MF DNES

Šlachta: Langer mi přijel v noci domluvit

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Čtyři roky po svém odchodu od policie a několik měsíců poté, co svlékl uniformu celníka, vydal bývalý šéf protimafiá­nské jednotky Robert Šlachta knižní rozhovor „Třicet let pod přísahou“s novinářem Josefem Klímou.

Zásadní část knihy se věnuje klíčové kauze Šlachtovy kariéry – případu kolem Jany Nagyové. Bývalý detektiv v knize popisuje, že původním cílem detektivů nebyla šéfka kabinetu Petra Nečase, ale chobotnice kolem Vrchního státního zastupitel­ství v Praze. „Odposlouch­ávali jsme státní zástupce a další osoby. Bylo jasné, že úniky jdou od (žalobce) Libora Grygárka. Ale ještě jsme nevěděli, že ten únik šel přes ni a že to použili s Nečasem proti Topolánkov­i. Oni potřeboval­i Topolánka shodit a vytvořit příběh Dalíka ohledně úplatku,“míní Šlachta.

V knize popsal i způsob, jakým podle něj tehdy fungoval zmíněný náměstek Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Libor Grygárek.

„Najednou jsme začali zjišťovat, že pan Grygárek plní v podstatě roli hlídacího psa pro spoustu vlivných osob v této zemi, mezi něž patřila celá řada lobbistů, politiků z ODS a manažerů. Zjednoduše­ně řečeno si pan Grygárek ty spisy vyžádal, udělal podrobnou analýzu a podal zprávu těm, kterých se to týkalo,“uvedl Šlachta. Podle něj Grygárek plnil podobnou úlohu mimo jiné v kauze kolem nákupu obrněnců Pandur, kde došlo k vyzrazení jména utajovanéh­o svědka.

Grygárek byl skutečně v jedné větvi kauzy Nagyová obviněn. Šlo o případ, který se týkal podezřelýc­h stamilionů na kontě lobbisty Romana Janouška ve Švýcarsku. Podle policejníh­o obvinění měl Grygárek poté, co se dozvěděl o existenci peněz od švýcarskýc­h orgánů, zahájit vyšetřován­í v Česku. To však neudělal. Loni v říjnu Grygárkovo stíhání zastavil pražský vrchní soud.

PRAHA Langer v autě

Bývalý šéf ÚOOZ se věnuje i vztahu s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem z ODS. Šlachta v knize líčí mimo jiné epizodu, kdy ho Langer upozorňova­l, aby dal ruce pryč od Jany Nagyové.

„To už ministrem vnitra nebyl, ale pořád měl velký vliv. Sešli jsme se na Zbraslavi kolem půlnoci. Já tušil, že by se mohlo dít něco nepříjemné­ho, tak jsem si vzal s sebou dva kolegy. Langer si mě pozval do auta a řekl mi, abych si jen uvědomil s tím obesíláním paní Nagyové, kdo mě dostal do funkce, abychom věděli, že se máme Nagyové vyhýbat, že to není dobře, abychom ji nějak zmiňovali a vůbec se kolem ní točili

vzpomíná Šlachta. S Langerem ho paradoxně později svedl dohromady jeden z posledních případů jeho útvaru s krycím názvem Vidkun. Ten se točil kolem klientelis­tických vazeb mezi policisty a podnikatel­i na Olomoucku. Tehdy Šlachtovi lidé zadrželi i Langera a prohledáva­li mu byt. Kauza Vidkun je nyní u soudu. Šlachta v knize poodhalil i své plány pro nadcházejí­cí život. A připustil, že ho láká politická dráha, jak se ostatně spekuloval­o ještě v době, kdy byl náměstkem u celníků. „Politika je jedna z věcí, o které uvažuji. Ale asi s žádnou ze stávajícíc­h stran. Spíš zvažuji v hlavě, jestli vůbec do politiky jít, a pokud ano, tak v jaké formě. Co ale pro mne bude nejdůležit­ější po dopsání této knihy, bude její propagace, tedy snaha, aby se dostala co možná k největšímu počtu čtenářů. Podstatná pak pro mne bude jejich zpětná vazba, která pro mne bude důležitá při rozhodován­í,“uvedl Šlachta.

 ?? Foto: archiv ?? Obálka knižních pamětí expolicist­y Roberta Šlachty.
Foto: archiv Obálka knižních pamětí expolicist­y Roberta Šlachty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia