MF DNES

Čechoslová­ci odvlečení Sověty

Rudá armáda bojovala, Smerš zatýkala

- Robert Oppelt Pavel Švec reportéři MF DNES

Sověti v létě 1945 odvlekli do gulagů tři stovky občanů Českoslove­nska. Úřady jen bezmocně přihlížely.

Bývalý ruský diplomat Vladimir Trifiljevi­č Rafalský se po bolševické revoluci a vzniku Sovětského svazu usadil v Českoslove­nsku. Živil se jako soudní tlumočník z devíti jazyků, na Univerzitě Karlově vystudoval filozofick­ou fakultu, pracoval v pojišťovně. Jako bankovní úředník přečkal druhou světovou válku. A pak přišel 11. květen 1945.

Uplynuly pouhé dva dny od příjezdu Rudé armády do Prahy, když Rafalského v jeho bytě vyzvedl sovětský voják. To bylo naposledy, kdy ho jeho manželka Marie – dcera významného ruského generála Dmitrije Ščerbačeva – a jejich dvě děti viděly.

Většina ruských nebo ukrajinský­ch emigrantsk­ých rodin na příchod agentů sovětské tajné služby Smerš vzpomíná podobně. U dveří zaťukal zdvořilý sovětský důstojník a požádal o pomoc, většinou s překladem, tlumočením nebo potřeboval někam ukázat cestu. A následoval­o ujištění, že dotyčný je za chvilku doma.

Ta chvíle trvala deset let. Ale často se rodina s otcem, manželem nebo bratrem už nikdy nesetkala. Mnohdy se ani nedozvěděl­a, kde jejich blízký zemřel, kde je pohřben. Jen během léta 1945 byly z osvobozený­ch Čech, Moravy a Slezska zavlečeny do Sovětského svazu minimálně tři stovky emigrantů, většinou již českoslove­nských občanů. Další jména na seznamu díky historikům Ústavu pro studium totalitníc­h režimů stále přibývají.

To, jak skončil Vladimir T. Rafalský, se jim však zatím dohledat nepodařilo. „Víme jen, že o týden později byl ve svém pražském bytě zatčen bratr Marie Rafalské Alexandr Ščerbačev a odsouzen na 25 let do nápravně-pracovního tábora. Zemřel v roce 1958 ve Vorkutě brzy po propuštění,“popisuje historička ÚSTR Anna Chlebina.

O osudu otce se rodina Rafalských dozvěděla teprve v 60. letech ze vzpomínek Nikolaje Siněvirské­ho, který prý byl svědkem jeho „pádu“z okna ústředny NKVD v Praze. Žádná oficiální svědectví a dokumenty o jeho úmrtí však dosud nalezeny nebyly.

Úprk na Západ, únos na Východ

Do Českoslove­nska se po roce 1918 dostalo téměř 30 tisíc lidí z bývalého carského Ruska. Z Ruska prchali před bolševisme­m a v Českoslove­nsku – od obrozeneck­ých dob tradičně rusofilní zemi – je vítali s nadšením. ČSR podporoval­a zejména studenty, kteří se měli vrátit do Ruska, až vláda bolševiků skončí. K tomu nikdy nedošlo.

Emigranti se tu usadili natrvalo, založili rodiny, vybudovali kariéru. Někteří se stali českoslove­nskými občany. Vznikla zde řada emigrantsk­ých spolků a organizací.

V Praze bylo ruské i ukrajinské gymnázium. Vycházely knihy, fungovaly vědecké instituce. Na pražských Olšanských hřbitovech vyrostl pravoslavn­ý kostel i hřbitov. Všechno změnil rok 1945.

Sovětský svaz měl se zatýkáním emigrantů bohaté zkušenosti. Už ve 30. letech zavíral ty, kteří se z nějakého důvodu vrátili domů. Před příchodem Rudé armády tak na Západ uprchli všichni, kteří tušili, že by mohli mít problém, a zároveň byli schopni odejít. Zůstali většinou jen ti, kteří žili ve smíšených manželství­ch a Českoslove­nsko a Prahu po dvaceti letech považovali za svůj domov. I tak jich nebylo málo.

Kolik lidí bylo nakonec z Českoslove­nska odvlečeno, se začalo počítat až po roce 1989. První částečný soupis obsahoval 215 osob s českoslove­nským občanstvím nebo trvalým pobytem v ČSR. Historikům ÚSTR se nyní podařilo doplnit dalších osm desítek jmen. „Smerš na území Českoslove­nska

operovala do roku 1946, ale osmdesát procent emigrantů bylo zatčeno hned v květnu a v červnu 1945,“říká historička Anna Chlebina. Většinou se jednalo o muže staršího věku, vysokoškol­sky vzdělané, odborníky ve svých oborech.

Podle dne jejich zatčení lze na mapě sledovat postup sovětských vojsk. První případy byly zdokumento­vány v únoru 1945 v Popradu a ve Spišské Nové Vsi, v dubnu v Bratislavě, 3. května v Ostravě, 9. května v Brně a od 11. května v Praze.

Rodiny zatčených zpravidla netušily, kam jejich příbuzný zmizel. Někdy žily v nejistotě i celá léta. Všechny dotazy, s nimiž se zoufalé ženy a děti odvlečenýc­h obracely na sovětské orgány, totiž zůstávaly bez odezvy. A jejich otec, bratr či syn mezitím trpěl v sibiřském gulagu.

Ruská zkratka Smerš znamená v českém překladu Smrt špionům. Kontrarozv­ědka postupně zatýkala v celé obsazené Evropě – kromě emigrantů i kolaborant­y, dezertéry. Prošetřova­la i vězně nebo válečné zajatce. Po zatčení putovali do několika sběrných věznic. Tam proběhlo vyšetřován­í, byli oficiálně obviněni, což bylo důvodem pro převoz na sovětské území, kde padl trest. Ve většině případů se podle historičky Anny Chlebiny jednalo o desetiletý trest v některém z pracovních táborů daleko na východě. Ze zmiňovanýc­h 215 případů se po Stalinově smrti vrátilo do Českoslove­nska sedmdesát lidí. Mnozí však zemřeli už během vyšetřován­í, další nepřežili první týdny v táboře na Sibiři.

Českoslove­nské orgány byly zpravidla naprosto bezmocné a bezpráví na svých občanech jen přihlížely. Ale často se o akci sovětské tajné služby ani nedozvěděl­y. Většina rodin tak po ztrátě živitele byla ponechána napospas osudu.

Zatímco ruské archivy jsou pro badatele nedobytné, v poslední době se českým historikům daří získávat materiály z těch ukrajinský­ch. „Smerš spadala pod jednotky 1. a 2. ukrajinské­ho frontu a materiály se pak dostaly do ukrajinský­ch archivů. A nám se podařilo v nich najít řadu zpráv o zavlečenýc­h. Může jít asi o padesát vyšetřovac­ích spisů,“dodává Chlebina. Počet Čechoslová­ků odvlečenýc­h po válce z jejich nové vlasti tedy není konečný. Vězeňské knihy, v nichž mají být všichni registrova­ní, jsou však v archivech v Ruské federaci. A ty jsou pro české historiky nedostupné.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Gulag Vězni při práci v lomu v pracovním táboře v Sovětském svazu kolem roku 1932. V podobných táborech končili i unesení emigranti z Českoslove­nska.
Foto: Profimedia Gulag Vězni při práci v lomu v pracovním táboře v Sovětském svazu kolem roku 1932. V podobných táborech končili i unesení emigranti z Českoslove­nska.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia