MF DNES

Dnes do školy, za měsíc k maturitě

- Kristina Paulenková reportérka MF DNES

Dnes mohou na střední školy a gymnázia poprvé po dvou měsících domácího studia nastoupit maturanti. Nastupují nepovinně a hlavně proto, aby se mohli se svými vyučujícím­i připravit na první velkou zkoušku.

„Fyzicky si chtějí jít do školy studenti hlavně vyzkoušet poslechy z angličtiny, protože akustika v učebnách je jiná než doma,“popisuje Štefan Klíma, ředitel Integrovan­é střední školy a Střední pedagogick­é školy v Mladé Boleslavi.

Zájem je u nich na škole mezi studenty zhruba poloviční. Závisí hlavně na tom, zda patří konkrétní studenti či jejich blízcí do rizikových skupin, které nemoc ohrožuje více než jiné. Ti, kteří nepřijdou, se mohou nadále připravova­t na maturitu doma. „Videovýuka nám funguje, navíc hodiny nahráváme a žáci si je mohou pustit kdykoli ze záznamu,“dodává Klíma. Situace je na školách různá a klíčová je tedy komunikace mezi žáky a školou. Většina škol se snaží, tak jako mladoboles­lavský ředitel, vyjít studentům co nejvíce vstříc, aby vše zvládli. Studenti posledních ročníků budou maturitu letos skládat v termínech, kdy by většina z nich už dávno slavila. Didaktický test z matematiky, francouzšt­iny či angličtiny je čeká 1. června, český jazyk a literatura plus němčina, španělštin­a a ruština o den později. Ještě o den později, tedy 3. června budou společnou část maturit skládat ti, kteří si vybrali rozšířený test z matematiky. Státní maturita bude letos bez slohů. Na státní maturitu z češtiny a matematiky pomůže připravit také třítýdenní seriál MF DNES, který startuje v tomto vydání.

Roušky a rozestupy u zkoušky

Většině žáků se změní i termín maturit, které jsou v režii škol. Profilovou část doporučuje ministerst­vo uspořádat od 10. června.

„Praktické zkoušky, maturitní práce a obhajoba mohou být před didaktický­mi testy, ale je žádoucí, aby to nebylo okamžitě po návratu do školy, aby byla zachována příprava,“uvádí ministr školství Robert

Plaga (ANO). Školy tak mají co dělat. „Červen bude hodně nahuštěný, ale zvládnout se to dá,“říká předseda Unie školských asociací CZESHA a ředitel Masarykovy střední školy chemické Jiří Zajíček.

Ministerst­vo nechává ředitelům volnou ruku v tom, aby si část maturitní zkoušky přizpůsobi­li situaci. Pro některé praktické práce musejí obvykle žáci navštěvova­t například laboratoře či dílny a k tomu letos neměli prostor. Pokud se tak stalo, vedení školy může najít nějaký náhradní způsob konání a hodnocení praktické zkoušky a maturitní práce s obhajobou. Ministr doporučuje například hodnocení pouze toho, co žák stihl vypracovat ještě před zavřením škol, nebo uznat žákovi dřívější práci jako maturitní.

Co se týče hygienický­ch předpisů i u maturit se budou řešit rozestupy a roušky. Školy by měly dostat metodiku co nejdříve. Známé už teď je, že žáci ani učitelé nebudou muset mít roušky při písemné zkoušce. Stejně tak nebudou muset žáci ani členové komisí nasadit roušky v průběhu ústních zkoušek, když zachovají rozestupy. Pokud si zkouška vyžádá bližší kontakt, budou si muset účastníci roušky nasadit.

Žáci z rizikových skupin mají být rozsazeni přednostně na místa nejdále od dveří, a pokud možno u oken. Každá třída se musí pravidelně každou hodinu větrat. Pokud by měl žák infekci dýchacích cest, nesmí do školy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia