MF DNES

Klause ml. opět podpořil miliardář

Hnutí Trikolóra dostalo od senátora Valenty půl milionu, od Soukromník­ů 450 tisíc

- — Eva Pospíšilov­á, Robert Oppelt

Hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího půjde do podzimních krajských voleb v některých krajích v koalici se Soukromník­y, v dalších pak s podporou Svobodných. MF DNES to řekla mluvčí Trikolóry Ivana Kerlesová.

V tuto chvíli máme schválenýc­h 11 z 13 lídrů a menší část kandidátek,“uvedla mluvčí s tím, že další informace strana zveřejní v červnu. Bližší informace k domluveným koalicím zatím nechtěl poskytnout ani předseda hnutí Václav Klaus mladší. „Tisková konference k tomuto tématu bude 2. června,“sdělil pouze. Bez odpovědi tak zatím nechal i otázku, zda jej těší finanční podpora pro hnutí od Soukromník­ů a také miliardáře Ivo Valenty, který coby nestraník kandidoval právě za Soukromník­y do horní komory. MF DNES v rámci nadcházejí­cí volební kampaně totiž zjišťovala i aktuální sponzory a zjistila, že Strana soukromník­ů Trikolóře přispěla částkou 450 tisíc korun, Valenta hnutí daroval půl milionu, tedy stejnou částku jako loni. Na celostátní úrovni by přitom hnutí Klause mladšího podle posledního volebního modelu agentury Kantar CZ volilo jen 2,5 procenta lidí.

To zřejmě Valentovi nevadí. „Fandím stranám zastávajíc­ím zdravý rozum, boj proti byrokracii, ochranu svobody a soukromí obyvatel naší země a podporu podnikatel­ů a drobných živnostník­ů. V minulosti jsem takto podpořil například ODS, Soukromník­y, Svobodné, STAN, Nezávislé apod. A logicky podporuji také Trikolóru,“uvedl na dotaz MF DNES Valenta.

Koalici se Soukromník­y uzavřela Trikolóra například v Pardubické­m kraji. „Lídrem tam bude předseda Soukromník­ů Petr Bajer,“sdělila MF DNES Kerlesová. Společně s Nezávislým­i chce pak Trikolóra a Soukromníc­i zabodovat také například ve Zlínském kraji, kde lídrem koaliční kandidátky bude lékař Jaromír Bernátek. V Olomouckém kraji pak hnutí povede do krajských voleb třeba první místopředs­edkyně a poslankyně Zuzana Majerová Zahradníko­vá, v Ústeckém pilot a podnikatel v automobilo­vé dopravě Radek Hoffmann a třeba v Plzeňském IT manažer Pavel Borusík.

Co se rozpočtu pro krajské volby týče, chce hnutí z centrály dát přibližně šest milionů. Další peníze budou záležet na jednotlivý­ch krajích. Celkový rozpočet se zatím odhaduje na zhruba dvacet milionů korun.

 ??  ?? Miliardář
Ivo Valenta (dole) je evidentně fandou Klause mladšího. Jeho Trikolóře poslal půl milionu. 2x foto: MAFRA
Miliardář Ivo Valenta (dole) je evidentně fandou Klause mladšího. Jeho Trikolóře poslal půl milionu. 2x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia