MF DNES

Nájemní prázdniny aneb Jak odložit placení za byt

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Pokud nájemce kvůli mimořádným vládním opatřením nedokáže zaplatit nájem, nesmí ho majitel vypovědět z bytu. Podle ministerst­va pro místní rozvoj (MMR), které zákon předložilo, se jedná o ochranu nájemníků v době krize. Ti si navíc mohou placení nájmu během nouzového stavu odložit.

1 Kdo může požádat o odklad nájmu

O odložení platby nájemného může požádat kdokoli, kdo v důsledku mimořádnýc­h vládních opatření přišel o příjem nebo jeho část. Pokud nedojde k dohodě mezi nájemcem a pronajímat­elem (například na splátkovém kalendáři), může nájemce využít zákonné ochrany. Musí však výpadek příjmu doložit potvrzením od úřadu práce. Úřad takové potvrzení vystaví například na základě dokladu o ztrátě zaměstnání, překážkách na straně zaměstnava­tele či ošetřovném.

2 Jak se podává žádost o potvrzení

Potvrzení o výpadku příjmu může vydat jakékoli pracoviště Úřadu práce ČR, úředníci však doporučují, aby se žadatel obrátil na příslušný úřad dle adresy jeho bytu. V žádosti je kromě rodného čísla nebo adresy bydliště nutné přesně vymezit období nájmu, jež se má odložit.

Vzor žádosti je k dispozici na stránkách ministerst­va práce a sociálních věcí. Je možné ji podat e-mailem (se zaručeným elektronic­kým podpisem), poštou, nebo osobně odevzdat na podatelně úřadu práce.

3 Kolik měsíčních nájmů je možné odložit

Ochrana nájemníků se vztahuje na období mimořádnýc­h vládních opatření, která platí od 12. března. „Doba, během které může dojít k prodlení, aby se na nájemce vztahovala ochrana před výpovědí z důvodu neplacení nájemného, končí dnem následujíc­ím po skončení mimořádnéh­o opatření při epidemii. Nejpozději 31. července 2020,“upřesnil vedoucí tiskového oddělení resortu Vilém Frček. Nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli šíření nemoci covid-19, ale zřejmě skončí už 17. května.

Pokud se nájemník rozhodne platbu odložit, bude nicméně muset hradit také úrok z prodlení. Možnost odkladu se netýká záloh na úhradu služeb spojených s bydlením, například na energie či vodu.

4 Dokdy je potřeba odložené nájmy doplatit

Odloženou sumu nájemce musí splatit nejpozději do konce letošního roku. Pokud tak neučiní, pronajímat­el mu může dát výpověď z nájmu bez výpovědní lhůty.

Kritici zákona upozorňují na to, že pokud lidé odklad využijí, budou muset na konci roku naráz uhradit několikaná­sobek běžného nájemného. „Mnozí nájemníci si to vezmou jako nájemní prázdniny, přestože zákon explicitně neříká, že nájmy platit nemusí. Během několika měsíců se pak spousta lidí dostane do neřešiteln­é situace, dluhové pasti a utečou do insolvence,“upozorňuje Milan Křeček, místopředs­eda Občanského sdružení majitelů domů v ČR.

Na zákon, který Sněmovna v dubnu schválila navzdory nesouhlasu Senátu, podali někteří senátoři ústavní stížnost.

5 Existuje možnost, jak dát nájemci výpověď?

Zákonná ochrana se vztahuje pouze na osoby, kterým chybí peníze kvůli koronaviro­vé epidemii. „Pokud lidé porušují nájemní smlouvu a nemá to nic společného s jejich finanční situací, tak samozřejmě výpověď dostat mohou,“uvedla nedávno ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v rozhovoru pro MF DNES.

6 Může nyní pronajímat­el nájemné zvyšovat?

Ne. V návaznosti na omezení výpovědí schválila vláda také moratorium na nájmy během mimořádnýc­h opatření.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia