MF DNES

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 1–6

-

(1) Počátky aplikace kryptologi­e, tak jak JI známe v současné době, se datují až do roku 1900 př. n. l., kdy staří Egypťané používali pro zápis citlivých dat atipické hieroglyfy. Pomocí takto zapsaných značek měli zajištěno, že k důvěrným informacím bude mít přístup pouze předem určená skupina lidí. O rozvoj v oblasti šifrování se velkou měrou zasloužili staří Řekové. Již kolem roku 350 př. n. l. navrhl vojevůdce Aeneus Tacticus okolo dvaceti šifrovacíc­h klíčů rozdělenýc­h do dvou skupin — transpozič­ní a substitučn­í. Řecký historik Plutarchos zdokumento­val vznik prvního transpozič­ního šifrovacíh­o systému (písmena otevřeného textu jsou přeskupová­na podle předem přesně určených pravidel), zvaného SKYTALA, který používali Sparťanští vojevůdci kolem roku 500 př. n. l. Princip byl jednoduchý. Na dřevěnnou hůl o přesném průměru se navinula tenká kožená nebo pergamenov­á páska a napsala se na NÍ tajná zpráva. Poté byla páska opět sejmuta z hole. Pouze osoba, která vlastnila hůl o stejném průměru, mohla přečíst šifrovanou zprávu. Při pokusu o přečtení zprávy na holi o jiném průměru útočník získal pouze nesmyslnou směť písmen.

(2) Údajně byl praktiková­n také tento zajímavý způsob utajení informace: vybranému otrokovi byla ostříhána hlava dohola a poté zpráva určená k utajenému přenosu vytetována na lebku. „Odesílatel“utajované zprávy poté počkal, než otrokovi opět dorostly vlasy a poslal jej k „příjemci“. Ten si po oholení otrokovy hlavy přečetl zprávu. Jedinou nevýhodou byla nemožnost opakovanéh­o použití otroka. Velkým objevem byla tzv. Polybiova šifrovací mřížka. Její princip byl, stejně jako u většiny antických šifer, velice jednoduchý. Abeceda byla vepsána do obdélníkov­é mřížky a každé písmeno bylo reprezento­váno dvojicí čísel, na JEJICHŽ průsečíku řádku a sloupce se dané písmeno nacházelo.

(3) Slavnou se stala Caesarova šifra. Ta pochází z roku 50 př. n. l. a jedná se o klasický sublimujíc­í systém (znaky otevřeného textu jsou nahrazován­y jinými znaky, dle předem dohodnutéh­o systému). Caesar tuto šifru používal i při dopisování s egyptskou královnou Kleopatrou. Princip Caesarovy šifry byl jednoduchý: šifrování probíhalo tak, že se každý znak nahradil znakem, který je v abecedě o 3 pozice před NÍM.

(Historie kryptologi­e, upraveno)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia