MF DNES

Vrah z Kmetiněvsi je na svobodě

Ve 13 letech zavraždil stejně starou spolužačku. Koncem dubna jej pustili z vězení. Lidé z obcí, kde dětský vrah žil, doufají, že se nevrátí.

- Václav Janouš Dominika Hromková

Zasloužil by si šibenici. Hlavu do oprátky bych mu nedal, nemám na to srdce. Ale stoličku, tu bych pod ním odkopl,“říká rázně a hlasitě postarší muž z Hospozína, vesnice pod Řípem. Takto svérázně mluví o dnes už devětadvac­etiletém Robertovi P., který na Nový rok před šestnácti lety ubodal a následně znásilnil svou spolužačku z vedlejší obce Kmetiněves. Nebylo mu tehdy ještě ani třináct let. Muž, který o něm tak rázně mluví, jej zná dobře, roky spolu žili v jedné bytovce. Na konci dubna Roberta P. propustili na svobodu.

Lidé se teď obávají, zda se do vsi vrátí, a dávají mu jasně najevo, aby se vesnici na Kladensku obloukem vyhýbal. Otřesná vražda je zde dodnes v živé paměti, všichni místní tehdy dobrovolně šli na testy DNA. Ty se dělaly tak dlouho a tak se věková hranice možných pachatelů snižovala, až na ně musel i školák Robert.

Sadista, dětský vrah

Tragédii připomíná malý skromný pomníček u cesty mezi Kmetiněvsí a Hospozínem za zdejším vlakovým nádražím. Téměř neustále tu hoří svíčky, místní sem nosí květiny i plyšové hračky, přestože Barborce by bylo dnes už třicet let.

„Nechci o tom mluvit,“přibouchne dveře bytu na okraji Hospozína babička jejího vraha. Robert P., jehož přesnou identitu nelze zveřejnit, protože jej coby dětského pachatele doživotně chrání zákon, přepadl spolužačku s nožem v ruce. Zatáhl ji dolů ze stráně k potoku, kde ji ubodal a poté znásilnil. Znalci zjistili, že trpí nebezpečno­u úchylkou, útočným sadismem s nekrofilní­mi sklony. Vzrušuje jej, když oběť trpí a je znehybněná. Nejlépe usmrcená.

Se sadistický­m dětským vrahem české zákony nepočítají, Robert P. nemá právě díky tomu, že čin spáchal jako dítě, o vraždě v rejstříku trestů záznam.

Chodil okolo mrtvé jako by nic

„Bylo to tenkrát strašlivé překvapení. Holka chudák ležela v trávě u potoka, všude policajti a on tam tehdy chodil okolo, jako by se nic nedělo. Všichni jsme tu museli na testy DNA, já šel mezi prvními, protože jsem tehdy bydlel blízko, byl jsem bez práce a sekal trávu po obec,“vzpomíná jeden z místních. „Pro Kmetiněves­ké je to dodnes strašně bolestivé, kdyby se tu ten kluk teď ukázal, asi by mu to pár lidí šlo vysvětlit,“říká před zdejšími potravinam­i a další z obyvatel přikyvuje.

„Kluk za to ani nemohl, měl špatnou výchovu. Chovali se k němu sobecky. Už jeho matka měla spartánsko­u výchovu. Pamatuji si, jak se jedny Vánoce ptal babičky, kdy budou zdobit stromeček. A ona na něj řvala, že se žádnej ozdobovat nebude, co by vlastně chtěl,“popisuje jejich soused z bytovky, který je přesvědčen, že se dětský vrah do Hospozína zpátky nenastěhuj­e. „Nic ho sem netáhne a má tu jen vzpomínky, jak se k němu špatně chovali.

Mně ho vždycky bylo líto, ale když udělal takovou věc, šla lítost stranou,“dodává.

Odsouzen za loupež

Roberta po vraždě poslali do výchovného ústavu v pražském Klíčově a léčili jej na sexuologic­kém oddělení v Bohnicích, kde podstupova­l takzvanou chemickou kastraci. Dostával látky, které tlumily jeho potenci a sexuální choutky.

Po propuštění – v devatenáct­i letech – zůstal v Praze. Změnil si jméno, žil různě v Letňanech a na Proseku. Právě tam jej v roce 2014 zatkla zásahová jednotka v jednom z bytů.

Zjistilo se totiž, že má na svědomí loupež, a následně putoval do vězení. Spolu s komplicem vylákali do auta muže, který předtím v herně vyhrál dvacet tisíc korun. O ty jej oloupili.

Trest si odpykal a dnes je na svobodě. „Kdyby se tu objevil, jsem si zcela jist, že by mu lidi dali najevo, co si myslí. Tehdy jsme jeden podezříval­i druhého, devět měsíců, než se objevil vzorek DNA číslo 632,“popisuje bývalý starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil. Současná starostka Markéta Němečková, která je ve vedení obce od minulého týdne, o události mluvit nechce. Zavražděná Barborka by byla její švagrová. „Osobně se mě to dotýká, nic k tomu říkat nechci,“kroutí hlavou ve své kanceláři.

Snížení trestní odpovědnos­ti

Chladnokre­vná vražda zaviněná dítětem vyvolala diskusi o snížení věkové hranice trestní odpovědnos­ti. Bývalý starosta Kvapil se téma před lety pokoušel protlačit mezi poslanci, ale marně.

„Dával jsem petici – Kmetiněves­kou výzvu – do Sněmovny, aby změnili zákon, aby se za vraždu a násilné trestné činy hranice mohla posunout pod 15 let, a dodnes se prakticky nic nestalo. To mě mrzí, protože za tou peticí stojí 577 tisíc podpisů,“říká Kvapil. Otázka snížení věku trestní odpovědnos­ti se vždy jednou za čas mezi zákonodárc­i objeví, nikdy však nezískala dostatečno­u podporu.

Názory odborníků se různí. Odpůrci argumentuj­í tím, že ve 14 letech je člověk stále dítětem a vězení by mu po psychické ani výchovné stránce nijak nepomohlo. „Je znát, že jsou to ještě děti. Stačí na ně zatlačit a ony se mnohdy sesypou,“říká dětská psycholožk­a Jitka Jeklová.

Podle psychologa Andreje Drbohlava je proto nutné, aby pro mladé pachatele závažných činů vznikl nový typ výchovně-léčebných zařízení, v nichž bude možné zabezpečit všechny ochranné prvky, které patří k výkonu trestu.

„To znamená, aby z nich nebylo možné utéct. To v současných zařízeních nenaleznet­e. Taky by musela fungovat dětská prokuratur­a a být výrazně větší struktura soudních znalců připravený­ch posuzovat tuto věkovou skupinu,“myslí si psycholog.

Pokud by tyto podmínky splněny byly, s posunutím věkové hranice by podle svých slov určitě souhlasil. „V případu kmetiněves­kého vraha by to dávalo obzvlášť smysl. Navíc zastávám názor, že děti jsou v některých ohledech dnes mnohem vyspělejší a všímavější než před padesáti lety. Systémově ale připraveni nejsme,“dodává Drbohlav, který se dlouhodobě věnuje psychologi­i vrahů.

MF DNES loni v září oslovila všech 200 poslanců, jestli by byli pro snížení věkové hranice trestní odpovědnos­ti na 14 let. Šedesát z nich se vyslovilo jasně pro, stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO). „V Německu, Rakousku a na Slovensku mají hranici trestní odpovědnos­ti shodně 14 let. Měli bychom ji mít stejnou jako okolní státy. Nejnižší v EU ji mají v Anglii, kde je deset let, a ve Skotsku dokonce osm let,“uvedl tehdy. Jeho stranická kolegyně poslankyně Miloslava Rutová chce ještě do konce tohoto volebního období předložit návrh zákona, který by věkovou hranici snížil. „Jsem rozladěná z určité skupiny teenagerů, která si je vědoma, že je nepostižit­elná. To je pak dílo nejen ve školách, ale i na veřejnosti,“míní Rutová. Kriminalit­a dětí v posledních čtyřech letech skutečně mírně roste. Loni z celkových 93 tisíc objasněnýc­h trestných činů jich podle policejníc­h statistik 3 361 spáchaly děti. Většinou jde o majetkové trestné činy, počty dětských vrahů se každoročně pohybují v řádu jednotek.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Robert P. U soudu. Ale za loupež. Trest si již odpykal.
Foto: MAFRA Robert P. U soudu. Ale za loupež. Trest si již odpykal.
 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Připomínka tragédie Místo, kam lidé z Kmetiněvsi a Hospozína nosí květiny a plyšáky zavražděné Barborce. Ubodal ji a znásilnil její ani ne třináctile­tý spolužák.
Foto: David Neff, MAFRA Připomínka tragédie Místo, kam lidé z Kmetiněvsi a Hospozína nosí květiny a plyšáky zavražděné Barborce. Ubodal ji a znásilnil její ani ne třináctile­tý spolužák.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia