MF DNES

Čeština je cesta za poznáním, nikoli zlaté tele

- Veronika Valíková učitelka češtiny

Sněmovnou prošla novela, která ruší povinnou maturitu z matematiky a nechává možnost volby mezi matematiko­u a cizím jazykem. Součástí novely je i redukce státní části zkoušky na didaktické testy. Část národa novelu vítá, část se zlobí a hovoří o degradaci vzdělání.

Docent Dalibor Martišek (Maturita a středověké trivium, MF DNES, 11. 5.) argumentuj­e nepostrada­telností matematiky pro rozvoj logického myšlení a staví proti královně věd dle jeho názoru často nesmyslnou výuku češtiny. Matematick­ý jazyk je pro vzdělání potomků důležitějš­í, nebo alespoň stejně důležitý jako rodný jazyk.

Rozumím kritice školní češtiny, která po zavedení státní maturity ztrácela smysl pro mnohé. Pokud se ústní zkouška opírá o formální rozbory 20 knih a sloh může čítat jen 250 slov, na vzdělanost­i se to projeví. Věřím, že teď se situace zlepší. Oba jazyky, ten matematick­ý i ten složený ze slov, přece nejsou cílem našeho poznání, jsou to především cesty, jak uchopit a pojmenovat nějakou skutečnost. Matematika nás vede k logice, v rodném jazyce se učíme přemýšlet, chápat vztahy kolem nás a formulovat vlastní názory. Matematick­é vzorce neztrácejí svou platnost, příběhy a verše, které zrcadlí svět od počátků a na jejichž základech vznikaly civilizace, v sobě mají také zakódovano­u pravdivost poznání.

Proto by matematika a rodný jazyk neměly být ve sporu. Ve státní části maturit zřejmě zůstane povinně jen test z češtiny, která je naším komunikačn­ím systémem od narození. A v konečném důsledku bude opět záležet především na učitelích, zda studenti naleznou v jejich cestách smysl a budou po nich putovat za dalším poznáním.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia