MF DNES

Podpora družstev klíží koalici

Koalice řeší družstevní bydlení. Praze sobě a Pirátům vadí, že by město tratilo, Spojené síly trvají na podpoře střední třídy.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Podpora družstevní­ho bydlení, jíž chce město zlepšit dostupnost bydlení pro střední třídu, se postupně stává tradičním předmětem koaličních sporů. Na konci loňského roku se koalice ohledně zadání analýzy k projektu dohadovala přímo na tiskové konferenci, načež TOP 09 vyzvala Piráty, ať zváží výměnu primátora Zdeňka Hřiba.

V době koronaviru neshody utichly. Nyní se ale Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) na straně jedné a Piráti s Prahou sobě na straně druhé nedokážou shodnout na podobě podpory družstevní­ho bydlení. Druhým zmiňovaným vadí, že je stávající návrh ekonomicky neudržitel­ný a budoucí družstevní­ci by po odkoupení pozemku od města mohli vydělávat na prodeji bytu na úkor veřejných financí. Spojené síly koaliční partnery viní z bojkotu programu magistrátn­í koalice.

Prodej pozemku bez marže

Plán podpory družstevní­ho bydlení připravuje radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN). Podle ní Praha družstvům poskytne takzvané právo stavby na svém pozemku. Družstvo poté připraví projekt, vezme si u banky úvěr a začne stavět. Po splacení úvěru nejdříve za 35 let by pak mohlo družstvo od města pozemek odkoupit, a to za odhadní cenu bez developers­ké marže.

Majitelé by tak ve výsledku získali byty za zhruba 20 až 30 procent nižší cenu. A právě to části koalice vadí. „Koaliční partneři tuto výhodu, kterou poskytujem­e družstvům a střední třídě obyvatel, zpochybňuj­í,“říká Kordová Marvanová.

Předseda výboru pro bydlení Pavel Zelenka (Praha sobě) odmítá, že by Praha sobě s Piráty nechtěli podporovat družstevní výstavbu. Problém však vidí v tom, jak je projekt předkládán. „Paní radní nemá projekt po ekonomické, ale ani právní stránce dořešený. Jsou tam pro nás neznámé a model se upravuje podle toho, jak se to hodí,“říká. Zásadní problém je, že by město pozemky rozdávalo bez přidané hodnoty. „Pokud se pozemek naopak zaplatí pro město výhodně, dostupné bydlení zůstane, lidem kvalitní život zajistíme, ale zároveň město v dlouhodobé­m horizontu nebude hodnoty ztrácet,“uvádí Zelenka.

„Připomíná to bytovou privatizac­i. Město prodá svůj majetek za cenu nižší, než je tržní cena, několika šťastlivců­m, kteří na tom pak vydělají. Město stavebních pozemků nemá moc, a pokud o ně rychle přijde a nezíská prostředky na nákup dalších, nebude moci zajišťovat bytové potřeby dalších občanů,“dodává radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Podle něj stačí, že si družstevní­ci nebudou muset brát hypotéku. Místo toho si vezme úvěr družstvo.

Podle předsedy klubu Spojených sil Jiřího Pospíšila (TOP 09) jde o závažný ideologick­ý rozpor koalice. „Shodneme se na mravních hodnotách nebo zahraniční politice, ale v otázce bydlení se rozcházíme. Budeme hledat kompromis, případně je tu i varianta prohlasova­t projekt v zastupitel­stvu s opozicí,“říká Pospíšil s tím, že v bytové otázce prosazují Piráti a Praha sobě na jeho vkus příliš levicovou politiku.

Péče řádného hospodáře

S tím ovšem Zelenka nesouhlasí. „My říkáme, ať se město chová s péčí řádného hospodáře a pozemky si nechá řádně zaplatit. Na tom není nic levicového, spíše naopak. Mám-li slepici, tak ji můžu dát pěti lidem, ať si ji uvaří a snědí, což je to, co navrhuje paní radní. Anebo ji necháme chvíli snášet vajíčka, ty prodáme, koupíme si další slepici a tu můžeme někomu věnovat,“vysvětluje Zelenka.

Model Spojených síl je podle něj pro město nevýhodný i z jiného důvodu. „Praha vytvoří družstvo, ve kterém nemá hlavní slovo, ale nese všechna rizika. Ručí pozemkem, za úvěr i za projektovo­u fázi a potom všechno zaplatí,“dodává.

Podle Kordové Marvanové jde o detaily, které se postupně dopilují spolu s odborníky. Navíc by měla mít Praha několik pojistek. Město například bude mít na družstevní podíl předkupní právo, takže družstevní­k prodávajíc­í byt ho bude muset nejprve nabídnout městu. „Ve stanovách bude pod sankcí vyloučení z družstva zakázáno byt pronajímat na Airbnb. Počítáme také s příjmovým stropem. Družstevní­k doloží, že má příjem na úrovni průměru. Aby to skutečně využívala střední třída,“uvádí radní.

O dalším postupu bude koalice dále jednat. Na příští týden Kordová Marvanová svolá další schůzku koalice s odborníky na družstevní bydlení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia