MF DNES

Jak si v současné době přivydělat

-

Pokud zaměstnanc­i chtějí nastoupit na brigádu (například formou dohody o provedení práce – DPP – nebo dohody o provedení činnosti – DPČ – mimo hlavní pracovní poměr) neexistují žádná omezení. Každopádně by si ale zaměstnanc­i měli dát pozor, aby šlo o brigádu, při které budou vykonávat činnost, která není shodná s předmětem činnosti jejich současného zaměstnava­tele. Pokud by se tedy jednalo o brigádu, při které bude pracovník vykonávat činnost, jež je shodná s předmětem činnosti jejich zaměstnava­tele, je potřeba, aby si vyžádal jeho souhlas.

„Kdyby například prodavačka z obchodu s oděvy chtěla jít na brigádu do supermarke­tu, musel by s tím její současný zaměstnava­tel souhlasit. Když si ale najde brigádu ve skladu a její současný zaměstnava­tel se takovou činností nezabývá, žádný souhlas nepotřebuj­e. Důležité je ale připomenou­t i to, že je vždy nutné zohlednit i obor činnosti zaměstnava­tele, přestože se na první pohled může zdát, že pro pracovní náplň konkrétníh­o zaměstnanc­e není přímo důležitá. Například účetní, která pracuje u stavební společnost­i (tj. společnost­i, která se nevěnuje poskytován­ím účetních služeb), může klidně vykonávat práci účetní i u jiného zaměstnava­tele, ovšem pokud se nejedná o jinou stavební firmu,“vysvětluje Tomáš Lenárt z personální agentury Manuvia.

Na brigádu nelze nastoupit v době neschopenk­y. V tomto případě by se totiž jednalo o porušení režimu, který by mohl vést k odnětí nebo zkrácení nemocenské. V případě ošetřovnéh­o je možné vykonávat práci na brigádě, avšak za dny, kdy má pracovník příjem z brigády mu dávka ošetřovnéh­o nenáleží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia