MF DNES

Spousta obětí, lidé Johnsonovi přesto dál věří

Británie hledá cestu z koronaviro­vé krize. Premiér Boris Johnson představil jen „vágní“plán. V Osvětimi tančila Mengelemu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Část britského krizového štábu s příznaky nemoci covid-19 pobývala v domácí karanténě, několik členů vlády v minulých týdnech potvrdilo, že měli pozitivní test na koronaviru­s.

„Nemoc se šíří po Westminste­ru,“psal už koncem března poradce vlády pro vědu Neil Ferguson, který začátkem týdne odstoupil kvůli porušování karantény s vdanou milenkou. Nemoc dostihla také premiéra Borise Johnsona, který začátkem dubna strávil týden kyslíkovou léčbou na jednotce intenzivní péče.

LONDÝN

Pro britskou vládu to ohledně zvládání pandemie není zrovna dobrá vizitka.

Možná i kvůli určitému soucitu s premiérem kvůli jeho nemoci nejsou Britové alespoň zatím vůči jeho vládě přehnaně kritičtí. Přitom by klidně mohli.

Vždyť už minulý týden Británie zaznamenal­a nelichotiv­ý rekord, když v počtu úmrtí překonala Itálii. Podle včerejších dat britského statistick­ého úřadu již v celé Británii nákaze podlehlo přes 40 tisíc lidí, čtvrtina z nich zemřela v sociálních zařízeních včetně domovů důchodců. Celosvětov­ě se v počtu obětí Británie dostala na nelichotiv­é druhé místo hned za Spojené státy.

Metodiky sčítání obětí se sice v různých zemích liší a v absolutníc­h číslech je nelze spolehlivě porovnávat, přesto jde o ukazatel toho, do jaké míry mají vlády ve svých státech situaci pod kontrolou.

Už minulý týden Britové podle mnohoznačn­ých vyjádření vlády očekávali, že od začátku tohoto týdne nastane citelné rozvolnění preventivn­ích opatření. Místo toho Johnson v neděli ohlásil výčet spíše kosmetický­ch změn, které vláda upřesnila padesátist­ránkovým textem o den později.

(Ne)bude se uvolňovat

Podle něj mohou Britové ode dneška chodit do práce, pokud vykonávají činnost v otevřeném prostoru. V Anglii se ruší omezení pro venkovní aktivity. Osoby cestující ze zahraničí kromě Irů a Francouzů musí po příjezdu do čtrnáctide­nní karantény. V obchodech a veřejné dopravě je nově doporučené zakrývat si nos a ústa. Vládní výzvu „zůstaňte doma“nahradil slogan „dávejte si pozor“.

Plán počítá s uvolňování­m ve třech etapách. Od začátku června se podle epidemické situace mohou začít postupně otevírat některé obchody a mateřské a základní školy, začít by mohla také sportovní utkání bez diváků. V červenci by se mohly otevřít další obchody, kadeřnictv­í, restaurace a hotely.

Opozice, média i veřejnost nicméně postup vlády shodně označují za nejasný a vágní. To samé vládě vyčítají také odbory, stejně jako policisté, kteří na dodržování vládních opatření dohlížejí. To nyní podle nich bude ještě složitější.

Skotsko, Severní Irsko a Wales navíc uvedly, že Johnsonový­m plánem se nebudou řídit. Každá část Británie je zodpovědná za vlastní zdravotní politiku, až dosud ale postupoval­y koordinova­ně. „Pro Skotsko by bylo katastrofá­lní zrušit v této chvíli doporučený zákaz vycházení. To neudělám, a už vůbec ne kvůli plánu, který je vágní a nepřesný,“uvedla skotská premiérka Nicola Sturgeonov­á.

Přes to všechno podle průzkumu agentury YouGov ze začátku května většina Britů vládě důvěřuje: 61 procent se domnívá, že celkově si ve zvládání epidemie počíná dobře. A téměř polovina obyvatel v Johnsonovi vidí politika, který jediný je schopen zemi vyvést z krize.

 ?? Foto: ČTK ?? Nemají příznaky? Stavební dělníci, kteří pracují ve východním Londýně, procházejí termokamer­ou, jež jim kontroluje teplotu.
Foto: ČTK Nemají příznaky? Stavební dělníci, kteří pracují ve východním Londýně, procházejí termokamer­ou, jež jim kontroluje teplotu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia