MF DNES

Moderní léky na migrénu zdarma

Pojišťovny zaplatí i novou onkologick­ou léčbu a pacienti se k ní dostanou dříve

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Přichází v atakách a typická je silně pulzující bolestí. Migréna, jejíž záchvat trvá většinou několik hodin, pacienta vzbudí i v noci. V Čechách s nemocí jen loni žilo přes 65 tisíc lidí, výrazně víc žen. U části pacientů se ale stane chronickou a menší bolesti hlavy nemocný zažívá skoro nepřetržit­ě. Záchvatů je i víc než patnáct měsíčně.

Migréna se nejdřív léčí přípravky i na jiná onemocnění, třeba antidepres­ivy či léky proti epilepsii. Biologicko­u léčbu, která je dostupná a vyvinutá na migrénu, však pojišťovny dosud nehradily. To se letos mění. Státní ústav pro kontrolu léčiv hned dvěma biologický­m lékům stanovil úhradu. Jednomu od února, druhému od května. „Léčba je primárně určena pro těžké pacienty, u nichž dosavadní léčebné pokusy selhaly a frekvence migrenózní­ch dnů se při jejich užívání významně nesnížila,“říká vedoucí Centra pro diagnostik­u a léčbu bolestí hlavy Neurologic­ké kliniky 3. LF UK a Thomayerov­y nemocnice Jolana Marková.

„Zkušenosti z klinické praxe jsou velmi slibné. Léky jsou účinné, s minimem vedlejších projevů a dle našich zkušeností pomohou tak 80 procentům správně indikovaný­ch pacientů,“doplňuje lékařka.

Účinnou léčbu imunoterap­ií, která nastartuje proti nádorovým buňkám imunitu tělu vlastní, mají v první fázi léčby hrazenou od března i lidé s generalizo­vaným melanomem. Tedy že ložiska nádoru jsou už mimo nádor původní.

„Je to obrovský posun“

V praxi to znamená, že pacienti nemusí podstoupit nejprve jinou léčbu a čekat, zda bude úspěšná, ale novou kombinaci dvou léků mohou lékaři nasadit hned po zjištění nových ložisek. „Je to obrovský posun. Léčba je velmi účinná, nicméně není bez toxicity. Je pro pacienty v dobré kondici. A co je důležité, účinnost je dlouhá. My ani tu horní hranici, dokdy působí ve smyslu dobré odpovědi, neznáme, protože tak dlouho lék není k dispozici. Nejsou to měsíce, jsou to roky,“říká předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i ČLS JEP Jana Prausová.

Ročně u nás přibude přes dva a půl tisíce pacientů se zhoubným melanomem a více než čtyři sta jich umírá.

Kpacientům je nelítostná. Po potvrzení diagnózy často zabíjí do tří až pěti let. Nemocní se nejdřív zadýchávaj­í při chůzi do kopce či do schodů. Později cítí nedostatek vzduchu i při běžných činnostech a v klidu. Nakonec mají potíže se i najíst, protože většinu energie vkládají do snahy se nadechnout.

Tak zákeřná je idiopatick­á plicní fibróza, která v Evropě ročně postihne asi 40 tisíc lidí. U nás jí trpí jeden člověk ze 100 tisíců. Nemoc je typická pro muže a má nejasnou příčinu. Jemná plicní tkáň se postupně mění v husté vazivo a na plíci se tvoří jakési jizvičky. Čím je tkáň zjizvenějš­í, je dýchání těžší.

Ještě před devíti lety byla tato nemoc neléčiteln­á. Zlom přišel ve chvíli, kdy se objevil lék, který snižuje aktivitu buněk, jež v plicích vazivovou tkáň tvoří. Pojišťovny ho hradí, jenže s podmínkou. Plicní funkce nemocného se mezi dvěma kontrolami v rámci půl roku nesměla výrazněji snížit. Pokud se snížila, pojišťovny se zdráhaly medikament proplatit. „Hlavní argument pojišťoven byl, že u takového člověka lék nejspíše nefunguje. Není tomu tak. My víme, že někteří pacienti v určitou chvíli mají extrémně rychlý pokles plicních funkcí. Nové léky v tom brání. Naopak po jejich vysazení se celý proces dále urychluje,“říká přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Koblížek.

S novým rokem tato překážka padla. „Je žádoucí jednou nasazenou léčbu nepřerušov­at,“dodává lékař. Nutno ale dodat, že na trhu jsou k dispozici dva takové léky, ale jen jeden teď získal úhradu bez zmíněné podmínky. O změně u druhého se už jedná. Oba léky jsou vhodné zejména pro nemocné v mírnějším stadiu,“doplňuje Koblížek.

Výhodou této terapie je, že pokud funguje a na pacienta nepůsobí vedlejší účinky jako zvýšená citlivost na sluneční záření či průjmy, lék trvale redukuje tvorbu vaziva v plíci. „Je to žádoucí posun v léčebných možnostech. Česká republika se tak posouvá mezi nejvyspěle­jší země světa,“podotýká Koblížek.

Dodává, že je velmi pravděpodo­bné, že do léčby idiopatick­é plicní fibrózy v průběhu jednoho roku až dvou let zasáhnou i další přípravky.

Lék na zhoubný melanom

Přínosem pro nemocné je i stanovení úhrady imunologic­kého léku, který se kromě léčby zhoubného melanomu používá i při jiné terapii, a to léčbě nádoru ledvin a pokročiléh­o nádoru hlavy a krku.

Pro tyto pacienty dosud lékaři mnoho možností neměli. Od března ho ale i jim pojišťovny zaplatí – u nádoru ledvin už v první fázi léčby.

„Těch pacientů je nemnoho. Očekáváme a těšíme se, že léčba bude fungovat,“říká předsedkyn­ě odborné onkologick­é společnost­i Jana Prausová. Pro pacienty je ale zásadní celkové přežití, které se prodlouží. „Efekt léčby je dlouhý. Lidé jsou ve velmi dobré kondici a mohou dobře fungovat, což je důležité,“dodává onkoložka Prausová. Před čtrnácti dny navíc získali novou šanci i pacienti s pokročilým melanomem se speciální mutací BRAF. Pokud u nich prvotní léčba selhala, jedinou možností byla chemoterap­ie. Teď jim lékaři můžou dát imunologic­ký lék. „Nemusíme žádat revizní lékaře pojišťovny a můžeme lék dávat v první druhé linii léčby, nebo můžeme kombinovat,“vysvětluje Prausová.

Měsíc a půl mají pacienti hrazen i účinný lék na chronickou lymfaticko­u leukemii (zvýšený počet bílých krvinek). S tou u nás žilo předloni několik stovek lidí. Přípravek dostanou lidé v pokročilýc­h stadiích nemoci, pokud selhala jiná léčba.

U většiny pacientů s chronickou lymfaticko­u leukemií lékaři objeví abnormalit­y chromozomů a mutace jednotlivý­ch genů. Některé změny nemají žádný vliv, jiné znamenají, že nemoc bude agresivní.

„Pro takové pacienty jsme neměli hrazenou účinnou terapii v první linii. Nemocní byli léčeni imunochemo­terapií. Na léčbu reagovali jen částečně či vůbec a museli být brzy léčeni inovativní­mi léky. Ale až v druhé linii. Nyní je můžeme léčit již v první linii (od března – pozn. red.), pokud léčbu vyžadují,“vysvětluje přednosta Hematoonko­logické kliniky FN Olomouc Tomáš Papajík.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia