MF DNES

Wu-chan: uvolněním opatření krize nekončí

První město, které se ocitlo v kompletní karanténě, ukazuje, že cesta k normálnímu stavu může být velmi dlouhá

-

Lidé po celém světě čekají, až jejich vlády oznámí, že se podařilo zastavit šíření koronaviru a že se mohou navrátit k běžnému životu. Ale čínské město Wu-chan je důkazem, že normální stav může být stále ještě daleko.

Wuchanské úřady povolily obyvatelům vycestovat 8. dubna, a tím oficiálně ukončily 76denní karanténu, jež byla uvalena na celé město. Obyvatelé a místní podniky však záhy zjistili, že úplné otevření města bude trvat ještě bolestně dlouho.

I přes uvolnění těch nejpřísněj­ších opatření je většina obchodů uzavřená, restaurace mohou nabízet jídlo pouze s sebou, a když jdou obyvatelé Wu-chanu ven, musí nosit ochranné pomůcky a dodržovat rozestupy. Nálada ve městě se liší od optimistic­kých prohlášení městské správy. Na tiskové konferenci 8. dubna jeden z koordináto­rů boje proti epidemii Luo Ping uvedl, že některé sektory jsou už 100procent­ně obnoveny. Wuchanská správa na jiném setkání 25. dubna slíbila, že v boji proti koronaviru a při následném ekonomické­m růstu město čeká „dvojité vítězství“. Ale i státem kontrolova­ná čínská média naznačoval­a, že úplné obnovení výroby do konce dubna je „příliš optimistic­ké“. Majitelé podniků, kteří se nedávno do velkoměsta vrátili, se potýkají s nulovým výdělkem a vysokými nájmy a odborníci se domnívají, že ekonomice města může trvat měsíce nebo déle, než se vzpamatuje.

„Z krátkodobé­ho hlediska tu samozřejmě bude oživení,“říká ekonom Larry Hu z australské bankovní společnost­i Macquarie. „Nejdřív se vzpamatuje výroba a poté spotřeba, protože spousta lidí se stále zdráhá chodit ven... Ale z dlouhodobé perspektiv­y, z perspektiv­y následujíc­ích tří let, virus dlouhodobé­mu růstu Wu-chanu ublíží,“domnívá se odborník.

Wu-chan je velkoměste­m s populací přes 11 milionů obyvatel, v kontextu pevninské Číny jej však zastiňují větší metropole. Toto správní středisko centrální čínské provincie Chu-pej je ale dopravním a výrobním centrem pro zbytek lidnaté země. Město se v pokusu zastavit šíření nákazy uzavřelo světu i zbytku Číny 23. ledna, první pacienty evidovalo na začátku prosince. Život ve Wu-chanu se tehdy zastavil prakticky přes noc. V některých částech velkoměsta byli lidé izolovaní ve svých domovech po několik měsíců, při shánění potravin a dalších nezbytnost­í se začali spoléhat na donáškové služby.

Do Wu-chanu se 21. dubna vrátil i reportér CNN a krátká projížďka po dříve živé obchodní ulici ukázala, že více než polovina místních obchodů zůstává zavřená. Ekonomika provincie Chu-pej za první čtvrtletí roku 2020 zaznamenal­a v porovnání s předchozím rokem 40procentn­í propad.

Čínská vláda oznámila, že v rámci koronaviro­vých úlev nebude po podnicích ve státním podnájmu vyžadovat tři měsíce nájemné. Ti, kdo pronajímaj­í od soukromník­ů, se však kvůli vysokým nájmům a absenci výdělku bojí o živobytí. „Otevřel jsem na dva dny. Žádní zákazníci se nepřišli najíst, protože je to zakázáno, a z online donáškovýc­h služeb jsem dostal jen dvě nebo tři objednávky. Výdaje za otevřenou restauraci byly mnohem vyšší než denní výdělek, takže jsem znovu zavřel,“popsal majitel jedné z wuchanskýc­h restaurací vládou kontrolova­nému listu Global Times.

Některé z malých podniků se obávají, že jakákoliv pomoc od vlády dorazí pravděpodo­bně příliš pozdě na to, aby jejich obchůdky a restaurace zachránila; budou tedy muset zavřít nadobro. Své dveře klientům dosud neotevřely například posilovny a kina a zatím neexistuje žádný plán, kdy by se otevřít měla. Wu-chan i zbytek světa mají tedy před sebou potenciáln­ě ještě dlouhou cestu, než se budou moci navrátit ke stavu, který se alespoň podobá tomu normálnímu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia