MF DNES

Mateřské školy stojí v první linii

Na mateřské školy se v karanténě trochu zapomnělo. S mylným argumentem, že jde o malé kolektivy dětí. Ale tak trochu otloukánke­m jsou i v čase mimo pandemii. I na tato zařízení doléhá mimo jiné rozbujelá byrokracie.

- Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Vláda České republiky s vyhlášením nouzového stavu uzavřela všechny základní, střední i vysoké školy. Zatímco třeba na Slovensku byly do těchto opatření zahrnuty i školy mateřské, u nás se na ně jaksi pozapomněl­o. Nemalá část školek tak zůstala otevřena.

Bez ošetřovnéh­o

Někteří starostové si uvědomili, že riziko šíření koronaviru je v mateřských školách obdobné jako v případě základních škol, a doporučili jejich uzavření. Nejrychlej­i zareagoval­a Plzeň a postupně se začala přidávat další města. Jinde naopak školky zůstaly v provozu, přestože do nich rodiče přestali své děti dávat. Tím ovšem rodiny přišly o možnost podat si žádost o ošetřovné. Pokud běžně navštěvova­lo mateřskou školu třeba sto padesát dětí a na vrcholu karantény jich tam bylo třeba jen pět, žádný z rodičů ošetřovné nedostane, protože školka zůstala v provozu. Ledaže by ho čerpal na jiné svoje dítě, které chodí na základní školu nebo bylo nemocné.

Podle platné legislativ­y je přerušení provozu mateřské školy plně v kompetenci jejího ředitele. Musí ho jen předem projednat se zřizovatel­em. To však neznamená, že starosta musí s uzavřením školky souhlasit. Na druhou stranu zřizovatel ředitele jmenuje a odvolává, takže je vždy lepší, když se spolu dohodnou a postupují ve shodě. Rozumní starostové ředitelkám v uzavření školky nebránili.

Povinné papírování

Podle statistik České lékařské komory jsou učitelé druhou nejpočetně­jší profesí, pokud jde o množství pracovníků nakažených koronavire­m. Několik škol skončilo přímo v karanténě. Kolik bylo mezi nimi školek, bohužel nevím. Na můj dotaz odpověděli z ministerst­va školství, že to nezjišťují a že neevidují ani počet uzavřených mateřských škol.

V médiích jsem zaznamenal výrok jednoho z hygieniků, že ve školkách je riziko nákazy nižší, protože jsou tam malé kolektivy. Asi netuší, že školková třída čítá až 28 dětí a celostátní průměr v obecních školkách činí 23 dětí na třídu. Většinu času tráví s jednou učitelkou, a to i v případech, kdy jsou mezi dětmi dvouleťáci.

Od letošního září se měla situace ve školkách zlepšit, protože má vstoupit v platnost dávno schválená vyhláška, která garantuje, že v případě vyššího počtu dvouletých dětí musí být ve třídě kromě učitelky další pracovník. Tento paragraf se ale rozhodl ministr školství Robert Plaga na poslední chvíli zrušit. Pokud návrh schválí vláda, bude nadále učitelka na celou třídu s dvouletými dětmi sama, přestože v dětských skupinách je vždy na šest dětí jedna dospělá osoba.

Ministerst­vo školství také připravilo novelu nařízení vlády, kde navrhuje, aby menší mateřské a základní školy přišly o zástupce ředitele. Zatímco nyní může ředitelka mateřské školy pověřit touto funkcí jednu z učitelek a snížit jí počet hodin, které tráví přímo s dětmi, aby se mohla věnovat přebujelé administra­tivě, kterou jsou školy zavaleny, nově to už možné nebude. Bude muset trávit 31 hodin týdně vzdělávání­m dětí jako všechny ostatní učitelky, takže papírování zbude na ředitelku, která s dětmi tráví až dvacet hodin týdně. Byrokracii pro ministerst­vo školství a další instituce se pak věnuje o víkendech.

Podle statistik České lékařské komory jsou učitelé druhou nejpočetně­jší profesí, pokud jde o množství pracovníků nakažených koronavire­m. Několik škol skončilo v karanténě.

Dík učitelkám

Například na Slovensku tráví učitelky mateřských škol u dětí pouze 28 hodin týdně, zbylý čas mohou věnovat přípravě činností pro ně. Na rozdíl od českých učitelek mají ty slovenské také nárok na příplatek za třídnictví. A především je tam zákonem stanoven nižší počet dětí ve třídě. V případě tříd, které navštěvují předškolác­i, je to na Slovensku 22 dětí, v ostatních třídách 20 dětí. Výrazně nižší než u nás je na Slovensku nebo například v Polsku i počet žáků ve třídě prvního stupně základní školy.

Politici teď často děkují různým profesím v první linii. Bohužel jsem nezaznamen­al, že by poděkovali učitelkám mateřských škol. Rád bych zde poděkoval všem učitelům, kteří se snaží vyrovnat se současnou náročnou situací, jak nejlépe dokážou. A doufám, že vláda zajistí pedagogům odpovídají­cí podmínky, aby znovuotevř­ení škol proběhlo hladce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia