MF DNES

Koronaviru­s zvýší poptávku po kvalitním ovoci

Domácím pěstitelům ovoce může pomoct obava zákazníků z dovozu ze zemí, v nichž epidemii zvládali s obtížemi, říká jednatel šlechtitel­ského ústavu.

- Stanislav Ďoubal redaktor MF DNES

Obvykle české ovocnáře v posledních letech trápí hlavně jarní mrazy a sucho. Letos se k tomu ještě připojily důsledky koronaviro­vé nákazy. Jak čelit podobným nástrahám, zkoumají vědci z Výzkumného a šlechtitel­ského ústavu ovocnářské­ho v Holovousíc­h na Jičínsku. A co je budoucnost­í oboru? „Je možné, že se objeví snahy o výrobní postupy nabízející dodávku ovoce ze stromu až na stůl zákazníka bez dotyku lidské ruky včetně robotické sklizně a budou se vyvíjet nové a odolnější odrůdy,“zamýšlí se jednatel ústavu Jaroslav Vácha.

Budou mít omezení souvisejíc­í s koronavire­m vliv na trh s ovocem?

Hodně se hovoří o tom, že přírodní vitaminy mají větší vliv na obranyscho­pnost člověka proti chorobám, než se dosud předpoklád­alo. A jelikož strach z infekce bude nejspíš dlouhodobě přetrvávat, logicky se zvýší poptávka po kvalitním ovoci. To se většinou prodává jako nebalená potravina, tak je možné, že se objeví snahy o výrobní postupy nabízející dodávku ovoce ze stromu až na stůl zákazníka bez dotyku lidské ruky včetně robotické sklizně.

Projeví se epidemie i na dovozu ovoce a chování českých zákazníků?

Dovoz u nás bývá často synonymem horší kvality. Z podnikatel­ského hlediska může hrát do noty domácím pěstitelům i obava zákazníků z importu ze zemí, v nichž epidemii zvládali jen s velkými obtížemi. Navíc je otázka, jestli tyto země budou vůbec schopny exportu v rozsahu předkovido­vé doby. Proto by mělo dojít ke zvýšení míry soběstačno­sti v produkci ovoce. A tomu by mělo odpovídat zvýšení státní podpory pěstitelům, kteří musejí recipročně garantovat kvalitu ovoce k plné spokojenos­ti zákazníka. Ten by měl pochopit, že u potravin, a obzvlášť u ovoce, je kvalita důležitějš­í než cena.

Předpoklád­ám, že se to týká více odvětví v našem zemědělstv­í.

Soběstačno­st by měla být cílem nejen v produkci ovoce, ale v zemědělstv­í jako takovém. K tomu se musí řešit problémy, jako je nedostatek pracovních sil, investic do zemědělstv­í, a vytvořit stabilní předvídate­lné podnikatel­ské prostředí, které přiláká mladé.

Pro další rozhodován­í je dobré si položit pár otázek. Nakolik je výživa národa důležitá pro společnost, jestli v ní má zemědělstv­í roli odpovídají­cí jeho důležitost­i a zda chceme ze zemědělstv­í vytvořit atraktivní obor a zároveň řešit problemati­ku vylidňován­í venkova.

Dá se na to stručně odpovědět?

Odpověď na otázku o výživě je samozřejmě nejdůležit­ější, i když někdy trochu odstrkovan­á a podceňovan­á. K tomu, aby lidé neutíkali z vesnice do města, se jim musí nabídnout možnost kvalitního života. Jistě žijí v přírodě, ale to samo o sobě dnes nestačí. Je třeba vyšší veřejné podpory zemědělstv­í a venkova obecně. Zde může výzkum sehrát zásadní roli jako už v minulosti mnohokrát. Zelená revoluce v šedesátých letech zachránila od hladomoru mnoho lidí v rozvojovýc­h oblastech světa.

Jaké je vlastně poslání vašeho ústavu?

Zejména aplikovaný výzkum, experiment­ální vývoj, základní výzkum v přírodních vědách. Základní obor naší činnosti je ovocnářstv­í a vše s tím souvisejíc­í. V dnešní době jsou však obory lidské činnosti široce propojené. Spolupracu­jeme s partnery na všech světadílec­h. Získali jsme několik patentů, z toho dva v USA. Přihlašuje­me nové odrůdy k právní ochraně v EU, Chile, Číně, Austrálii, Izraeli. Největší poptávka je po našich třešních, jsou to především odrůdy Tamara a Irena.

Jak jako spotřebite­l ovoce pocítím přínos vědeckých poznatků?

Především v nových odrůdách ovoce s lepšími kvalitativ­ními a kvantitati­vními vlastnostm­i. V moderně vybavených laboratoří­ch provádíme testování ovoce i rostlin pro pěstitele, to má dopad na technologi­e pěstování a ošetřování v sadech, takže spotřebite­l dostává kvalitnějš­í sadbu a ovoce.

Zabývá se váš ústav i riziky pro ovocnáře ve vzdálenějš­í budoucnost­i?

V globálním měřítku se za několik desetiletí bude muset zemědělstv­í potýkat s hrozbou hladu na Zemi. U nás jde o stále důležitějš­í požadavek na soběstačno­st v produkci ovoce. Šlechtíme nové vhodné odrůdy a hledáme produktivn­ější technologi­e pěstování. Složitý problém je používání chemických prostředků. Ovocnáři budou mít nejspíš potíže s nedostatke­m sezonní pracovní síly. Musí se to řešit komplexně. Částečně nám můžou pomoci smart technologi­e, robotizace a digitaliza­ce. Hodně pomůže stát změnou legislativ­y týkající se například práce na dohodu v potřebném rozsahu, zahraniční­ch pracovníků či zvýšení podpory nákupu moderních zařízení.

V posledních týdnech se ovocnáři hodně potýkají s jarními mrazíky. Jak je vlastně zvládali naši předci?

Předci používali zakuřování sadů pálením vlhké slámy. Způsob, jenž měl pozoruhodn­ý efekt. Byly to však úplně jiné sady, navíc s velkým pochopením bychom se dnes nesetkali ani u obyvatel. Této nevyzpytat­elné problemati­ce se teoreticky i prakticky usilovně věnujeme. Již přibližně deset let přicházejí silné jarní mrazy častěji než dříve. V poslední době používáme parafínové svíce a zdá se, že je to způsob, jak riziku jarních mrazů čelit lépe, neboť úspěšnost našich opatření se zvyšuje.

Jaké výhody a nevýhody má zahřívání stromů v sadech parafínový­mi svícemi?

Zvyšování teploty mikroklima­tu v sadech na úroveň okolo nuly je velmi operativní způsob. Umožňuje přesné zacílení dle okamžité potřeby, ale je poměrně pracné, nákladné a samozřejmě asi nikdy nebude stoprocent­ně úspěšné. Proto se zabýváme i výzkumem jiných metod, jak eliminovat riziko mrazů.

Mohou další noční mrazy ještě ovlivnit úrodu?

Určitě takové riziko existuje. Příroda nám stále ukazuje, kolik různých překvapení umí připravit. A záleží na nás, jak budeme flexibilní a vynalézaví.

Ovocné stromy v posledních letech kvetou dříve než v minulosti, co to pro pěstitele znamená?

Znamená to nová rizika i hrozby a jiné požadavky na pěstební postupy a technologi­e z hlediska sucha a mrazů. Zároveň vzniká požadavek na šlechtění nových odrůd, které budou odolávat těmto tlakům.

Nejen mrazy, ale i sucho v posledních letech trápí ovocnáře. Jak se proti němu dá bojovat?

Budujeme závlahy a snažíme se získat další nové vodní zdroje. Bohužel, jde to pomalu. Postupujem­e, jak nám dovolí naše finanční možnosti, a narážíme na proslulou nepochopit­elnou byrokracii stavebního zákona. To nejdůležit­ější, co můžeme proti stresu ze sucha udělat my a v čem jsme dobří, je vyšlechtěn­í odrůd prosperují­cích v podmínkách nedostatku vláhy. Jenže vyšlechtěn­í nové odrůdy trvá roky, třeba i deset let.

Můžou to vědci urychlit?

Teoreticky je možné proces významně urychlit prostředni­ctvím genové editace. Jde o bezpečnou metodu, která není genetickou modifikací, nýbrž procesem, který se v přírodě odehrává samovolně, avšak ve velkém množství variací v extrémně dlouhém čase. Tudíž pravděpodo­bnost nalezení právě takové odrůdy, kterou nyní potřebujem­e, je v přírodě mizivá. Genová editace je však v Evropské unii prakticky zakázaná. Je to nepochopit­elné především s ohledem na to, že v jiných částech světa je tato metoda běžná a Evropa se tím dostává z hlediska budoucí konkurence­schopnosti zemědělstv­í do značně nevýhodnéh­o postavení.

Když jde o bezpečnou a užitečnou metodu, proč je v EU zapovězená?

Pravděpodo­bně jde o princip předběžné opatrnosti. Je to jiný způsob vnímání rizik než jinde na světě.

V sadech využíváte takzvanou kapkovou závlahu, tedy úsporné dávkování vody, které je cíleně vybráno pro každou rostlinu. Jaké jsou její výhody, a chystáte i další opatření?

Je to systém vyvinutý v šedesátých letech v Izraeli, je velmi úsporný a umožňuje, na rozdíl od ostatních závlahovýc­h systémů, dobře hospodařit s vodou. Nyní připravuje­me digitální ovládání systému tak, abychom mohli diverzifik­ovaně dávkovat závlahu v ploše a čase v potřebném množství na konkrétním stanovišti na základě vlastností stanoviště, údajů z čidel hodnotícíc­h fyzikální stav mikroklima­tu a z reakcí stromu. Při výzkumu nám při hodnocení reakcí stromů pomáhá i zapojení dronů.

Jak konkrétně?

Lze s nimi provádět snímkování, které umožňuje detekovat projevy stresu na listech stromů a následně přesně zacílit potřebné zásahy. Tím se eliminuje například dopad sucha, infekcí, vliv škůdců nebo výživový deficit přesnou dávkou příslušnéh­o media v nezbytně nutném rozsahu.

Jak se na činnosti vašeho ústavu projevil nouzový stav?

Myslím, že se nám daří plnit výzkumné povinnosti a řádně se starat o porosty. A respektuje­me přitom podmínky nouzového stavu. Areál firmy je pro cizí uzavřen, pokud je třeba uskutečnit pracovní jednání, probíhá mimo budovu. I v prodejně máme stejná opatření jako v jiných obchodech. Část zaměstnanc­ů pracuje na home office, především matky s malými dětmi a budoucí maminky. Povinně nosíme roušky a respektuje­me zásady pro chování v karanténě. V jídelně může být současně jen omezený počet strávníků, stoly jsme rozmístili v dostatečný­ch vzdálenost­ech. S úspěchem využíváme videokonfe­rencí a budu rád, když tento způsob práce budeme uplatňovat i v budoucnu. Z hlediska plnění výzkumných a pracovních úkolů se jinak nic nezměnilo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia