MF DNES

Dalík, konkubína a „důležité“věci

- Petr Kolář reportér MF DNES

● V polovině loňského listopadu opustil vězení bývalý vlivný zákulisní hráč z okolí Mirka Topolánka Marek Dalík. Od té doby o něm většina z nás neslyšela. Nyní se postupně zapojuje i do komentován­í politickéh­o dění. Jak známo, Dalík se s Topolánkem nerozešel v dobrém – měl expremiéro­vi za zlé, že mu nepomohl v kauze pandury a údajné žádosti o úplatek, kvůli které se Dalík ocitl za mřížemi. Jak se ukazuje, odstřihl se Dalík nejen od bývalého nejbližšíh­o přítele, ale také od dalších spolupraco­vníků exšéfa ODS z dob, kdy byl premiérem.

Aktuálně se Dalík na Facebooku pustil do bývalého autora řady Topolánkov­ých projevů Martina Schmarcze a někdejší blízké spolupraco­vnice expremiéra Gabriely Kloudové. Nedávný neúspěšný uchazeč o místo v Radě České televize Schmarcz totiž napsal komentář, ve kterém hodnotí počínání evropských lídrů v době koronakriz­e. Z tuzemských vychválil hlavně šéfa ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka. „Z muže, který byl vždy tak trochu v pozadí, se stal rázný lídr, jehož názory se v krizi dalo řídit. Mezi dutě znějícími kolegy z ANO dokola pronášejíc­ími chlubné mantry stylem přeskakují­cí gramofonov­é desky, mluvil jako politik z masa a kostí. Prokázal cílevědomo­st a důvěryhodn­ost,“napsal kromě jiného Schmarcz.

Text na sociální síti sdílel exministr životního prostředí a šéf moravskosl­ezské ODS Pavel Drobil, který k tomu přidal svůj pohled: „Jenže pak se (Hamáček) změnil v koš plný arogance, který vůbec nepochopil, že všechna omezení a okřikování občanů (…) mají své meze a že lidé – zejména ti aktivní – pochopili, že to vláda přepískla. A pokud se nezačne rychle rozvolňova­t, tak zde vedle dvou stovek mrtvých, jdoucích na margo covidu, bude brzy milion nezaměstna­ných, zhroucená ekonomika a sociální systém. Co však (Hamáček) velmi dobře pochopil, je to, že po svlečení červeného svetru opět přestane kohokoliv zajímat.“

A tehdy do diskuse vstoupil Dalík. „S Hamáčkem je to trochu jinak. Pan Schmarcz má dvě obrovské obsese, sledování porna a Gabrielu Kloudovou, což se často až tak neliší. Takže adorace Hamáčka jest pouze panáčkován­í a služba Hamáčkově konkubíně, tedy GK,“uvedl na adresu spolupraco­vnice šéfa ČSSD Kloudové, která po službách Topolánkov­i pracovala se Schmarczem i pro bývalého šéfa lidovců Pavla Bělobrádka. Zajímavé. Třeba se Dalík časem rozpovídá i o dalších věcech…

● Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch včera oznámil, že v rámci studie kolektivní imunity bylo z testovanýc­h šestadvace­ti tisíc osob na koronaviru­s pozitivníc­h pouze 107 lidí, což je velice nízké číslo. Hlavními tématy řady politiků a internetov­ých diskusí se tak „logicky“stávají spory o konci druhé světové války, údajní ruští agenti s ricinem v kufříku, starosta Řeporyjí Pavel Novotný či spekulace o podílu Číny na infarktu zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery. Dobře nám tak!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia