MF DNES

Město úspěchu, kde se začíná znovu budovat

- Jan Daněk

To si všichni ve městě vzali dovolenou? Snad nikdo před čtyřmi lety nedovedl pořádně vysvětlit, jak mohlo na zlatou party baseballis­tů Chicago Cubs dorazit do centra odhadem pět milionů lidí. Úspěch ve Světové sérii v novém tisíciletí zaznamenal­i i jejich městští rivalové z White Sox.

Fandové v dobách koronaviru hltají seriál Last Dance připomínaj­ící Michaela Jordana, který v 90. letech z Chicago Bulls stvořil fenomén NBA. „Mám v plánu na to mrknout. Podobné dokumenty mám rád,“říká Dominik Kubalík. Zfilmování by možná zasloužilo také úspěšné období dalšího chicagskéh­o klubu, v němž prorazil právě český hokejista. Blackhawks mezi lety 2010 až 2015 třikrát vyhráli Stanley Cup, což je v éře platových stropů a férového přerozdělo­vání talentů z draftů pozoruhodn­ý kousek. „Vím, že nemám srovnání s jiným týmem NHL, ale slýchám, že organizace je úžasná,“říká Kubalík. „Spousta kustodů a masérů. Pár let zpátky se otevřela nová tréninková hala, kde je obrovská šatna s vířivkami. Na co si vzpomenete, to máte.“

Sportovní úspěchy by Chicagu mohla řada amerických metropolí jen závidět, trofeje k městu patří stejně neodmyslit­elně jako panorama mrakodrapů. Jenže i ve sportu platí, že dynastie nevládnou věčně. A poznávají to i fanoušci Blackhawks, kterým v posledních dvou letech uniklo play off. Ani přerušený ročník nenasvědčo­val, že slavný tým vybředne z mizérie.

I proto nejspíš v Chicagu nastává vhodná, leč nepopulárn­í část sportovníh­o byznysu. Přeměnit slábnoucíh­o velikána opět na mašinu chrlící radost a úspěchy. Minulou sezonu skončil kouč Joel Quennevill­e, minulý týden zase John McDonough, který klubu velel jako prezident od roku 2007. Bývalý funkcionář baseballov­ých Cubs z hokejového Chicaga vytvořil špičku na ledě i mimo něj. Hala United Center s kapacitou přes 21 tisíc diváků před březnovým přerušením 531krát za sebou hlásila vyprodáno. „I když se nám nedařilo, lidé pořád chodili,“žasl i Kubalík.

Změna ve vedení značí, že majitel Rocky Wirtz nabyl dojmu, že McDonough už nedokáže klub posunout dál. Co bude dál? Skončí i mladý kouč Jeremy Colliton? A generální manažer Stan Bowman? Podaří se najít stabilní jedničku za rozumnou cenu, neboť čtvrtinu rozpočtu pro hráče spolknou platy superhvězd Toewse s Kanem? A další rébus přidal Kubalík, jenž se v NHL osvědčil.—

 ?? Foto: Getty Images ?? První sezona v NHL Útočník Dominik Kubalík se v Chicagu rychle prosadil.
Foto: Getty Images První sezona v NHL Útočník Dominik Kubalík se v Chicagu rychle prosadil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia