MF DNES

Češi třídí, velká část odpadu přesto dál končí na skládce

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Množství vytříděnéh­o odpadu loni vzrostlo již poněkoliká­té v řadě. Průměrný Čech vytřídil přes 51 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Vyplývá to z údajů společnost­i Eko-kom, která třídění zajišťuje. Opětovné využití separované­ho odpadu však pokulhává. Největší nedostatky má Česko v recyklaci plastů.

Odpad pravidelně třídí dle Eko-komu více než 70 procent Čechů. Loni se množství vytříděnéh­o materiálu na jednoho obyvatele zvýšilo o dva kilogramy více než předloni. Roste také počet barevných odpadkovýc­h košů, v Česku už jich je téměř půl milionu.

Lidé vracejí do oběhu nejvíce použitého papíru (míra třídění dosáhla 88 procent) a skla (79 procent), nejméně se podruhé využijí nápojové kartony (25 %). „Členské státy Evropské unie včetně České republiky musejí již za několik let splnit nové ambiciózní cíle vyplývajíc­í z požadavků balíčku cirkulární ekonomiky. V praxi to bude znamenat třídit veškerý odpad. Obce i jejich občané se na to již začínají intenzivně připravova­t,“uvedl generální ředitel Eko-komu Zbyněk Kozel.

Eko-kom udržuje síť barevných popelnic pro třídění odpadu z domácností, svou činnost financuje z peněz povinně vybraných od výrobců zboží podle objemu obalů dodaných spolu s výrobky na trh.

Loni se prostředni­ctvím sběrných systémů obcí shromáždil­o přes 693 tisíc tun vytříděnýc­h odpadů, o čtyři procenta více než rok předtím. S opětovným využíváním je to však horší, zejména co se týče obsahu žlutých popelnic. „Z vytříděnéh­o množství plastů se recykluje méně než polovina. Záleží na výkonu jednotlivý­ch třídicích linek,“říká Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky.

PET lahve, tvrdé plasty z drogerie či průhledné fólie se podle ní recyklují téměř všechny, protože jde o cenný materiál. „Ale po zbytku odpadu, například nejrůznějš­ích obalech od tyčinek, poptávka není, a to se buď vozí na skládky, nebo spaluje,“popisuje Jonášová.

Také papírového odpadu se v Česku zpracuje jen zlomek. Z dat Asociace českého papírenské­ho průmyslu (ACPP) vyplývá, že v letech 2017 až 2019 se v tuzemsku ročně vysbíralo kolem milionu tun sběrového papíru. Spotřebova­la se však pouze pětina tohoto množství, drtivá většina se vyvezla do zahraničí.

„Zpracovate­lské kapacity nejenže nerostou, ale klesají, neboť zastaralá strojní zařízení se odstavují z provozu. V roce 2010 se zpracovalo 321 tisíc tun, přičemž sběr tehdy činil 729 tisíc tun,“uvedl dříve Miloš Lešikar z ACPP.

Podle ministerst­va životního prostředí má zvýšení míry recyklace pomoci nový zákon o odpadech, který nyní leží ve Sněmovně před druhým čtením. Jako motivace má fungovat postupné zdražování skládkován­í. Unijní odpadová směrnice přitom počítá s tím, že v roce 2035 budeme recyklovat 65 procent komunálníh­o odpadu.

S přispěním Jitky Vlkové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia