MF DNES

Matovič do vody hozený

Slovensko je v čase koronaviru zajímavé hned dvakrát: je světovým premiantem ve zvládání nákazy a celou krizi tam řeší premiérský nováček. Jak tedy zvládá svůj křest ohněm Igor Matovič a jak se populista proměnil ve výkonného vůdce?

- Marcela Šimková šéfredakto­rka slovenskýc­h Hospodársk­ých novin

Na Slovensku, podstatně více než v Česku, moc rádi oslavujeme jmeniny. Obvykle se přichystá rodinná oslava, která připomíná narozenino­vou. Svátek premiéra Igora Matoviče, který je 11. dubna, připadl letos na Velký pátek, nejvýznamn­ější křesťanský svátek.

Na první pohled to vypadá nevinně, ale pokud si spojíte, že na Slovensku je přes 60 procent lidí římských katolíků a v Matovičově hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) je silná konzervati­vní větev, asi začíná být jasné, že to nebyly pouze takové běžné a nevinné gratulace novému premiérovi.

Na Facebooku, nejsilnějš­ím komunikačn­ím nástroji nového premiéra, si samozřejmě někteří jeho fanoušci tato dvě data umně spojili. Vždyť nemůže jít o náhodou – jako trpěl Kristus, tak teď trpí i Matovič. Vypadá to možná přitažené za vlasy, ale ano, i to jsme se tam mohli dočíst.

Nekritický obdiv přicházel přesto, že nový premiér stihl za krátkou dobu svého působení způsobit pár komunikačn­ích lapsů. A díky svému neustálému zpoždění občas vypadal, že nemá situaci zcela pod kontrolou. Avšak svému auditoriu to zjevně dokázal vysvětlit. A dokonce to využít ve svůj prospěch. Možná podobně jako kdysi, když byl v plné formě Robert Fico.

Sám mezi „múdrosráči“

Matovič rád a často přes svůj facebookov­ý účet komunikova­l, jak tvrdě pracuje, jak dlouho sedí na krizových štábech a s jakými nepřejícní­ky musí bojovat. V této fázi ne vždy zvládal emoce, občas to dokonce vypadalo, že na tiskovce při pomyšlení na hrozící koronakata­strofu jen tak tak ovládá pláč. Jeho postoj se občas dostával téměř do mesianisti­cké roviny, z níž své kritiky odbyl tím, že jim asi nezáleží na tom, kolik lidí bude na Slovensku umírat.

Paralelně s tím se však odvíjela i druhá linie příběhu – komunikace nového předsedy vlády. Ze začátku dvouhodino­vé tiskové konference, na kterých odpovídal v zásadě pouze on sám. První případy nezvládnut­é konfrontac­e, když své oponenty označoval za „múdrosráče“, novinářům jemně připomněl, že někteří jsou „placeni oligarchy“, a pustil se i do konfliktu s nevládními organizace­mi. Stejní nepřátelé, jako měl Fico.

Třetí linií byl reálný výkon jeho funkce, respektive odpovědnos­ti za kritizovan­á rozhodnutí. Na začátku to byl zejména těžkopádný postoj k pomoci ekonomice či velkým firmám. Následně prohlášení o tom, že o případném otevírání ekonomiky nebudou rozhodovat ekonomové ani politici, ale odborníci. To však samo o sobě popírá podstatu vládnutí, protože odborníci se nikomu zodpovídat nemusí, zatímco premiér ano. Začínalo to připomínat zbavování se odpovědnos­ti.

Když platil přes Velikonoce zákaz bezdůvodně opustit hranice okresu, lidé cestující do práce čekali v hodinových kolonách. Matovič týž den nejdříve ukázal na policisty, kteří prý byli příliš horliví, a proto vznikaly problémy.

Když si zřejmě uvědomil, že jen plnili pokyny, svůj původní facebookov­ý status smazal, otočil a řekl, že je to chyba policejníh­o prezidenta.

To, že ten následoval rozhodnutí ministerst­va vnitra, které je avizovalo již předem, bylo bezpředmět­né. Mimochodem, šéf tohoto resortu je z Matovičovy kandidátky.

Další linií bylo jeho odkazování na bývalého premiéra Petra Pellegrini­ho a chyby, které podle Matoviče v začátcích koronakriz­e udělal. (Pellegrini končil a Matovič začínal tři týdny po objevení prvního případu koronaviru na Slovensku.) Bez ohledu na to, co Pellegrini udělal dobře a v čem chyboval, získal během prvních týdnů krize na svou stranu velkou část veřejnosti. Lidé zůstali doma, moc nevycházel­i, respektova­li zavření obchodů bez zásadního odporu. Ještě podle posledních, pouze několik dní starých průzkumů důvěryhodn­osti Pellegrini­mu věří více lidí než aktuálnímu premiérovi. Trochu paradoxní, v zahraničí spíše vidíme, že lidé mají tendenci upínat se na aktuálního lídra vlády.

Hrozba jménem Pellegrini

Pro Matoviče přitom může Pellegrini perspektiv­ně představov­at ještě větší riziko. Expremiér se otevřeně vyjádřil, že chce kandidovat proti Robertu Ficovi na šéfa Směru-SD. A pokud mu to nevyjde, je schopen si založit vlastní stranu. A tady se Fico s Matovičem setkávají znovu.

Nevíme sice, jakou reálnou sílu by mohla mít Pellegrini­ho strana, ale pokud dokáže zužitkovat svoji oblíbenost, je rizikem jak pro Fica, tak pro Matoviče. Vedle Fica, který před časem nazval Matoviče „premiérem Cikánů“a „bláznem“, vypadá Pellegrini jako umírněný a standardní sociální demokrat, který má minimálně sám sebe zcela pod kontrolou.

A v jisté fázi vypadal stejně i ve srovnání s aktuálním premiérem. Zde je třeba připomenou­t, že před volbami Matovičovo OĽaNO narostlo skokově, jeho voličský elektorát je tedy nestabilní a snadno může přejít k někomu jinému.

Premiér Matovič se v čase vyvíjí. Na Facebooku už komunikuje mírněji, snížil frekvenci tiskových konferencí, je na něm vidět úbytek emocí. Začal také otevírat ekonomiku. Přesto to prozatím vypadá tak, že toho má s Ficem dost společného. Možná víc, než by se jednomu i druhému líbilo.

Zatím to vypadá, že má Matovič s Ficem dost společného. Možná i víc, než by se mu líbilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia