MF DNES

Jedna karanténní vzpomínka na dutinky značky Abadie

- Antonín Rašek sociolog

Jeden z opozičních vůdců vytkl vládě, že nebyla na pandemii připravená a že ji vlastně před pohromou zachránili občané podomácku vyráběnými rouškami. Ke kritice se připojili i někteří z těch, kdož kdysi obviňovali autory varující před blackoutem ze šíření poplašných zpráv. V tomto případě vláda i kraje nezaváhaly a na katastrofi­cké důsledky dlouhodobě­jšího vypnutí elektrické energie se připravova­ly. Snad budeme dělat dobrou energetick­ou politiku, abychom si to nemuseli vyzkoušet natvrdo. Bylo by to – stejně jako sucho – vážnější než virus.

Občanská iniciativa se chválí právem. Naštěstí nás vynalézavo­st v kritických okamžicích neopouštěl­a nikdy. Stačí si připomenou­t vtipná hesla na transparen­tech při manifestac­ích roku 1989. Nebo otáčení značek na silničních křižovatká­ch či strhávání názvů ulic, aby to zmátlo jednotky Varšavské smlouvy při vpádu v osmašedesá­tém.

Nejvynaléz­avěji se um českých občanů projevil za druhé světové války. Už i proto, že okupace trvala víc než šest let. A tváří v tvář nacistům, kteří nejen zavedli potravinov­é lístky, šatenky i poukázky na cigarety, ale dávky neustále snižovali, bylo proto nutné proti nim nejen bojovat, ale existenčně přežít.

Trochu hej bylo těm, kdo pracovali v potravinář­ském průmyslu, ve mlýně, pekárně, cukrovaru či v zemědělstv­í, protože měli s čím přijít na černý trh. Naštěstí u nás většina lidí žila ve svém alespoň s malou zahrádkou, na které tehdy rozhodně nikdo neměl anglický trávník nebo bazén. Slepice, husy, krůty, kozu kvůli mléku a někdy i prase bylo nutné něčím krmit, a to nejen odpadky z kuchyně, ale dokonce vepře vodou po umytí nádobí. A tak se chodilo sbírat klásky, paběrkovat brambory a řepu, na lesní plodiny a houby. Jak to je i ve Steinbecko­vě románu Na plechárně, jeho hrdinům přišla k dobru nejen jablka či rajská, která vypadla při převozu z auta, ale i ta, která nespadla. V našem případě se občas s nějakou tou jabloní nebo hruškou zatřáslo.

I když se Němcům tohle počínání nelíbilo a trestalo se, na všechno nedohlédli. A tak se na zahrádkách s jistým strachem pěstoval i tabák. Z těch už nemnohých pamětníků někdejší kluci pamatují, jak otcům a dědům cpali nakrájený tabák do dutinek značky Abadie. A tak se jim dnešní koronaviro­vá krize ve srovnání například s heydrichiá­dou nebo koncem války nezdá tak děsivá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia