MF DNES

NÁRODNÍ PLÁN PROTI SUCHU

Nové vodovody Hledání zdrojů Více peněz od státu

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Zemědělský­m suchem v neděli trpělo 98 procent území republiky. Výrazné až extrémní sucho, tedy tři nejhorší stupně, postihuje 57 procent rozlohy Česka. Přesto bude pitné vody v létě dostatek, tvrdí odborníci svorně s politiky v rámci Národní koalice pro boj se suchem.

K omezení využívání pitné vody na jiné účely, jako je zalévání nebo napouštění bazénů, aktuálně dle informací ministerst­va zemědělstv­í došlo už v 50 obcích. Počet takových obcí přitom bude s příchodem léta stoupat.

„Připraveno­st vodohospod­ářských společnost­í i Správy státních hmotných rezerv na zásobování pitnou vodou cisternami, pokud to bude potřeba, je dostatečná. Vodu lze dovážet i na desítky kilometrů daleko, občané se o dostupnost pitné vody nemusí bát,“uvedli včera společně zástupci Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR a Správy státních hmotných rezerv.

Případné zákazy napouštění bazénů nebo zalévání zahrádek jsou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce sice nepříjemné, ale jde o zbytné věci. Bazén si lze naplnit vodou dovezenou cisternou z oblasti, kde jí je dostatek, stejně tak na vodu pro zalévání zahrádky je možné si pořídit nádrž s dotací z programu Dešťovka,“vysvětluje ministr Brabec.

Řešením nedostatku pitné vody má být do budoucna propojován­í vodárenský­ch soustav. V současné době využívá podzemní vodu ze studní a vrtů zhruba polovina populace Česka. Studny a vrty ale budou mít v budoucnu stále více problémů se doplňovat.

Řešením je budování nových zdrojů a propojován­í vodovodníc­h systémů, které mohou do sušších oblastí přivést vodu z míst, kde je jí relativně dost. „Jenom v loňském roce jsme financoval­i výstavbu 359 kilometrů nových vodovodů a posílili zdroje pitné vody nebo nově napojili na pitnou vodu 281 tisíc lidí,“popisuje Brabec.

Je třeba měnit zákony

V budoucnu mají pomoci i nové přehrady. Doplnění seznamu lokalit o 31 nových míst, kde by mohly vyrůst, oznámil ministr zemědělstv­í Miroslav Toman už v pondělí. „Je třeba si uvědomit, že z našeho území odtéká prakticky veškerá voda do okolních států, takže naše vodní zdroje závisejí výhradně na srážkách. Pokud tedy vodu nezadržíme, odtéká, aniž bychom ji mohli využít,“vysvětlil Toman.

Národní koalice se ale také shodla na nutnosti změn některých zákonů. Ministerst­vo životního prostředí chce zavést u nových staveb povinnost akumulovat dešťovou vodu nebo ji nechat vsakovat. Změna v novele vodního zákona by mohla platit od roku 2021. Vodu lze využít k zalévání zeleně nebo ke kropení ulic v létě.

Podle Brabce budou muset investoři u nových objektů budovat retenční nádrže či vodu nechat vsakovat a uvolňovat pozvolně například prostředni­ctvím jezírek. Možností bude také využívání dešťové vody na podporu zalévání nebo na zelenou střechu. „Odvod dešťové vody do kanalizace bude umožněn jen v těch případech, kdy bude prokazatel­ně doloženo, že jiné řešení hospodařen­í se srážkovou vodou není možné. Zadržování vody v krajině i v urbanizova­ném prostředí je jedním z klíčových opatření pro dotaci podzemních vod, a tak i jedním z nejdůležit­ějších opatření v boji se suchem,“tvrdí Brabec.

Ministr Toman navíc už rozeslal všem parlamentn­ím stranám návrh nového ústavního zákona o vodě. Oba ministři se také shodli na tom, že od 1. ledna příštího roku by měla platit nová protierozn­í vyhláška.

„Nemá to být jen byrokratic­ký nástroj, má postihnout ty, kdo se chovají k půdě macešsky,“uvedl Richard Brabec.

Ministerst­vo zemědělstv­í bude letos chtít navýšení rozpočtu až o 2,5 miliardy korun na vodohospod­ářské stavby a pozemkové úpravy. V minulém roce podle Tomana vydalo 13,7 miliardy korun.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ??
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia