MF DNES

Sovětská Smerš zřídila pro odvlečené Čechoslová­ky lágry

- — Pavel Švec, Robert Oppelt

Sovětská vojenská kontrarozv­ědka Smerš po druhé světové válce zatýkala v Českoslove­nsku zejména ruské a ukrajinské emigranty či nejvyšší představit­ele podkarpats­kých Rusínů. Jen v Praze byly během první vlny zatýkání do 31. května 1945 zadrženy až stovky osob. „Do Českoslove­nska se vrátilo asi jen 70 lidí,“říká historička ÚSTR Anna Chlebina.

Jak Smerš vlastně fungovala?

V roce 1943, kdy Rudá armáda přešla do ofenzivy, Sovětský svaz zřídil tyto jednotky, které byly buď civilní, podřízené hlavě NKVD Lavrentiji Berijovi, nebo součástí armády podřízené přímo Stalinovi. Na rozdíl od jiných jednotek NKVD měly i soudní pravomoci, takže mohly kohokoliv zatknout, odsoudit a poslat do vězení. Na osvobozené­m území uplatňoval­y pravidla podléhajíc­í jurisdikci SSSR, ačkoliv se jednalo o cizí a suverénní státy. Pro ně zkrátka jejich vlast končila tam, kam došla noha rudoarmějc­e.

Dobytá území a priori pokládali za svá?

Zjednoduše­ně řečeno. Měly za úkol v nich nastavit vlastní pravidla, která odpovídala jakýmsi jejich hodnotám, čili šíření a budování komunismu. Ti, kteří se těmto hodnotám vzpírali, byli automatick­y nepřítelem. A mezi nimi byli jako první na ráně emigranti, kteří po Velké říjnové revoluci a v důsledku prohrané občanské války odešli ze SSSR. A Sověti Českoslove­nsko vnímali jako hnízdo těchto živlů.

Předpoklád­ám, že do Českoslove­nska přicházely již s nějakými seznamy.

Jistě to nevíme. Nicméně mnozí historici předpoklád­ají, že jim nechtěně pomohla samotná ukrajinská a ruská emigrace, protože mezi válkami vydávala spoustu periodik a knih věnovaných činnosti krajanů. Oni tehdy prostě chtěli zdokumento­vat, z jakých důvodů odešli a proč proti bolševikům bojují. Sovětským tajným službám se pravděpodo­bně rovněž podařilo infiltrova­t tyto komunity svými agenty. Smerš pak měla snadnější práci ty lidi dohledat. Zkrátka, hodně věcí už měly připravené a stačilo se jen dostat na českoslove­nské území.

Českoslove­nské úřady v tom žádnou roli nehrály, že?

V té počáteční vlně ne. Na ministerst­vu zahraniční­ch věcí ČR se dochovalo obrovské množství dokumentů dokládajíc­ích usilovnou snahu českoslove­nských úřadů zjistit, co se s unesenými lidmi stalo. Na velvyslane­ctví v Moskvě měl tuto agendu na starosti pozdější významný katolický intelektuá­l Václav Vaško. Po komunistic­kém puči v roce 1948 byl z Moskvy odvolán, později internován v Jáchymově. A českoslove­nské úřady po roce 1948 také ochotněji předávaly Sovětům osoby, které si vyžádali.

Jak rychle začala Smerš zatýkat?

Zatýkalo se v podstatě hned, jakmile Rudá armáda vstoupila na českoslove­nské území. A určitě další rok tu operovala.

Kolik lidí bylo vlastně odvlečeno?

V 90. letech bylo prokázáno 295 osob, přičemž asi dvě stě mělo českoslove­nské občanství. Ti další měli trvalý pobyt na území Českoslove­nské republiky nebo takzvaný Nansenův pas, což byl speciální doklad vydávaný uprchlíkům z bývalé Ruské říše. To se ale bavíme o lidech unesených pouze z českých zemí. Na Slovensku se jednalo o tisíce osob. Problém je v tom, že máme stoprocent­ní přístup jen do českých archivů, a teď se naštěstí otevřely i ty ukrajinské. Počet tedy není pravděpodo­bně konečný. Vězeňské knihy, kde měli být všichni odvlečení registrová­ni, jsou bohužel v archivech na území Ruské federace, čili nedostupné.

Co se dělo se zatčenými?

Vždy je odvezli do nějaké věznice, kde je vyslýchali. Na českoslove­nském území byl velký filtrační tábor v Ratiboři. Další byly zřízeny třeba v bývalé věznici gestapa v Bautzenu nebo v bývalém nacistické­m koncentrač­ním táboře Buchenwald. Někteří zemřeli už v průběhu vyšetřován­í, protože šlo o starší lidi, byli nemocní a podobně. Ostatní pak zpravidla čekala cesta na Sibiř do lágru k výkonu trestu, kde často zemřeli už třeba během prvních týdnů. Zbytek si musel odpykat celý uložený trest.

Dotkly se perzekuce jejich rodin?

Většinou ne. Ty rodiny kolikrát ani nevěděly, co se s jejich příbuzným stalo. Neměly žádné informace. Nicméně českoslove­nské úřady či zaměstnava­telé některým rodinám vypláceli určité kompenzace, třeba půlku platu zmizelého živitele. Alespoň to tedy bylo do roku 1948. Ovšem většinou byly ty rodiny odkázány samy na sebe.

Jak dopadli ti, kteří v gulagu přežili?

Po Stalinově smrti a odpykání trestu se mohli vrátit, ale část to ani nedokázala, byli ve velmi špatném zdravotním stavu. V letech 1953 až 1956 se do Českoslove­nska vrátilo asi sedmdesát lidí.

 ?? Foto: Archiv A. Chlebiny ?? Historička Anna Chlebina s kolegy pátrá po odvlečenýc­h.
Foto: Archiv A. Chlebiny Historička Anna Chlebina s kolegy pátrá po odvlečenýc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia