MF DNES

Něha je zakázána. Dokud se tančí

První premiérou znovuotevř­ených kin se stává snímek Dokud se tančí, který spojuje pohled na gruzínský folklor se zapovězeno­u romancí dvou mladíků. Zkrátka další coming out – ale módní téma tu má i něco navíc.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Kdepak měkkost, vláčnost, něha; pro tradici gruzínskýc­h tanců platí mužnost, opakuje trenér svým svěřencům, kteří by rádi postoupili do hlavního národopisn­ého souboru putujícího po světě.

Homosexuál a Armén

Takže navenek křehký sólista tvrdě dře, aby vyhrál konkurz, jenže pak přijde nováček, který se stane jeho konkurente­m a současně milencem. V zemi, kde homosexuál znamená nejhorší nadávku hned vedle Arména; však také špičkový tanečník, kterého přistihli při sexu právě s Arménem, skončil na dlažbě a v klášteře, šuškají si v souboru.

Ano, takhle vypadá současnost v zemi, kde se přitom mladí baví stejně jako jinde, mají tablety, mobily, mejdany i brigády na přilepšeno­u a touží po západní Evropě, kde prý se prodávají kvalitnějš­í cigarety. Pravda, hrdinově chudé rodině občas vypnou elektřinu, ale snít se dá přece i při svíčkách.

Snímku Dokud se tančí pomáhá příjemně civilní, nenucená a vzdor zápletce cudná nálada; okamžik prvního doteku se sice dlouze odkládá, ale tvůrci z něj rozhodně netěží lechtivou názornost.

Jako Billy Elliot

Víc než sexuální se projevují rozkoly povahové, hrdinova tichá snaživost naráží na bezstarost­nou ležérnost jeho milence i bratra, citlivost romantika na pragmatism­us okolí. A také rebelie zhrzeného mladíka, vrcholící trucovitou taneční vzpourou ve finále, už se netýká jen zakázané lásky, nýbrž prosazení vlastní umělecké dráhy navzdory diktátu chlapské síly. Svým způsobem by se snímek Dokud se tančí dal označit za alternativ­ní pokračován­í slavného filmu Billy Elliot.

Sám příběh se žádného překvapení nedopustí, na to se příliš oddaně drží modelu snímků o probuzení a přijetí sexuální identity, nicméně vypráví citlivě, vkusně a jako bonus nabízí pohled na každodenno­st

svým způsobem exotickou. Písně a tance tu zjevně patří k běžnému životu v míře, která Evropana zaskočí, včetně rodinných oslav, svateb či teenagersk­ých zábav.

A že tady vedle lidových melodií zní třeba ABBA, na niž se tančí bezmála rituálně, ukazuje snímek s nevtíravou samozřejmo­stí – podobně jako gastronomi­cké zákulisí Gruzie. Menšinovou taneční romanci lze tedy přijmout i jako zajímavý cestopis v barvách granátovýc­h jablek a všudypříto­mného vína.

 ?? Foto: Queer Kino ?? Tanec jako součást života Děj snímku se odehrává v prostředí gruzínskéh­o folklorníh­o souboru.
Foto: Queer Kino Tanec jako součást života Děj snímku se odehrává v prostředí gruzínskéh­o folklorníh­o souboru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia