MF DNES

Sloní stádo je o jednoho člena bohatší

-

V trojské zoologické zahradě se v noci na sobotu narodilo indické slonici Janitě mládě. Je to samička, stejně jako slůně, které se v zoo narodilo koncem března. Vzhledem k předpovědi počasí se do venkovního výběhu, kde mládě uvidí i návštěvníc­i, podívá zřejmě ve čtvrtek, až bude teplejší počasí.

„Na to, až Janita porodí, jsme čekali více než dva měsíce. Její březost trvala tentokrát 683 dní,“uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Otcem obou letošních slůňat je samec

TROJA

Ankhor. Díky tomu, že obě slůňata jsou samičky, budou moci v Praze zřejmě zůstat.

Slůně bylo podle Bobka po narození díky dlouhé březosti veliké, velikostně skoro srovnateln­é se samičkou, která se narodila 27. března. Novorozená slonice má 124 kilogramů, zatímco starší měla při porodu 92 kilogramů a v současné době váží 138 kilogramů.

Porod patnáctile­té slonice Janity, jejíž jméno v sinhálštin­ě znamená „Ta, která dává život“nebo „Plodná“,

chovatelé sledovali prostředni­ctvím kamer. Celý se odehrál bez lidského zásahu. „V případě Janity to byla nová, nevyzkouše­ná situace a ověřili jsme si, že i ona přirozený porod zvládne. Porodila na pískovišti, starší letošní slůně se zdržovalo v její blízkosti a připojila se k nim i Tamara,“uvedl v tiskové zprávě kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Druhá slonice Tamara se podle chovatelů těsně po porodu postavila nad novorozené slůně, aby ho chránila. Teprve za minutu své místo nad malou slonicí přepustila jeho matce. „Tamara je typ samice, jakou by mělo mít každé sloní stádo. Není příliš ambiciózní a je velmi starostliv­á, a to nejen vůči vlastním mláďatům,“doplnil vrchní chovatel Martin Kristen.

Janita a Tamara přivedly na svět mláďata už v roce 2016. Šlo o Rudolfa a Maxmiliána, první slůňata počatá a narozená v Praze. Maxmilián a o půl roku mladší Rudolf brzy oslaví čtvrté narozeniny a už dnes váží každý více než tunu. (ČTK)

 ?? Foto: Roman Vodička, Zoo Praha ?? Čerstvě na světě Několik hodin stará samička slona indického na snímku ze soboty prozkoumáv­á okolí. Matce Janitě se mládě narodilo před druhou hodinou ranní, ven se podívá podle počasí, čeká se na oteplení, které by mohlo přijít ve čtvrtek.
Foto: Roman Vodička, Zoo Praha Čerstvě na světě Několik hodin stará samička slona indického na snímku ze soboty prozkoumáv­á okolí. Matce Janitě se mládě narodilo před druhou hodinou ranní, ven se podívá podle počasí, čeká se na oteplení, které by mohlo přijít ve čtvrtek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia