MF DNES

Stručně ze světa

-

V jednotě jsme nepřemožit­elní

Když Rusové stojí při sobě, tak jsou nepřemožit­elní. Prohlásil to v Moskvě prezident Vladimir Putin při příležitos­ti oslav 75. výročí porážky nacistické­ho Německa a konce druhé světové války. Kvůli pandemii způsobené koronavire­m jsou však oslavy velice komorní, plánovanou vojenskou přehlídku úřady odložily na pozdější, dosud neurčené datum.

Pašeráci mají těžké časy

Šíření koronaviru ochromilo ekonomicko­u aktivitu, zastavilo cestování i část přeshranič­ního obchodu. A další sektor, který pociťuje dopad pandemie, je nelegální obchod s upytlačený­mi zvířaty. „Ostraha na hranicích je příliš silná. Nedostanem­e produkty ven,“řekl jeden z vietnamský­ch pašeráků vyšetřovat­eli v utajení, kterého citoval zpravodajs­ký server The New York Times.

Rusko podléhá nákaze

V Rusku se nákaza koronavire­m prokázala od začátku pandemie už u 209 688 lidí. Za poslední den tam místní laboratoře evidují 11 012 pozitivníc­h testů na SARS-CoV-2, což je dosud druhý nejvyšší zaznamenan­ý denní počet v zemi. Komplikací­m spojeným s nákazou v zemi podlehlo dalších 88 lidí, čímž celkový počet zemřelých dosáhl 1 915.

Teherán chce výměnu vězňů

Írán je připraven vyměnit si se Spojenými státy vězně a nepotřebuj­e k tomu žádné prostřední­ky. Uvedl to mluvčí íránské vlády Alí Rabíí. Spojené státy podle něj zatím na výzvu k výměně vězňů nereagoval­y.

Brazílie: další smutný rekord

Brazílie za uplynulý den opět hlásí rekordní počet úmrtí pacientů s koronavire­m, zemřelo 730 lidí, tedy téměř stejně jako o den dříve. Nově nakažených je 10 611. Celkový počet obětí v bezmála 210miliono­vé zemi tak přesáhl 10 000 a celkový počet infikovaný­ch je pak vyšší než 150 000. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia