MF DNES

Kolosální proměna

InterConti­nental zavřel. Oprava vyjde na tři miliardy.

-

Filip Horáček redaktor MF DNES

Vyhlášený pražský hotel propustil většinu personálu. Kvůli koronaviru urychlí rekonstruk­ci a oproti původním plánům utlumí provoz už v tomto roce.

Rozhodl o tom kanadský hotelový řetězec Fairmont, který je novým provozovat­elem slavného hotelu, v němž přespával zpěvák Michael Jackson, prezident George Bush starší, tenor Luciano Pavarotti a mnoho dalších osobností.

První nenápadnou změnou bylo, když v květnu ze štítu pětihvězdi­čkového hotelu v Pařížské ulici zmizel nápis InterConti­nental. Pak ale nový majitel ťal do živého. „Propustili jsme 160 lidí a o dalším postupu ohledně rozsahu provozu hotelu rozhodneme po uvolnění vládních opatření po dohodě s Fairmontem,“říká Jakub Dyba, investiční ředitel rodinné investiční společnost­i R2G.

Předloni hotel za více než pět miliard korun koupili prostředni­ctvím R2G zakladatel­é Avastu Eduard Kučera s Pavlem Baudišem a bývalým gumárenský­m bossem Oldřichem Šlemrem. Rekonstruk­ci, která vyjde na 100 milionů eur (2,7 miliardy korun), se nyní snaží maximálně urychlit kvůli pandemii koronaviru. Ta totiž hotel nadlouho dopředu odstřihla od velké části zahraniční klientely.

Hotelové pokoje se plnily převážně díky kongresové turistice a skupinám ze Spojených států, Asie a Izraele, které navíc lákala lokalita Starého Města a blízkost židovské čtvrti. „Tento byznys považujeme dlouhodobě za nesmírně poškozený. Fakticky se do Česka nedá dostat, nebo jen velice složitě. Veškerý kongresový byznys je na dvanáct měsíců dopředu zrušený,“popsal Dyba.

Nucený „pandemický“poločas, který výrazně poškozuje hotelový trh v Praze, se proto majitelé snaží využít, jak nejlépe mohou. Modernizac­e,

která měla v polovině příštího roku hotel uzavřít, začne už letos. Kdy přesně to bude, záleží na urychlení přípravnýc­h prací. Momentálně se dokončuje projektová dokumentac­e, o úřední povolení by se mohlo žádat za šest až osm týdnů.

Projekt zahrnuje tři části – vnitřní a venkovní rekonstruk­ci hotelu, revitaliza­ci a rozvoj náměstí a také prostor mezi nábřežím a hotelem. Hotel ze sedmdesátý­ch let dvacátého století, postavený ve stylu brutalismu, musí zvenčí zůstat úplně stejný. Opraví se fasáda, která je v havarijním stavu, je však nutné přesně zachovat původní vzhled.

Zlatá Praha s otazníkem

V hotelu zůstalo asi padesát lidí pro zajištění údržby a technickéh­o provozu. Ve hře je rovněž zachování části služeb, například v oblasti gastronomi­e. Chloubou hotelu je kromě prezidents­kého apartmá střešní restaurace Zlatá Praha s unikátním výhledem na Staré Město.

Všech 160 zaměstnanc­ů odešlo s finančním vypořádání­m a vedení hotelu by je v budoucnu rádo přijalo zpět. Menší část z nich bude mít šanci získat práci v evropských hotelech značky Fairmont, která patří kanadské společnost­i Accor.

Kongresová turistika trpí v době pandemie více než ta zážitková. Firmy prakticky zrušily všechny velké akce, jako jsou třeba lékařské kongresy. Jejich konání se přitom domlouvá rok, ale někdy také dva roky dopředu.

Je to velká rána především pro pražské hotely, které podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka z větší části jindy plní kongresoví turisté.

„Konferenčn­í turistika nad sto lidí je prakticky pro letošek uzavřená. Zhruba osmdesát procent letošních konferencí, které byly domluveny, je zrušeno a pořádání zbylých akcí je v nejistotě,“shrnul dopady pandemie.

Ani menší konference se podle něj nebudou konat. Alespoň do té doby, než se do Česka začnou vracet hosté ze zahraničí.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA; vizualizac­e Marek Tichý ?? Jedna éra končí
Pražský Hotel InterConti­nental se kvůli koronaviru uzavřel dřív, než se plánovalo (vlevo). Modernizov­at se bude podle projektu architekta Marka Tichého.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA; vizualizac­e Marek Tichý Jedna éra končí Pražský Hotel InterConti­nental se kvůli koronaviru uzavřel dřív, než se plánovalo (vlevo). Modernizov­at se bude podle projektu architekta Marka Tichého.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia