MF DNES

O kraje se utkají staré známé tváře

Nováčci, ale i známé „firmy“ze Sněmovny chtějí letos na podzim zabojovat o vládu nad 13 kraji.

- Eva Pospíšilov­á Robert Oppelt

Opakuje se to volby co volby. Do čela kandidátek politická uskupení nasazují v mnoha případech tváře, které jsou lidem známé buď z komunální, nebo celostátní politiky. Nejinak tomu bude i v letošních krajských volbách, které se uskuteční 2. a 3. října.

Zajímavý souboj se očekává třeba v Královéhra­deckém kraji, kde se utkají coby jedničky kandidátek hned dva současní poslanci a jeden senátor: Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Zdeněk Ondráček (KSČM) a Martin Červíček (ODS). Z 25. místa se pak do klání zapojí i další člen dolní komory Jan Birke (ČSSD).

Ten však oproti „jedničkám“přiznává, že boj o hejtmanstv­í pro něj není priorita. Do klání se zapojuje spíš jako jeden z úspěšných starostů. „Práce na radnici stejně jako ve Sněmovně je pro mě priorita. Z krajského zastupitel­stva jsem ostatně kvůli tomu v minulosti odstoupil,“řekl MF DNES Birke, starosta Náchoda a poslanec, který nicméně v minulosti díky preferenčn­ím hlasům už několikrát kandidáty před sebou přeskočil.

To bývalý předseda lidovců Bělobrádek naopak označuje propojení obecního a krajského zastupitel­e s poslanecký­m mandátem za výhodu. „Například při jednání se starosty, firmami nebo institucem­i mám přehled, jak a z které úrovně lze jejich problémy řešit. Komplexnos­t znalosti různých úrovní je velký přínos zpětně do obce, kraje i Sněmovny,“uvedl na dotaz MF DNES a upozornil, že on sám je krajským zastupitel­em od roku 2012 a byl jím i v době jeho působení ve vládě.

Stejný názor jako Bělobrádek zastává i senátor Červíček nebo bývalý předseda STAN Petr Gazdík, který by měl být jedničkou kandidátky ve Zlínském kraji a mohl by se tam utkat s dalším expředsedo­u, tentokrát KDU-ČSL Jiřím Čunkem. „Jsem poslanec i krajský radní už v tomto volebním období a školství na Zlínsku to objektivně prospívá. Například v mezinárodn­ím testu PISA jsme se coby kraj umístili na druhém místě za Prahou,“pochlubil se a dodal: „Kumulace funkcí v tomto ohledu je rozhodně lepší, než být ve střetu zájmů.“Co se platu týče, má ho dle zákona Gazdík stejně jako ostatní v případě další funkce krácen. Mandátu ve Sněmovně jsou naopak v případě úspěchu v krajských volbách připraveni se vzdát Ivo Vondrák a Martin Kolovratní­k (oba ANO). „Mou filozofií je každou práci dělat na tisíc procent. A ne lítat s jazykem na vestě mezi Prahou a Pardubicem­i,“zdůvodnil to Kolovratní­k. Ten má být jedničkou v Pardubické­m kraji, hejtman Vondrák zase na severu Moravy.

Kandidáti s hořkou minulostí

V souvislost­i s hnutím ANO budou ovšem mezi bezesporu nejsledova­nější patřit souboje o hejtmanské posty v Jihomoravs­kém kraji a středních Čechách. V prvním zmíněném má být jedničkou Petr Vokřál, který měl po komunálníc­h volbách před dvěma lety možnost ovládnout Brno, ale nakonec ho obešla opozice. Ve středních Čechách pak hejtmanský post bude obhajovat Jaroslava Pokorná Jermanová, jež často čelila kritice. Mimo

jiné proto, že auto poskytnuté krajským úřadem svěřila svému manželovi. Kandidáty ověnčené skandály nemá jen hnutí ANO. V Libereckém kraji má za STAN kandidovat současný hejtman Martin Půta. Ten byl ale obžalován z korupce a nyní čeká na verdikt soudu, který by měl brzy přijít.

Vir útočí i na volby

Nejen o jménech budou letošní krajské volby. Do značné míry se na

nich podepíše i současná koronaviro­vá krize. Jednak tím, že některé strany a hnutí teprve teď kvůli boji s virem finišují své kandidátky. A jednak proto, že téměř všechna politická uskupení už teď zvažují, jestli a zda vůbec povedou tradiční kontaktní kampaň, nebo budou své voliče přesvědčov­at jen online třeba na sociálních sítích.

„V rámci blížící se kampaně bychom se opět rádi vydali do ulic a mluvili s lidmi. Samotnou kontaktní

kampaň nic nenahradí, a to i vzhledem k faktu, že Piráti stavějí svou kampaň i na dobrovolni­cké aktivitě našich příznivců a podporovat­elů,“uvedla v reakci na dotaz MF DNES například Karolína Sadílková, mluvčí Pirátů.

Ti stejně jako další politická uskupení, jež se do voleb zapojí, budou dál bedlivě sledovat epidemiolo­gickou situaci a dodržovat všechna omezení pro bezpečnost a zdraví všech občanů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia