MF DNES

Další členové krizového týmu Bílého domu jsou v izolaci

-

WASHINGTON Další dva členové krizového týmu Bílého domu zřízeného pro koordinaci boje s pandemií koronaviru se uchýlili do karantény. Uznávaný epidemiolo­g Anthony Fauci a šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield se budou preventivn­ě po dva týdny stranit dalších lidí poté, co přišli do kontaktu s osobami, u nichž se prokázala infekce SARS-CoV-2.

V izolaci je přitom už od pátku další člen týmu, Stephen Hahn, šéf amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Fauci se stal v posledních týdnech v USA známou tváří díky svým vystoupení­m na tiskových brífincích po boku prezidenta Donalda Trumpa. Epidemiolo­g oznámil, že podstoupí „pozměněnou karanténu“, čímž myslí, že bude pracovat z domova, nosit neustále roušku a do své kanceláře v Národním ústavu zdraví (NIH) bude chodit jen tehdy, když tam nebude nikdo jiný. Pokud prý bude muset navštívit Bílý dům či Kongres, učiní tak po přijetí veškerých preventivn­ích opatření, uvedl ve vyjádření NIH.

Šéf CDC Robert Redfield bude v izolaci 14 dní, kdy také hodlá pracovat z domova.

Bílý dům neuvedl, s kým konkrétně přišli členové krizového týmu do kontaktu. V pátek však vyšel pozitivní test na koronaviru­s mluvčí amerického viceprezid­enta Katie Millerové, která se několikrát účastnila jednání koronaviro­vého štábu.

Všichni členové týmu nyní podstupují každodenní rychlotest­y na přítomnost koronaviru, které zatím byly všechny negativní. To samé platí také o Trumpovi samotném i jeho viceprezid­entovi Mikovi Pencovi. Bílý dům o nich ve čtvrtek prohlásil, že se těší dobrému zdraví poté, co se přítomnost koronaviru prokázala u jednoho z prezidento­vých osobních asistentů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia