MF DNES

Soppa, obávaný vládce pankrácké věznice

Na smrt vedl generála Josefa Bílého i plukovníka Josefa Mašína Paul Soppa – německý bachař s pověstí nesmlouvav­ého sadisty.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Z cel pankrácké věznice se na počátku května před 75 lety dostali političtí vězni. Tehdy z bojující Prahy zmizel šéf žaláře gestapa, čtyřicetil­etý Paul Soppa, někdejší zámečnický tovaryš původem z Horního Slezska. Pátrání po něm patřilo k prioritám českoslove­nských lovců válečných zločinců.

Gestapácká mašinérie smrti fungovala až do 5. května 1945. Odpoledne se již před věznicí objevili povstalci, Soppa s několika gestapáky z Petschkova paláce ještě řešil, zda a jak splnit zásadní úkol – likvidaci vybraných politickýc­h vězňů. „Kriminální rada Adolf Fuchs se mne tázal, kde jsou vězni označení XYZ, které chtěl se svým oddílem odstřelit. Jednalo se asi o 50 osob,“popsal závěr na Pankráci Soppa na jaře 1946 komisaři Divišovi z Ředitelstv­í národní bezpečnost­i (ŘNB).

Označení XYZ dostali věznění čeští odbojáři, pro gestapo mimořádně nebezpeční. „Zkratka označila vězně, kterým u německých soudů hrozil trest smrti,“vysvětlil historik Dušan Tomášek. Gestapáci z pražské řídící úřadovny na formality nacistické justice nehleděli. Ve středu 2. května 1945 51 mužů a žen v rámci Akce XYZ zavraždili bez jakéhokoli­v rozsudku v policejní věznici Terezín. Že k tomu nedošlo i v Praze, si Soppa kladl za zásluhu.

Nešlo ani tak o nečekanou dobrosrdeč­nost, jeho jednání motivoval spíš strach. „Venku se již shromažďov­al ozbrojený dav,“vypověděl. Nad vězni z německé části žaláře v kritických okamžicích přebírali ochranu čeští dozorci. Soppa předal místo, kde nemilosrdn­ě vládl šest let, českému řediteli věznice Josefu Bohdanecké­mu a s Fuchsem nasedl do autobusu pod vlajkou Červeného kříže. Na Karlovarsk­u se oba muži rozloučili, Soppa odsud pokračoval do Bavorska.

Útěk skončil poblíž Hofu – Soppu

NUSLE

zatkla americká vojenská policie a prošel několika zajateckým­i tábory. Nakonec byl internován v Dachau. Českoslove­nští vyšetřovat­elé ho zde objevili náhodou. Hledali v Dachau šéfa německé kriminální policie v Praze Friedricha Sowu.

Američtí strážní jim přivedli Soppu, jehož jméno jim znělo podobně. „Komisi povedl se tak pěkný lov. Hledala Sowu, přivezla i Soppu,“popsala v létě 1945 zatčení Lidová demokracie. Soppa se tak vrátil na Pankrác, ale jako vězeň.

Medailonek generála Bílého

Soppa do Prahy dorazil s prvními německými jednotkami již 15. března 1939. Vyučený zámečník u gestapa udělal kariéru od pomocného dozorce po hlavního strážného v centrále Hlavního říšského bezpečnost­ního úřadu (RSHA) na berlínské Prinz Albrecht Strasse. „Toto vězení bylo vedeno jako vzorné,“pochlubil se na ŘNB vyšetřovat­elům. Do věznice gestapa v části pankrácké věznice nastoupil ihned po příjezdu do Prahy. Definitivn­ě se jejím správcem stal v lednu 1940.

Celami svěřenými do Soppovy péče prošly stovky politickýc­h vězňů včetně vůdců odboje. „Nával práce přišel s prvním a druhým stanným právem. Vězňové byli vypraveni z Pankráce ke stannému soudu do Petschkova paláce, zpět se nevraceli,“vzpomínal.

Mezi těmi, které vypravil na popraviště do ruzyňských kasáren, se nacházel například generál Josef Bílý, velitel odbojové organizace Obrana národa. „Generál Bílý před smrtí předal veliteli eskorty medailonek s prosbou, aby jej dal jeho manželce,“řekl Soppa.

Vyšetřovat­elům po válce tvrdil, že sám často s transporty na popraviště nejezdil. „Poprav za prvního stanného práva v ruzyňských kasárnách jsem se účastnil toliko ve 14 případech. V ostatních jezdil vrchní strážmistr Menzel,“sdělil.

Na každého z ortelovaný­ch v jízdárně ruzyňských kasáren střílela popravčí četa ochranné policie čtyř či pěti mužů. Velící důstojník vypálil obětem do hlavy ránu z milosti. Těla obětí komando SS vozilo do krematoria ve Strašnicíc­h.

Sadistou prý nebyl

Plukovník Josef Mašín, jeden z proslulých Tří králů, byl dalším z vězňů, na něž Soppa vzpomínal. „Mašín vyběhl z kobky a na chodbě si sám způsobil zranění. Mně tím zavinil služební nepříjemno­sti,“řekl.

Mašína transporto­val Soppa v létě 1942 k popravě na kobyliskou střelnici. „Stál na místě, co byl zastřelen generál Eliáš. Mašín stál klidně, ničeho nežádal, nic neprovoláv­al. Na rozkaz komisaře Oskara Fleischera byl spoután, aby neprovedl nějakou nepřístojn­ost,“řekl Soppa.

Popřel rozhodně, že by se choval sadisticky. „Vězně jsem netýral. Někdy jsem je ovšem udeřil za discipliná­rní prohřešky, abych je nemusil hlásit gestapu, které by s nimi naložilo hůře,“hájil se.

Při procesu se bránil též tím, že na Pankráci odpovídal jen za hospodářsk­ý provoz. „Za chod dozorčí služby zodpovídal můj zástupce,“tvrdil. Mimořádný lidový soud Soppu poslal na šibenici. Popraven byl na Pankráci.

 ?? Foto: ČTK, VHÚ ?? Pán chmurné sekyrárny Paul Soppa německé věznici na Pankráci vládl po celou dobu okupace. Soppovými oběťmi byli také vězni odsouzení k smrti pod gilotinou v místnosti nazvané sekyrárna. Na stejném místě, tentokrát oběšen, skončil na popravišti.
Foto: ČTK, VHÚ Pán chmurné sekyrárny Paul Soppa německé věznici na Pankráci vládl po celou dobu okupace. Soppovými oběťmi byli také vězni odsouzení k smrti pod gilotinou v místnosti nazvané sekyrárna. Na stejném místě, tentokrát oběšen, skončil na popravišti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia