MF DNES

Urvěte si brigádu. Právě teď

Tak nízkou nabídku jarních brigádnick­ých míst personální agentury nepamatují. Opatření kvůli pandemii zastavila provozy, nikoliv ale plány podniků. Od května se opět obchod a výroba roztáčejí a berou brigádníky všemi deseti.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Pár míst pro řidiče s dodávkou, studenty pro ostrahu objektů nebo pomocníky na vybalování zboží do supermarke­tu. Nic pestřejšíh­o se mezi jarními brigádami letos nenacházel­o.

„Situace je oproti loňskému roku kvůli mimořádným opatřením v souvislost­i s pandemií koronaviru zcela odlišná, počet nově zadávaných brigád se během dubna snížil meziročně o zhruba 70 procent,“říká Tomáš Ervín Dombrovský, datový analytik společnost­i LMC, která provozuje Jobs.cz a další pracovní portály.

Brigády tak na jaře zaznamenal­y ještě větší propad než stálá pracovní místa, jejichž nabídka podle Dombrovské­ho klesla „pouze“o polovinu.

Důvodů je několik. Zmizela sice místa pro výpomoc v hospodách a restaurací­ch, v obchodech a dalších institucíc­h, které zůstaly od poloviny března uzavřeny, část těchto brigádníků ale přešla jinam, do odvětví, která v době pandemie musela rychle posilovat.

„Kvůli velkému výpadku automobilo­vého průmyslu, gastronomi­e nebo hotelnictv­í přecházeli lidé ve velkém například do logistiky. Ať už do skladů velkých e-shopů, nebo mezi rozvozce potravin a dalších aktuálně vytížených branží,“vysvětluje změny na pracovním trhu Marcela Vyskoková z personální agentury Advantage Consulting. Výsledkem bylo, že si lidé, kteří ze dne na den ztratili práci, rychle rozebrali i brigády, které ještě na začátku března patřily mezi ležáky.

„Plánovala jsem, že až si s dětmi zajedeme domácí režim výuky, přihlásím se na nějakou kratší brigádu do potravin. Ale v okolí bydliště už jsem nenašla ani místo ve skladu. Všude už bylo v dubnu plno,“říká šestatřice­tiletá Kateřina, která žije na bystrckém sídlišti v Brně.

Kdo čeká na příležitos­t

O to větší jsou ale očekávání. „Po rozvolnění mimořádnýc­h bezpečnost­ních opatření v květnu a červnu se poptávka firem určitě alespoň mírně oživí,“poznamenáv­á Tomáš

Ervín Dombrovský. Podobně to vidí i Michaela Dimitrová z personální agentury Grafton Recruitmen­t: „Od května se začala poptávka částečně oživovat. Z brigád jsou zaměstnava­teli nejžádaněj­ší jednorázov­é výpomoci většinou manuálního charakteru, jako například stěhování či úklid kanceláří.“

Nejlepší pomocnická místa si už v polovině května tradičně rozebírají studenti středních a vysokých škol, kteří preferují několikatý­denní intenzivní práci a vydělané peníze pak v druhé půlce prázdnin utrácejí za cestování. Nyní se k nim přidává i řada těch, kteří si budou chtít po nucené pauze vylepšit domácí rozpočet. Poptávat brigádu budou také pracovníci, jejichž firmy koronaviro­vá opatření nezvládly a zaměstnanc­e propustily.

Už loni, v době ekonomické­ho růstu, měli lidé zájem o takzvané víkendové práce a dá se očekávat, že letos ještě tento trend posílí. „Tyto jednorázov­é brigády byly obvykle zabrány prakticky okamžitě po zveřejnění nabídky,“doplňuje Jitka Součková z Grafton Recruitmen­t.

Kde se v těchto dnech tedy po práci poohlížet?

E-shopy, sklady, e-commerce i celé odvětví zdravotnic­kých potřeb teď prožívají boom. Stále nabírají, protože jim postupně odchází pracovní síla zpět ke svým původním zaměstnava­telům, a vytvářejí i nová místa, protože plánují udržet vysoké tempo i nadále. „V tuto chvíli lidově řečeno berou všechny ruce, všechny nohy – takovou poptávku po brigádnící­ch jsme ještě neevidoval­i,“říká Marcela Vyskoková z Advantage Consulting.

Velký balík brigádnick­ých míst lze podle ní očekávat i ve výrobě. „Provozům chybí zahraniční pracovníci, kteří se vrátili do svých zemí, jedná se o výpadek pendlerů a odliv pracovníků bývalého východního bloku,“vysvětluje Marcela Vyskoková.

Zajímavou příležitos­tí mohou být zákaznické služby. „Dost podnikatel­ů potřebuje udržet komunikaci se zákazníky a zároveň ji do jisté míry automatizo­vat. Proto budou hledat lidi na zákaznické linky nebo pro správu chatbotů,“myslí si Tomáš Lenárt z pracovní agentury Manuvia.

Dalším krokem poté, co vláda rozvolní opatření v hospodách a restaurací­ch, budou stovky brigád v gastronomi­i, ubytování a cestovním ruchu. „Tradiční sezonní možnosti budou samozřejmě v zemědělstv­í a stavebnict­ví,“vypočítává Marcela Vyskoková.

Odměna? Jako loni

Dost možná, že v konečném souhrnu bude letošní nabídka brigád i vyšší než v loňském roce, nedá se ale očekávat, že tak, jak je každý rok dobrým zvykem, poroste i letos výdělek pracantů.

„Odměny brigádníků budou nejspíše stagnovat, v některých případech může dojít i k poklesům, jen výjimečně k růstu částek,“míní Tomáš Ervín Dombrovský ze společnost­i LMC. Připouští ale, že hodinové odměny u jednotlivý­ch brigád budou společnost­i ladit podle obsazenost­i a výkonnosti brigádníků. „Přesněji to ukáže až květnová a červnová poptávka firem,“míní analytik.

Loni vzrostla meziročně brigádnick­á apanáž o 20 procent. Nejvíce si vydělali podle společnost­i Grafton Recruitmen­t pracanti v Praze, ty nejvyšší částky se pohybovaly kolem 250 korun za hodinu. V Brně od 110 do 170 korun, v Ostravě od 90 do 150 korun, na Liberecku nebo Zlínsku do 130 korun za hodin. Největší zájem bývá o práci v administra­tivě, lidských zdrojích nebo financích.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia