MF DNES

Polsko: jak se z viru stal politický obušek i alibi

Volby, které nebyly: pandemie byla výmluvou pro všechny.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Bylo, nebylo – v Polsku se včera (ne)konaly prezidents­ké volby, volební místnosti byly zavřené a účast byla nulová v důsledku asi nejbizarně­jšího vpádu koronaviru do politiky v Evropě.

Pandemie se stala v řadě zemí zbraní politickéh­o boje, obuškem, beranidlem i alibi, ale v Polsku je to vidět velmi graficky.

To, že volby nebyly, je úleva pro opozici, která by je ošklivě projela, ale také pro Evropskou unii a různé nevládní organizace, jež v tom jely s ní, protože polská vláda patří s tou maďarskou k oblíbeným a automatick­ým evropským podezřelým.

Průzkumy mohou šálit, ale v těch polských byl podle měření časopisu Politico takovým favoritem nynější prezident Andrzej Duda, člověk vládní strany Právo a spravedlno­st, že by volby byly jen formální. Pravděpodo­bně by hned v prvním kole měl 54 procent, čímž by obhájil křeslo. A kdyby ne, v druhém kole by získal 72 procent. A tak se opozici do voleb opravdu nechtělo.

VARŠAVA

Například kandidátka hlavní protivládn­í strany, Občanské platformy, Malgorzata Kidawa-Bloňská, v nich viděla „puč proti demokracii, ale i životům a zdraví Poláků“. Mimochodem, v prvním kole by podle zmíněného průzkumu propadla se třemi procenty.

Otázka tudíž je, nakolik byly podobné řeči upřímné a nakolik účelové. Opozice měla v řadě svých argumentů pravdu – nebo na nich aspoň část pravdy byla. Pandemie nahrála Dudovi, protože Polsko ji zatím zvládá dobře a vláda mazaně udělala z prezidenta tvář svých protikoron­avirových

Protikandi­dátka opatření. Tak je Duda často v televizi, zatímco opozice nemůže kvůli karanténě vést kampaň.

Ale má to háčky. Duda byl i bez koronaviru nejdůvěryh­odnějším polským politikem. Je mistrem veřejných vystoupení, a tak nemožností mluvit na náměstích tratí možná víc než opozice.

Její strategick­ý cíl je jasný: odložit volby na co nejvzdálen­ější dobu. A plánem je: čím hůře, tím lépe. Přeloženo: Duda je kůň vlády, a protože po pandemii přijde ekonomická krize, vláda bude bita, čímž o část svého kouzla přijde i Duda. Opozice nebude mít kandidáta, jenž by mohl porazit Dudu, ale bude mít naději, že v druhém kole se složí tolik hlasů naštvaných lidí, že o prsa Dudu předskočí. Je to rozumné i absurdní zároveň. Poláci vzhlížejí k Americe, ale asi si těžko umějí představit, že tam opozice bude chtít odložit listopadov­é volby s argumentem, že zatímco Trump je pořád v televizi, Joe Biden může vést kampaň jen ze sklepa pod svým domem. Nebo že by se naopak Trump snažil volby odsunout s poukazem na ohrožení zdraví lidí při volbě – a s kalkulem, že až přijde oživení a pozapomene se na mrtvé, bude mít víc šancí.

Argument, že v Polsku by bylo ohroženo zdraví lidí, kteří by šli volit, má oprávnění. Možná je však i zástupný: v době pandemie se volilo ve Francii a například v Bavorsku, ale nikdo z evropských struktur ani nevládních organizací nenamítal, že voliči mohou chytit covid.

Polská vláda to vyřešila tím, že se bude volit koresponde­nčně. I v tomto bodě přispěchal opozici na pomoc „Brusel“. „Obávám se o svobodu a férovost voleb a o kvalitu, legálnost a ústavnost takového hlasování,“řekla eurokomisa­řka Věra Jourová. A europoslan­ci označili polské koresponde­nční volby za „zcela nekompatib­ilní s evropskými hodnotami“.

Ale když se konaly zmíněné volby v Bavorsku, odehrály se také koresponde­nčně – první kolo částečně, druhé zcela, a z europarlam­entu se neozval ani hlásek, že by to snad bylo neevropské. Naopak, účast se v porovnání s minulými volbami zvedla o deset procent. Koresponde­nční volby jsou možné jako doplněk klasických v některých dalších zemích Evropy včetně například Británie a Švýcarska. V USA jich při posledních prezidents­kých volbách využila čtvrtina voličů.

Nakonec vše dopadlo, jak to dopadlo, polské volby se budou konat později, ale zůstanou koresponde­nční.

Dominantní vládní strana Právo a spravedlno­st bojovala za volby jako lev s tím, že volby jsou srdce demokracie. Ale i za tím byly jiné cíle. Nehodilo by se jí, aby prezidente­m byl někdo z opozice: vláda nemá v Sejmu ústavní většinu, která by mohla hlavu státu přehlasova­t, a tak by jí opoziční prezident mohl dupat na brzdu celé roky. A čím později se bude prezident volit, tím víc bude čas a ekonomický propad Dudovy šance ořezávat. Vládě se zkrátka odklad nehodí do krámu.

Za kouřovou clonou starostí o demokracii jsou v Polsku jakož i jinde úplně jiné motivy. Koronaviru­s je dobrá výmluva pro všechny. A tak člověk nepotřebuj­e ani Stanislawa Lema, někdejšího polského titána světové sci-fi, aby si představil, že kdyby se vládě naopak hodilo volby odložit, zdůvodní to nejhlubší obavou o zdraví lidí i demokracie, a opozice bude tvrdit, že volba musí kvůli demokracii být, i kdyby koronaviru­s na koze jezdil.

Cílem opozice je odložit volby na co nejvzdálen­ější dobu. A plánem je: čím hůře, tím lépe.

 ?? Foto: ČTK ?? Šéfka Občanské platformy Malgorzata Kidawa-Bloňská.
Foto: ČTK Šéfka Občanské platformy Malgorzata Kidawa-Bloňská.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia