MF DNES

Žbirka vydává DVD a děkuje lékařům

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

PRAHA „Nemoderný chalan“Miro Žbirka v karanténní­ch časech nezahálí. Kromě DVD se záznamem koncertu k oslavám čtyřiceti let na scéně chystá rovněž dokument.

Pod názvem Meky by měl vstoupit do kin v létě. Natočil ho režisér Šimon Šafránek, oceněný Českým lvem za dokument King Skate.

„K Mekymu jsem se blíž dostal, když jsme vybírali písničky do zmíněného dokumentu o zrodu skateboard­ingu v socialisti­ckém Českoslove­nsku. Hledali jsme osmdesátko­vou novou vlnu, a tak jsme narazili na Pekného chlapce, ale i fenomenáln­í elektronik­u Do člna nebo rapový V klub. Na scénáři jsem spolupraco­val s Honzou Vedralem, autorem jeho knižního životopisu Zblízka. Snažili jsme se udělat hudební portrét, jaký tu zatím není. Bez sentimentu, blikavý, energický, s humorem i s hlasitou muzikou, a především pokud možno upřímný,“říká Šafránek.

K výrazným momentům Žbirkova profesního příběhu patří loňský koncert v O2 aréně 40 let na scéně, který Česká televize vydává dnes na DVD. Znovu si tak můžeme připomenou­t událost, kdy jubilanta doprovázel­a kapela složená z muzikantů, kteří několik let hráli na světových turné s Paulem McCartneym z Beatles, které Žbirka miluje. Na pódiu se objevila řada hostů, například zpěvačky Katarína Knechtová a Magdalena Šalamounov­á, nevidomá pianistka Ráchel Skleničkov­á, fotbalový brankář Petr Čech či britská zpěvačka Eddi Reader.

Meky Žbirka je znám nejen jako zpěvák a skladatel, ale také jako vtipný a pohotový glosátor s typicky anglickým suchým humorem. Pamětníci si vybavují, s jakým vtipem uváděl televizní Rhytmick.

Když mi šlo o život

Snad i proto jej ČT art oslovila s nabídkou moderování hudební talk show Doupě. Natáčení druhé řady se kvůli pandemii přesunulo na letní měsíce, zatím zpěvák v klubu Doupě odehrál akustický koncert, který je k vidění na internetu. Další vystoupení Žbirka odehraje 14. května v areálu vinohradsk­é nemocnice. „Je to i mé osobní poděkování, ve vinohradsk­é nemocnici mi několikrát pomohli, když mi šlo o život. Vím, jak to teď mají zdravotníc­i těžké, proto bych je rád potěšil,“říká zpěvák.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Miro Žbirka koncertuje už čtyřicet let.
Foto: Petr Topič, MAFRA Miro Žbirka koncertuje už čtyřicet let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia