MF DNES

Školy chystají otevření, žáky mají chránit štíty

-

Pražské školy jsou před připravova­ným otevřením dostatečně vybaveny ochrannými prostředky a dezinfekcí. Dbát se bude i na osobní bezpečnost pedagogů a žáků. Mateřské školy v Praze se budou otevírat od 11. května, základní a střední školy se otevřou podle pokynů ministerst­va školství. Mezi prvními se otevřou školky v Praze 12, v Lysolajích nebo v Suchdole. O otevření dalších školek budou rozhodovat jednotliví ředitelé.

„Odbor bezpečnost­i se postaral o to, aby minimálně prvních čtrnáct dní měly všechny školy nadbytek ochranných prostředků a dezinfekce. Školy jsou dostatečně zásobeny rouškami, plastovými štíty a plastovými boxy. Mnoho škol instaloval­o teplotní brány nebo mají teploměry. Dítě tak může být v případě nákazy okamžitě zachyceno,“řekl radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Doplnil, že odbor bezpečnost­i na magistrátu zajistil také plastové boxy pro pražské střední školy.

PRAHA

Boxy by měly sloužit u maturitníc­h zkoušek k zajištění bezpečnost­i studentů a členů maturitní komise před možnou nákazou novým koronavire­m. Ředitelé základních a středních škol musí zamezit shlukování dětí před budovou školy a zajistit dodržování dalších bezpečnost­ních opatření.

Mnohá z nich si podle doporučení ministerst­va školství mohly školy upravit podle vlastních podmínek. „Pravidla si stanovuje každá škola sama. Doporučuji rodičům, aby se podívali na webové stránky své školy, jak má nastavena pravidla,“doplnil Šimral. Totéž platí u provozu jídelen ve školách.

Podle radního většina škol plánuje provoz svých jídelen v závislosti na poptávce rodičů školáků. Žáci základních a středních škol nebudou muset nosit roušky, pokud ve třídě budou mezi nimi dostatečné rozestupy, nasadit je budou muset při společných úkolech či při pohybu po škole. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia