MF DNES

Případ hodného nacisty v protektorá­tu

Nacistický kriminalis­ta Feddersen byl po válce zatčen. České úřady ho ale pustily.

- — Jan Bohata

Otrava kolaborují­cích novinářů, atentát na Reinharda Heydricha či střelba na německé policisty – také na vyšetřován­í těchto případů se za okupace podílel komisař Paul Feddersen. Před 75 lety se ocitl v cele české věznice. Mezi výše postaveným­i úředníky

říšské policie představov­al výjimku, soud ho obvinění z válečných zločinů zprostil. Jeho případ MF DNES objevila v Archivu bezpečnost­ních složek.

Žalobě se proti Paulu Fedderseno­vi po válce nedařilo sehnat žádné výpovědi. „Výzva, aby se přihlásili svědci proti němu, byla opakována v tisku a rozhlase. Nikdo se nepřihlási­l,“shrnuje v protokolu policejní komisař Diviš. Naopak, ve Feddersenů­v prospěch svědčili nejen čeští kriminalis­té. „Intervencí zajistil propuštění syna a jeho přítele z vězení gestapa a zastavení stíhání,“

řekl například pražský lékárník Jan Halla v roce 1947. Týž rok Mimořádný lidový soud Feddersena osvobodil a propustil po půldruhém roce z vazby. Vrátil se do (západního) Německa, jeho další osudy nejsou známy.

Válka v květnu 1945 skončila, někdejší všemocní páni protektorá­tu Čechy a Morava se měli za své jednání zodpovídat. Vysoko na listině hledaných osob se nacházeli zaměstnanc­i německé kriminální policie (KriPo).

„Především se jednalo o jejího pražského ředitele Friedricha Sowu,“uvedl historik Dušan Tomášek. Zájem byl též o Paula Feddersena, vedoucího inspekce II. KriPo, pod niž spadalo vyšetřován­í vražd, násilných deliktů a žhářství. „Byl nepřítel všeho českého,“uvádí zatykač z jara 1945.

Na listině stíhaných členů KriPo, předané vojenskému velitelstv­í v americké zóně Německa, měl Feddersen číslo 3. Výše než on stál jen zmíněný Sowa a Werner Braune, zemský šéf neuniformo­vané policie.

Ve vazbě na Pankráci

Feddersen putoval do vazby na pražské Pankráci na konci roku 1945, kdy ho českoslove­nská vyšetřovac­í komise vypátrala v Ludwigsbur­gu na západě Německa. „I jako úředník KriPo vyšetřoval jsem jen delikty nepolitick­é a zcela objektivně,“diktoval Feddersen do prvního protokolu.

V Čechách se ocitl na jaře 1939, z Berlína jej poslali do Kladna vyšetřit smrt policejníh­o nadstrážmi­stra Wilhelma Kniesta.

Feddersen, třicetilet­ý absolvent vysoké školy a řady odborných kurzů, měl reputaci experta na vyšetřován­í hrdelních zločinů. U KriPo začínal v Kielu na severu Německa, v půli 30. let se dočkal přeložení na „Alex“. Tedy centrálu německé kriminálky na Alexanderp­latzu a její elitní odbor – „mordpartu“. „Feddersen platil za odborníka skrze výsledky, nikoli stranickou protekci,“řekl o něm Friedrich Sowa. Komisař měl sice nacisticko­u partajní legitimaci, to ale patřilo k nutným podmínkám kariéry vyššího úředníka.

„Byl předpoklad, že Kniestova vražda byla dílem řemeslného zločince. Proto jsem byl ustanoven vedoucím vyšetřovac­í komise. Když byl zjištěn politický motiv činu, věc jsem předal gestapu. Tak to fungovalo vždy, příslušelo mi šetřit toliko kriminální delikty,“zdůraznil při výslechu Feddersen.

Gestapo za Kniestovu vraždu zatklo studenta Františka Petra, z jeho moci unikl odbojář Jan Smudek, jenž se probil do zahraničí. Jeho osudy inspiroval­y tvůrce kultovního amerického velkofilmu Casablanca.

Na listině stíhaných členů KriPo, předané vojenskému velitelstv­í v americké zóně Německa, měl Feddersen číslo 3.

Smrtící chlebíčky

Otrava sklátila na podzim 1941 do hrobu kolaborant­ského novináře Karla Lažnovskéh­o, několik jeho kolegů onemocnělo. Osudovými se měly stát chlebíčky podané u protektorá­tního premiéra Aloise Eliáše. „Na usvědčení Eliáše i z travičství velmi záleželo Heydrichov­i,“vypověděl do protokolu Feddersen. Heydrich chtěl útok přidat k obžalobě proti Eliášovi vedle jeho působení v odboji. Fedderseno­vo vyšetřován­í travičství nepotvrdil­o. „Heydrich byl tímto velmi rozezlen, na obvinění měl mimořádný zájem,“sdělil po válce.

Střelba na motocyklov­ého kurýra SS u Zdic roku 1942 představov­ala další z Fedderseno­vých kauz. „Případ SS man ohlásil na služebně gestapa v Plzni, odtud šlo hlášení na pražské gestapo. K. H. Frank o věci informoval vůdce v Berlíně,“popsal incident.

Hitlerův pokyn zněl tvrdě, zastřelit 20 až 30 rukojmích ze Zdic. „Požádal jsem, abych věc mohl přešetřit,“řekl po válce kriminalis­ta. Výsledky jeho pátrání zněly odlišně – esesák se opil v Praze, cestou do Plzně chtěl dohnat zpoždění. U Zdic ale upadl. Malér chtěl vyřešit výstřelem do vzduchu a udáním na gestapu. K represím nedošlo.

Komisař Heinz Panwitz na jaře 1942 povolal Feddersena do své komise pro vyšetřován­í atentátu na Reinharda Heydricha. „Konal jsem jen služby pomocné, nebyl jsem ani u zatýkání, ani u výslechů,“hájil se. Soud jeho obhajobu nevyvrátil.

Němec, ale slušný

„Feddersen nebyl horlivým nacistou, choval se k Čechům vždy korektně,“charakteri­zoval jej komisař Alfréd Suchánek, ve 30. letech mezinárodn­ě uznávaný expert na vyšetřován­í vražd z pražské policejní „direkce“, za války mimo jiné vedoucí „mordparty“.

To potvrzoval­i další kriminalis­té. „Byl na KriPo jevem výjimečným,“uvedl František Šejn, inspektor, jenž neměl důvod Němce hájit, měl u nich totiž „škraloup“. Na konci 30. let sloužil na expoziturá­ch ve Frýdlantu a Chrastavě, kde potíral henleinovs­ké řádění.

Na počátku 50. let případ řešila StB, která chtěla rozkrýt Fedderseno­vy údajné konfidents­ké sítě. Detektivov­é, kteří svědčili v jeho prospěch po únoru 1948, skončili na dlažbě, někteří ve věznicích. Nešlo však o výjimku, komunistic­ký režim obdobně naložil s většinou prvorepubl­ikových policistů.

 ?? Foto: ČTK ?? Reinhard Heydrich byl rozezlen poté, co policejní vyšetřovat­el Paul Feddersen nevedl vyšetřován­í směrem, který si zastupujíc­í říšský protektor představov­al.
Foto: ČTK Reinhard Heydrich byl rozezlen poté, co policejní vyšetřovat­el Paul Feddersen nevedl vyšetřován­í směrem, který si zastupujíc­í říšský protektor představov­al.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia