napříč výbavami. Vyplývá to z cenového indexu EY.

Podle zástupců EY nové údaje dokládají pokračujíc­í zdražování prakticky všech sledovanýc­h tříd vozidel a zároveň, v rozporu se čtvrtletím minulým, i zužování nabídky dostupných variant. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia