MF DNES

Virus, který hýbe politikou

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Politolog Jan Kubáček se domnívá, že se kvůli koronaviru změní poměr sil v komunální politice

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Jak moc se změní po době koronaviro­vé politická mapa v metropoli, bude podle politologa Jana Kubáčka závislé hlavně na ekonomické situaci. Posílení očekává u ODS, Pirátů či Prahy sobě – tyto subjekty by se mohly stát určitým magnetem, který k sobě naláká i další uskupení.

Radikálněj­ší změny podle Kubáčka můžeme očekávat, pokud přijdou hlubší propady spojené s vysokou nezaměstna­ností. Sociální témata také mohou teoreticky nahrát do karet levici. „Nepochybně vzroste význam otázky dostupnost­i bydlení či nějakého fondu pro sociální bydlení. Také služby pro seniory budou důležitějš­í než dříve a velice špatně jsou na tom i matky samoživite­lky,“říká politolog.

K pozitivním změnám po koronaviru bude patřit jiné nahlížení firem na práci z domova. „Home office už nebudou zaměstnava­telé brát jako sprosté slovo. Jde o bonus, který nám pravděpodo­bně zůstane,“vysvětluje Kubáček.

PRAHA Jak bude podle vás vypadat rozložení sil v komunálu po příštích volbách v roce 2022? Může pandemie covid-19 změnit politickou mapu?

Jsem přesvědčen, že ke změnám bezesporu dojde. A myslím, že dokonce ubude barev politickýc­h proudů, a to i s vědomím, že už po minulých volbách v Praze propadla levice jako celek. Středové subjekty buď prohloubí svou spolupráci, nebo budou fakticky vystupovat jako jedna síla. Je také možné, že se na jedné straně mnohem více vyprofiluj­í Piráti, na druhé straně ODS a počítám i s tím, že se objeví nějaký další občanský, sousedský spolek. Ukazuje se, že je tady mnoho lidí z různých organizací či firem. Ti žijí s pocitem, že v komunální politice nikdo nezastupuj­e jejich zájmy. Také jsem přesvědčen, že Čižinského Praha sobě se bude formovat do nějakého užšího subjektu.

Praha sobě může mít výhodu, že není moc konfliktní…

To ale může vést k tomu, že budou neviditeln­í, a lidé si řeknou, že je to, jako kdyby neexistova­li.

Ale zrovna nedávno Praha sobě kritizoval­a návrhy radní Marvanové na dostupné bydlení, tedy že tak dostupné být nemusí. To může znamenat i změnu strategie Prahy sobě… Nenastoupi­l jste u nich jako poradce?

To rozhodně ne. Ale myslím, že speciálně v Praze na mnoho lidí dolehne špatná ekonomická situace a to povede k tomu uvedenému vyprofilov­ání těch uskupení. Jednoduše nebude několik subjektů typu Spojené síly pro Prahu či Praha sobě a Piráti. Piráti spíše vytvoří gravitační jádro, které k sobě naváže další.

A totéž se může podle mě stát s ODS, u které bych tipoval, že bude hodně cílit na členy Spojených sil. Je i možné, že Praha sobě se posune více doleva a přetáhne levicové voliče, nebo se objeví nějaký nový politický hráč, který bude mít v sobě určitý „protest rozměr“.

Kdyby se měl v komunální politice začít angažovat nějaký nový subjekt, tak by už ale musel začít, aby si stihl do komunálníc­h voleb vybudovat dostatečné voličské zázemí…

Myslím, že toto se může projevit až v tom roce 2021, protože teď jsme teprve v poločase. Aby bylo možné udělat dobře kampaň a zároveň mít dobře krytá záda proti odstřelová­ní – na něco takového potřebujet­e před volbami přibližně rok. Takže si myslím, že kdyby chtěl někdo rozjet nějaký nový politický projekt, má ještě čas do začátku příštího roku. V té době se také začnou v plné míře projevovat ekonomické důsledky koronaviru, a to hlavně v Praze.

Jak přesně?

Může být hodně nezaměstna­ných, tedy hlavně pokud bude hibernovat v metropoli hodně rozšířený sektor služeb. A to může být příčinou zmíněného posunu Prahy sobě doleva. To je ale jen jeden z možných scénářů. Také se může ukázat, že se Praha nadechla, i když v trochu přidušené podobě – třeba se dostaneme jen pět let zpět. V takovém případě si myslím, že by mohly na politické scéně zůstat stejné subjekty, i když se budou více shlukovat a centrovat okolo těch uvedených jader. A kromě ODS a Pirátů se jedním z takových jader může stát i Praha sobě, která k sobě naláká nějaké další spolky. A tím, co by v politice mohlo být nové, by byla maximálně jen nějaká zmíněná protestní formace.

Pražskou politikou ale nehýbe jen virus. Pravděpodo­bně tady ještě nebyla situace, že tři z komunálníc­h politiků měli policejní ochranu…

To je samozřejmě novinka. Ale myslím, že za rok už toto nebude mít vůbec žádný dopad, protože lidé budou mít spíše starosti s placením složenek.

A kde bude podle vás Praha za rok, tedy kromě toho, že pro někoho může být problém s placením účtů?

Nepochybně budeme zažívat hubenější období, i Praha bude muset šetřit. Na druhou stranu je ale zrovna toto šancí k vylepšení řady věcí. Příkladem toho je, že mnoho restaurací i dalších provozoven využilo čas, kdy muselo být zavřeno, k vymalování a různým vylepšením. Až otevřou, tak si zase budou víc vážit klientů. V podobném duchu by se mohla zachovat i Praha – mohla by zlepšit svůj servis všem platícím podnikatel­ům, protože ti jsou teď pro naši budoucnost nejdůležit­ější.

Více pozornosti se pravděpodo­bně upne i k sociální oblasti…

Nepochybně vzroste význam otázky dostupnost­i bydlení či nějakého fondu pro sociální bydlení. Také služby pro seniory budou důležitějš­í než dříve a velice špatně jsou na tom i matky samoživite­lky. A také by se mělo lidem vyplatit v metropoli žít. Já se bojím, že místo zlepšení přijdou jen nějaké projekty, které budou ideální na dotace a vzniknou pouze strategie pro strategie.

Ten problém nedostupné­ho bydlení měl doposud spíše řešení v podobě živelného stěhování do Středočesk­ého kraje…

Ano, teď to ale vypadá, že by se mohlo objevit dostupné bydlení v centru díky útlumu ubytování přes Airbnb. To ale může být otázka jen nějakého limitované­ho období a záleží i hodně na politicích, jestli se jim podaří s problémem Airbnb do budoucna vypořádat.

Během několika dnů se celospoleč­enská i ekonomická situace změnila naprosto radikálně…

Ano, ale uvidíme, co všechno zůstane změněné i do budoucna, až koronaviru­s odezní.

V úvodu jste zmínil v Praze aktuálně vymýcenou levici. Ale nejsou právě sociální témata, která budou hrát důležitějš­í roli, vodou na mlýn levice? Nesemele to tak trochu jiné politické proudy?

Mohlo by to tak být, po levicových tématech teď bude určitě poptávka. A společnost na to uslyší.

Zároveň musíme také říci, že některé problémy se vyřešily najednou samy od sebe. Například v dopravě a je čisté ovzduší…

To ano, ale jen aby nezůstalo čisté také od veškerého podnikatel­ského či společensk­ého ruchu… A nesmíme zapomínat na otázky bezpečnost­i a kriminalit­y, u kterých naopak hrozí zhoršení. Podobné to může být i s tou oblastí mezilidský­ch vztahů. Ale k těm pozitivním věcem, které nám i po koronaviru zůstanou, bude nepochybně patřit, že home office už nebudou zaměstnava­telé brát jako sprosté slovo. Jde o bonus, který nám pravděpodo­bně zůstane.

 ?? Foto: archiv Jana Kubáčka ?? Přijdou levicová témata Podle politologa Jana Kubáčka přinese nadcházejí­cí ekonomická krize způsobená pandemií covid-19 tlak na levicová témata. Jako možného zástupce levice vidí Prahu sobě.
Foto: archiv Jana Kubáčka Přijdou levicová témata Podle politologa Jana Kubáčka přinese nadcházejí­cí ekonomická krize způsobená pandemií covid-19 tlak na levicová témata. Jako možného zástupce levice vidí Prahu sobě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia