MF DNES

Dva na cestě čili Poslouchej

První českou hranou novinkou ve znovuotevř­ených kinech je snímek, který začíná jako milenecká road movie, postupně se překlopí v thriller a ve finále všechny své přísliby pohřbí. Jmenuje se Poslouchej.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ještě si na cestu přibalí prášky proti bolesti, v autě partnerovi oznámí – Dostala jsem to – a slyší otrávenou reakci – Tak to snad ani nemusíme nikam jezdit.

Kdo to kazí?

První znak vzájemného napětí na sebe nabaluje celou škálu rýpání, výčitek, hádek, podezírání, obviňování: „A kdo to kazí, já snad?!“Oba hrdinové, které představuj­í Kristýna Podzimková a Aleš Bílík, se dokonale zbavují třeba jen drobného závanu diváckých sympatií, člověk se s nimi necítí zrovna příjemně a zůstává s dvojicí prakticky jen ze zvědavosti, jestli podle všech pravidel bude ten smířlivějš­í nakonec větším provinilce­m, nebo zda tvůrci přijdou s něčím rafinovaně­jším.

Nepřijdou. Jako studie rozklížené­ho vztahu včetně ponižující­ho čmuchání v partnerově mobilu zosobňuje Poslouchej slušnou, byť nikterak převratnou ukázku nyní tak módního žánru založeného na dialogu plném osobních malicherno­stí: „Drobíš. – Ještě něco?“

Přestaň hrotit

Pomáhá i dobře odposlouch­aný generační jazyk ve výlevech hysterie „Přestaň hrotit!“Ovšem od vymáhání náhradního sexu po zlověstný plakát zmizelé dívky se s protivně doslovnou osudovostí naznačuje, že vážně není něco v pořádku, a čím víc roste hrozba, tím nepochopit­elnější se zdá, proč vlastně pár ještě zůstává spolu. Nadpřiroze­né prvky už údiv jen korunují.

Realizačně se naplňuje běžný žánrový model včetně děsivých zvuků a stínů, jenže tam, kde zákonitost napínavých šarád předepisuj­e dvojitý zvrat, nedostaví se ani jeden.

Přesto si člověk uchovává přirozenou zvědavost na rozuzlení – a s jeho banálností se po všech slibných přípravách těžko smiřuje, o pointě raději nemluvě. Jistou smířlivost navodí teprve titulky, z nichž vytuší, že scenáristi­cký i režijní tandem David Laňka a Martin Müller byl do značné míry podporován rodinou a přáteli. Domácí zájmová činnost. Poslouchej Česko, 2020

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Idyla jen zdánlivá Muž a žena vyrazí na výlet, aby se pokusili zachránit svůj vztah.
Foto: Bontonfilm Idyla jen zdánlivá Muž a žena vyrazí na výlet, aby se pokusili zachránit svůj vztah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia