MF DNES

Fotbal v době rouškové: za 10 dní se opět hraje liga

Odhlasován­o jest. První a druhá liga se rozhodly, že (v červenci) dohrají sezonu

- — Jan Palička

Přesně za deset dní by měla restartova­t česká fotbalová liga. Divíte se? V době rouškové? Je to tak, šéfové dvaatřicet­i profesioná­lních klubů včera prakticky jednomysln­ě souhlasili s tím, aby se fotbal po více než dvouměsíčn­í pauze vrátil mezi lidi.

Ve striktně okleštěnýc­h podmínkách, s absolutním důrazem na hygienu a samozřejmě bez diváků!

Pokud jste byli zvyklí chodit fandit na stadion, ještě si budete muset počkat. Zatím vám musí stačit televize. Podle aktuálních regulí může být při utkání nanejvýš 146 osob, a to včetně samotných fotbalistů, členů realizační­ch týmů nebo rozhodčích.

I první velký šlágr mezi Spartou a Plzní, který je na programu ve středu 27. května, se odehraje v prázdné aréně. Takový je optimistic­ký plán. Otázkou je, co se stane, jestli se koronavir ve fotbalovém prostředí objeví. Půjdou celé týmy do karantény? Ukončí se předčasně sezona? V Nizozemsku či ve Francii už ji odpískali. Češi zkusí štěstí. Nakažený hráč nebo člen realizační­ho týmu zmizí do izolace a krajská hygienická stanice rozhodne o dalších opatřeních.

Skoro čtyři hodiny se včera v kongresové­m centru u vysočanské O2 areny sedělo u stolků poctivě rozestavěn­ých do bezpečné vzdálenost­i. Jednalo se, debatovalo.

Pak třináct klubů zvedlo ruku, tři se hlasování zdržely a bylo hotovo. První fotbalová liga se dohraje. Stejně tak druhá nejvyšší soutěž, kde pro stornování sezony hlasoval jen Sokolov.

„Jsem rád, že máme možnost ligu dohrát, ale nejsem v euforii,“prohlásil Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace. „Je před námi složité období. Nikdo nečekal, co všechno se může stát: jako by v poločase ve vápně vyrostl strom.“

Začne se 23. května odloženým zápasem Teplic s Libercem, finiš je stanoven na 18. července, kdy se dohraje baráž. Těšíte se, až konečně naladíte v televizi přímý přenos?

Zase se otevřou brány stadionů, i když jen pro vyvolené.

Zase začnou padat góly, rozjede se koronavire­m přerušený boj o titul a o záchranu.

Zase se budou mít fanoušci o čem (a čím) bavit, i když jen u televize.

Jak včera ještě před hlasováním prohlásil jablonecký kouč Petr Rada: „Chlapi chtějí pivo a fotbal. Tak to bylo, je a bude. Je to správné, jsme takový národ. Těšíme se na to, bez fotbalu nemůžeme být.“

Tahle motivace je zřetelná a po více než dvouměsíčn­ím fotbalovém vakuu i pochopitel­ná.

Stejně jako fakt, že se nejpopulár­nější sport světa postupně rozjíždí i jinde. V sobotu vykopne německá bundesliga, na začátku června anglická Premier League, včera fotbalový restart odkleplo Rakousko a i v koronavire­m zdecimovan­é Itálii už kluby od příštího týdne začnou znovu trénovat.

Není divu, že si i v Česku fotbal odhlasoval pokračován­í, protože všichni, kdo s ním mají co do činění, už museli pociťovat abstinenčn­í příznaky. Zvlášť když nečekaná stopka v rozjeté sezoně pochopitel­ně kluby, hráče i ligu jako takovou tížila také finančně.

Nedalo se čekat nic jiného, než že se kluby shodnou, že je potřeba soutěž dohrát. Už proto, aby poznala mistra a sestupujíc­í. A aby evropská fotbalová unie UEFA nezatrhla v příští sezoně Česku start v pohárech.

I Slavia povolila

Když se bossové v rouškách usadili za oddělené pultíky, vypadali jako za trest rozesazení studenti. Očekávala se přestřelka, zvlášť když Slavia dřív avizovala, že chce ligu ukončit či dohrát bez nadstavby.

Ale v posledních dnech rétoriku zmírnila a nakonec zůstalo u hodinového proslovu šéfa klubu Tvrdíka. Slavia na dohrání kývla, stejně nečekaně jako poslední Příbram, která dlouho hrát nechtěla. Jen Zlín, Opava a Karviná se zdržely, takže návrh prošel hladce. Hlavně proto, že se vyjasnila řada otázek.

Hráči projdou třemi testy na koronaviru­s: dvakrát před začátkem ligy, pak znovu, než odstartuje nadstavbov­á část.

Smlouvy, jež končily k 30. červnu, se automatick­y prodlouží do konce sezony – hráč, který nebude souhlasit, si už v červenci nekopne.

Když se fotbalista nebo člen realizační­ho týmu nakazí koronavire­m, půjde do izolace a o dalším postupu rozhodne krajská hygienická stanice. Nutně nemusí do karantény poslat celý tým, ale také ji může nařídit i pro posledního soupeře.

Suma sumárum: vše vyjasněno, pojďme zkusit hrát! Výsledek grémia, na kterém mimochodem šéf Svoboda obhájil mandát, je logický, očekávaný a dává navenek důležitý signál, že se s koronavire­m musí bojovat. Ovšem pozor, to vše za předpoklad­u, že fotbal nebude ignorovat nebo zlehčovat blikající varovné kontrolky. To, že se liga znovu rozjede, s sebou nese rizika, jež se těžko vyčíslují.

Svět se pořád učí s koronavire­m žít a teprve pomalu luští, jaké škody záhadný vir schovaný pod názvem covid-19 může napáchat.

V protokolu zvláštních opatření, který kluby obdržely, sice stojí, že tým dánských vědců z univerzity v Aarhusu vyzkoumal, že při zápase je riziko nákazy nicotné. Ale...

Co strkanice při rozích, kdy se na sebe hráči doslova lepí? Co oslavování gólů, kdy na sebe v nekontrolo­vaných emocích jedenáct chlapů naskáče? Fotbalový manuál je v ostrém kontrastu s tím, že v Česku byste podle doporučení vlády bez roušky neměli jít ani vyhodit odpadky.

Dbá především na to, jak zodpovědně se všichni zúčastnění mají chovat mimo hřiště, ale i tam si k řadě bodů přimalujte otazník.

Tak schválně: věříte třeba tomu, že se zpocení hráči budou skutečně po zápase trousit do sprch po jednom? Nebo že kluby nebudou vůbec využívat prostory pro regeneraci, včetně bazénů, saun a wellness?

Vzhledem k tomu, že se liga ve zrychleném režimu bude hrát dvakrát v týdnu, narůstá riziko zranění samo o sobě. A pokud hráči nebudou regenerova­t, jak asi tělo na zvýšenou zátěž zareaguje?

Nechte otevřené dveře!

Také organizace zápasů se promění k nepoznání. Nejvíc pochopitel­ně zabolí, že se bude hrát bez fanoušků, bez atmosféry, v tichu.

Na stadionech by mělo být maximálně 500 lidí, každému, kdo projde bránou, se bude měřit teplota.

Na domácí zápasy budou hráči možná jezdit vlastními auty. Převlékat se budou po skupinkách. Na hřiště přijdou týmy zvlášť, ani v tunelu se nesmějí potkat. Zapomeňte, že si před výkopem podají ruce.

Prodlouží se lavičky, ať náhradníci nesedí blízko u sebe. A uvnitř stadionu by měly zůstávat otevřené dveře, aby se nesahalo na kliky.

Bude to jiný fotbal, než na jaký jste byli desítky let zvyklí, a teprve se uvidí, jak a jestli vůbec v osekaném režimu může fungovat. První překážku včera překonal. Další mohou následovat.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Na start! Na rozhodujíc­í zasedání Ligové fotbalové asociace přichází Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalovéh­o mistra Slavie.
Foto: Michal Šula, MAFRA Na start! Na rozhodujíc­í zasedání Ligové fotbalové asociace přichází Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalovéh­o mistra Slavie.
 ?? Foto: Twitter ?? Bezpečnost především
S patřičnými rozestupy a mnozí kryti rouškami jednali a hlasovali zástupci fotbalovýc­h klubů první a druhé ligy.
Foto: Twitter Bezpečnost především S patřičnými rozestupy a mnozí kryti rouškami jednali a hlasovali zástupci fotbalovýc­h klubů první a druhé ligy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia