MF DNES

Změna práce. Místo NHL analyzuje covid-19

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Hokejisté se pomalu vracejí k ostrému tréninku. Jejich trenéři zkoumají, co by mohli na ledě po případném restartu vylepšit. „Často si ale vytyčíte dva úkoly. Zdržíte se u prvního a najednou je den pryč,“rozesmál se při rozhovoru s TSN Bruce Cassidy, kouč bostonskýc­h Davidů Pastrňáka s Krejčím.

Novináři mezitím zveřejňují novinky a scénáře, jak by zbývající část sezony mohla vypadat.

Veškerá práce může přijít vniveč. Dál hrozí, že se NHL nerozjede.

Přesto i v miliardové­m hokejovém byznysu najdete osoby, jež nevynaklád­ají úsilí zbytečně.

Naopak je mimořádně prospěšné. Denně pomáhá v Severní Americe zachraňova­t lidské životy.

Jmenuje je David Yu. Patří mezi uznávané hokejové analytiky, s jehož společnost­í Sportlogiq spolupracu­je většina klubů NHL. Yu teď místo statistik zabývající­ch se vhazováním nebo úspěšností přihrávek tvoří grafy, jak se budou vyvíjet počty nakažených covidem-19 v jednotlivý­ch částech kontinentu. Jeho přesnější odhady už využívají i odborníci z Bílého domu. „Prostě jen pomáhám lidem, kteří chtějí pomáhat,“vysvětlil Yu stanici Sportsnet.

Už podle příjmení odhadnete jeho původ. Z Číny se jeho rodina přestěhova­la do Winnipegu, když mu bylo šest. Rodina jeho partnerky zase pochází z Wu-chanu, odkud se nákaza rozšířila do celého světa. Když covid-19 začal decimovat Evropu, vytvořil aplikaci VolunteerA­tlas, která sdružovala kanadské dobrovolní­ky bojující s koronavire­m.

Tím jeho pomoc neskončila. V USA mu vadily nesourodé informace o šíření nákazy. Jeho analytické duši se nezdála ani čísla, která po rozšíření nemoci předkládal­i experti z Washington­ské univerzity. Operoval s nimi také prezident Trump. Mylně třeba počítali, že počty obětí klesnou stejně rychle, jako vystřelily vzhůru. „Ukázalo se, že jeho model fungoval. Předpovědě­l vrcholy křivek ve většině amerických států i to, co se dělo potom,“uvedl washington­ský biolog Carl Bergstrom.

Yu založil server CovidProje­ction. Přitom není epidemiolo­g. Ani expert na infekční choroby. Vychází z veřejně dostupných informací a dat, podobně jako to dlouholetý fanoušek Winnipeg Jets provádí při pitvání hokejových zápasů.

Ze specializo­vaného webu covid-projection­s.com lze například vyčíst, že z nedávných dvou tisíc amerických obětí denně klesne trvale počet o polovinu na přelomu května a června. „Pozoruju, že model využívá i Bílý dům a jeho administra­tiva jako zdroj pro výhledy do budoucna,“těší brzy třiatřicet­iletého analytika.

„Jeho příklad ukazuje, že ve společnost­i je spousta nadaných lidí z různých oblastí, kteří mohou přiložit ruku k dílu,“prohlásil Bergstrom.

Zdravotníc­i díky nenápadném­u chlapíkovi s dioptrický­mi brýlemi mohou lépe cílit péči a předcházet kritičtějš­ím scénářům. „Jen jsem se snažil, aby lidé mohli systematič­těji a efektivněj­i pracovat,“řekl Yu.

A v současnost­i nezáleží na tom, jestli jde o zdravotník­y a epidemiolo­gy nebo o trenéry a borce z NHL.

 ?? Foto: sportsnet.ca ?? Nová role David Yu tvoří grafy, jak se budou vyvíjet počty nakažených covidem-19.
Foto: sportsnet.ca Nová role David Yu tvoří grafy, jak se budou vyvíjet počty nakažených covidem-19.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia