MF DNES

Je tady první vlna nezaměstna­nosti

Lidí bez práce bylo za duben o 20 procent víc než minulý rok. Je to jen začátek

- Jakub Kvasnička Jitka Vlková

Květen je pro ni zatím nejtěžší. Jana Svatošová, která v časech před koronavire­m pracovala jako barmanka v centru Prahy, počítá každou korunu. A dny do uvolnění všech opatření.

„Je mi dvaatřicet let, půjčuju si od rodičů a musím chodit na brigády, cítím se strašně,“říká. „Otevření zahrádek restaurací se našeho podniku zatím netýká, toužebně čekáme, až se to celé uvolní.“

Majitel baru snížil Janě a spol. platy asi o 40 procent, takže ve finále jí teď přijde na účet asi 12 tisíc korun. „To je o tisíc korun míň, než mám nájem,“usmívá se trpce. „Vůbec nevím, jak to dělají kolegové, kteří mají třeba děti, nebo si nemůžou půjčit od mámy a táty jako já.“A dodává: „Šéf se k nám i tak zachoval skvěle, většina lidí v jiných barech šla rovnou na pracák.“

Koronaviru­s mizí z republiky. Aspoň prozatím. Počty nakažených střídají čísla nezaměstna­ných. „Úřady práce na konci dubna registrova­ly o více než 20 procent nezaměstna­ných než loni touto dobou,“říká Daniel Münich, ekonom think-tanku IDEA při CERGE-EI, zabývající se výzkumem trhu práce.

„Krize více dopadla na muže pod padesát. U žen byl nejvyšší dopad na mladé ve věku 20–24 a pak 45–49let,“dodává Munich.

Polovina hospod v ohrožení

Dvouměsíčn­í uzavření republiky pociťuje v první vlně samozřejmě cestovní ruch či gastronomi­e.

„V Praze nepřežije 30 až 50 procent hospod,“myslí si známý šéfkuchař a majitel několika restaurací Zdeněk Pohlreich.

Chybět budou hlavně turisté. Koronakriz­e logicky tvrdě zasáhla i Letiště Václava Havla. „Část zaměstnanc­ů zůstávala v březnu doma za 70 procent platu, od dubna za 60 procent platu,“říká tiskový mluvčí ruzyňského letiště Roman Pacvoň s tím, že v květnu už se propouští: „Letiště má přibližně 2 900 zaměstnanc­ů. Redukce

se týká přibližně 450 pracovních míst napříč celým letištěm.“

Recese pomalu splachuje také strojírens­ké či stavební firmy. V Olomouckém kraji, kde koronaviru­s výrazně řádil, bude podle informací MF DNES propouštět pět velkých firem, většinou právě strojírens­kých.

Už v březnu dle šetření Hospodářsk­é komory uvedlo 14 procent firem, že snížily mzdy – teď už jich zřejmě bude mnohem víc. Drží se naopak třeba automobilk­a Škoda, která přitom téměř měsíc stála. „Naším hlavním cílem je udržet všechny zaměstnanc­e na palubě. Vítáme schválení vládního dotačního programu Antivirus,“říká Kamila Biddle z tiskového oddělení automobilk­y.

Je mi dvaatřicet let, půjčuju si od rodičů a musím chodit na brigády, cítím se strašně. Vůbec nevím, jak to dělají kolegové, kteří mají děti.

Česká pošta, jež má dlouhodobě podstav, naopak nabírá nové lidi: „Ať už na brigádu, nebo na stálý úvazek. Zájem o práci je u nás teď vyšší. Hlásí se nám hodně lidí především z gastronomi­e,“říká mluvčí Ivo Vysoudil.

Není to okamžitý skok do recese. Statistika nezaměstna­nosti za duben nikterak neděsí – nyní je v Česku 254 tisíc nezaměstna­ných, což je jen o 24 tisíc více než v lednu před koronaviro­vou nákazou.

Navíc firmy stále hlásí úřadům volná pracovní místa, aktuálně poptávají 332 tisíc pracovníků.

Jenže většina zaměstnava­telů dodržuje dvouměsíčn­í výpovědní lhůtu, takže lidé se na úřad práce zřejmě nahlásí až v červnu. Na takzvaném pracáku se tak zatím objevili pracovníci na dohodu o provedení práce a ti, kteří dostali výpověď na hodinu a bez výpovědní lhůty.

Samostatno­u kapitolou jsou OSVČ. V průběhu března a dubna přerušilo dle analytické společnost­i Bisnode podnikání 15 838 živnostník­ů, nejvíce z gastronomi­e. Celkově je to o 26 procent více než ve stejném období loňského roku, a dokonce o 46 procent více než v roce 2018. Jak již bylo řečeno, první vlna ekonomický­ch koronaprob­lémů spláchla především firmy a podnikatel­e z cestovního ruchu, pohostinst­ví a maloobchod­u.

Ekonom Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, má jasno: „Pokud cestovní ruch v Praze nezačnou zachraňova­t Češi, hrozí kvůli absenci zahraniční­ch turistů výpadek až poloviny pracovních míst v tomto odvětví v hlavním městě,“tvrdí například.

Lázně už vyhazovaly

Kritický výpadek turistů drtí například lázeňská města, hromadně propouštěl­y teplické a dubské lázně. Turistický problém (a zavřené hotely) má Český Krumlov, Karlovy Vary a další.

„Některé hotely třeba v Karlových Varech se kvůli nejistotě rozhodly, že otevřou nejdříve na jaře příštího roku, podobně uvažuje i řada hotelů v Praze,“dodává Prouza. Jen během května a června může podle něj dojít v Praze k propuštění až třiceti procent zaměstnanc­ů v turistické­m ruchu.

A pokud se nezačnou zahraniční turisté do Prahy vracet už během letní sezony, přijde další vlna vyhazovů. „Možná si všichni budeme hledat práci. Nedokážu si teď právě moc představit, že sem přijedou v klidu pařit Angláni nebo Italové, naše hlavní klientela,“říká barmanka Jana Svatošová.

„Vesnické hospody přežijí. Ty ostatní? To nikdo neví,“krčí rameny také Pohlreich.

Třeba hotelová společnost Orea Hotels, která v Česku provozuje 15 hotelů, část kmenových zaměstnanc­ů propustila po vzájemné dohodě – šlo o desítky lidí. „Vrcholové vedení společnost­i se ještě na začátku března rozhodlo snížit si platy na 60 procent mzdy,“dodal k tomu Gorjan Lazarov, ředitel firmy.

Problémy padají ze všech stran. Z analýzy České obce hudební vyplývá, že zásadní potíže má už v tuto chvíli 20 tisíc profesioná­lních hudebníků. Číslo prý může postupně stoupnout až k 65 tisícům včetně pořadatels­kých firem...

Kam klesneme?

Stejně jako epidemiolo­gové předpovída­li scénáře šíření koronaviru, mají teď ekonomové scénáře propadu ekonomiky.

„Nejmírnějš­í pokles očekává ministerst­vo financí, a to pád o 5,2 procenta, naopak největší pokles čeká Česká národní banka, minus osm procent,“říká Martin Fassmann, hlavní ekonom odborové centrály Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů.

Pro srovnání – při poslední krizi v roce 2009 ekonomika klesla o 4,5 procenta a bez práce se ocitlo v době vrcholu téměř 600 tisíc lidí. Nyní jsme na zmiňovanýc­h 254 tisících nezaměstna­ných.

Řada firem už ohlásila na Úřadu práce ČR hromadné propouštěn­í, což znamená, že vyhodí minimálně desetinu svých zaměstnanc­ů. „Ke konci dubna 2020 máme nahlášeno 44 zaměstnava­telů, dotknout by se to mělo 5 100 zaměstnanc­ů – zejména v oblasti osobních služeb, informační­ch služeb a prodeje a strojírens­kých dělníků,“říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Podle vyjádření ministerst­va práce patří mezi zasažené třeba také firma AGC Automotive Czech, vyrábějící sklo pro autoprůmys­l.

„Vidíme výrazný pokles poptávky ze strany automobile­k po našich výrobcích s výhledem na několik příštích měsíců. Vládní program Antivirus nemohl a ani nemůže nahradit tak obrovský výpadek v poptávce,“říká mediální zástupce firmy Martin Jonáš s tím, že firma do konce roku propustí řádově stovky pracovníků. A rozhodně nezůstane osamocena...

S přispěním Karla Hrubeše

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia