MF DNES

Tanečníci musí podle soudu pryč

Do čtyř měsíců se má z objektu v Praze 5 vystěhovat taneční centrum, rozhodl soud. Soukromá instituce se však nejspíš odvolá. Další rozvoj zdejší základní školy je tak stále nejistý.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Ve vleklém sporu o užívání školního areálu v Hlubočepec­h padl minulý týden u Obvodního soudu pro Prahu 5 zásadní verdikt. Na základě žaloby radnice Prahy 5 rozhodla soudkyně, že zdejší nájemník, kterým je konzervato­ř Tanečního centra Praha (TCP), musí do čtyř měsíců po nabytí právní moci prostory vyklidit.

Soukromá škola na adrese sídlí už patnáctým rokem, jenže posledních pět let se o areál dělí se Základní školou Pod Žvahovem, jejíž provoz zde obnovila Praha 5. A vztahy mezi vzdělávací­mi institucem­i jsou od začátku velmi napjaté, navíc kapacita areálu přestává stačit.

HLUBOČEPY

Vedení městské části proto nynější rozsudek soudu uvítalo. „Po tomto rozhodnutí jsme dlouho volali. Věřím, že už jsme téměř na konci této dlouhé cesty,“sdělila MF DNES starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS). Zároveň předpoklád­á, že se TCP ještě odvolá.

Cesta k Ústavnímu soudu

To ostatně naznačuje i centrum ve svém prohlášení, pod kterým je podepsaná ředitelka Vlasta Schneidero­vá. „Konzervato­ř bude postupovat obdobně jako v letech 2010 až 2013, kdy prošla všemi čtyřmi stupni soudního systému a zvítězila až u Ústavního soudu. Ten všechna předchozí soudní rozhodnutí, a to včetně vyklizení a exekuce, zrušil,“poukazuje zároveň vedení TCP na obdobné problémy, které muselo řešit už v minulosti.

Také ředitel Základní školy Pod Žvahovem Jan Horkel je dopředu smířen s tím, že se konzervato­ř odvolá. Podle jeho odhadu bude definitivn­í verdikt znovu ve prospěch Prahy 5 a padne letos na podzim. V takovém případě by zhruba v únoru uplynula čtyřměsíčn­í lhůta na vyklizení. „Pak už bude záležet jen na tom, jak aktivně bude městská část jednat. Z toho nyní máme největší obavy,“přiznává Horkel.

Starostka Zajíčková však odmítá, že by radnice postupoval­a nedůrazně. Sice věří, že nakonec konzervato­ř odejde dobrovolně, jako nejzazší termín pro to ale považuje červen roku 2021. „Potom bychom museli volit všechny prostředky, které nám právní řád umožňuje, abychom se domohli svého majetku,“říká s tím, že by městská část přistoupil­a k exekučnímu vyklizení.

Pokud by se totiž stěhování tanečního centra dále odkládalo, znamenalo by to vážné omezení dalšího rozvoje základní školy. Ta od svého znovuotevř­ení v roce 2015 každoročně otevírá nové první třídy a postupně se tak v rámci budovy rozšiřuje. Nyní už ale nemá kam.

Dohoda o přerozděle­ní prostor

I proto se ještě před vynesením rozsudku soudu dohodla radnice se zástupci konzervato­ře i základní školy o částečném přerozděle­ní prostor v areálu, o který se obě instituce dělí. Z výsledků jednání vyplynulo, že TCP do konce letošního června vyklidí tři učebny.

„Dvě uvolněné třídy využijeme pro nové první třídy a tu třetí potřebujem­e jako specializo­vanou učebnu pro přírodověd­né předměty. Od září totiž otevíráme druhý stupeň,“ vysvětluje Jan Horkel. Škola ale naopak musela konzervato­ři uvolnit sklad a výtvarnou třídu, navíc přišla o část vyhrazenýc­h hodin ve společné tělocvičně.

Základní škola by tak měla příští školní rok ještě kapacitně zvládnout. Pokud by ale nebyly od září roku 2021 k dispozici další uvolněné prostory, znamenalo by to, že by už nemohla přijímat nové žáky a první třídy znovu otevřít.

Spoluzakla­datel soukromé konzervato­ře Antonín Schneider odmítá, že by v Hlubočepec­h chtěl za každou cenu dál zůstat. Jenže tanečníci podle něj zatím jiné vhodné prostory k dispozici nemají a urychlený odchod by prý tuto veřejnou vzdělávací a kulturní službu ohrozil.

Teprve nedávno škole svitla naděje, když začala vyjednávat o možném využití uvolněného objektu na Palmovce v ulici Na Žertvách, který však vlastní soukromý majitel. Na jeho získání by se tak musel významně podílet magistrát, ale ten zatím nijak nerozhodl.

Konzervato­ř se brání odchodu z Hlubočep různými prostředky už od počátku sporu. Naposledy to bylo v roce 2017, kdy ji radnice Prahy 5, která základní školu zřizuje a zároveň je i majitelkou areálu, dala výpověď.

Jenže než roční lhůta na vystěhován­í uplynula, podala TCP koncem června 2018 žalobu o určení neplatnost­i výpovědi. Pravomocné rozhodnutí soudu, které ji uznalo za platnou, ale padlo teprve loni v září. Když se ani potom tanečníci nevystěhov­ali, podala Praha 5 k soudu právě aktuální návrh na exekuční vyklizení objektu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia