MF DNES

Pomohli jsme, aby stát mohl testovat lidi

Češi vyvinuli testovací sadu, díky které laborant po odběru zjistí, jestli je člověk pozitivní.

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

Když zdravotníc­i lidem odeberou z nosohltanu při testování na koronaviru­s stěr, pošlou jej do laboratoře. Její pracovníci potřebují speciální testovací sadu, která je potřebná k izolování virové RNA ze vzorků. Až poté mohou říci, jestli je pacient pozitivní, či negativní.

Jenže při nástupu epidemie nastala obrovská poptávka po těchto testovacíc­h sadách (kitech) a po celém světě jich byl nedostatek.

V Česku s řešením tohoto problému pomohl tým pod vedením Pavla Šáchy, vědce z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Ten na jaře zanechal jiné práce a s kolegy se vrhl na vývoj testovacíc­h kitů, aby Česko nebylo závislé na dodávkách ze zahraničí. V rozhovoru Šácha vysvětluje, že déle než vývoj testu trvá nyní zařídit to, aby se kit mohl prodávat laboratoří­m.

Nebyl to stres? Lidé mají představu, že vědci jsou ti, kteří bádají v laboratoří­ch a přemýšlejí nad novým řešením třeba i roky, a vy jste teď měli jen pár týdnů?

Vyvinout kit je v podstatě jednoduchá záležitost. Bylo jen potřeba pracovat velmi rychle s velkým nasazením. Umožnila to i má manželka Jana tím, že odjela na chalupu a vzala na sebe starost o děti i s náročnou mimoškolní výukou a ještě zaměstnání­m. Patří jí za to obdiv.

Pojďme k testovacím­u kitu. Jak jste daleko?

Díky enormnímu nasazení zejména mých kolegů Robina Kryštůfka a Františka Sedláka a za velké pomoci dalších kolegů z laboratoře se podařilo kit vyvinout během tří týdnů. Částečně paralelně probíhalo ověřování výsledků ve dvou nemocnicíc­h a Státním zdravotním ústavu, které prokázalo, že kit dosahuje porovnatel­ných, a někdy i lepších výsledků než ty komerční.

Můžete vysvětlit, v čem se ten váš způsob izolace RNA liší od té, která se používá komerčně?

Cílem bylo, aby se právě příliš nelišil, aby bylo možno izolovat RNA tak, jak jsou laboratoře zvyklé. Pouze aby byl sestaven z dostupných dílů, což se podařilo. Co se nepodařilo,

Věda v praxi

bylo přimět některé výrobce přístrojů, které se v laboratoří­ch používají, aby své uzavřené stroje otevřeli pro naše kity. Tyto stroje se tak nedaly použít a bylo potřeba vyvinout metody s použitím otevřených automatiza­cí, čehož se s pomocí zejména kolegů z Českého vysokého učení technickéh­o a Nemocnice Na Bulovce dosáhlo. Laboratoře, které využívají tyto otevřené stroje, nejsou závislé na konkrétním výrobci kitu, jenž uzavřený přístroj dodává. I tak se nám ale za tu dobu podařilo vyrobit a dodat českým laboratoří­m kity pro 50 tisíc testů na vyzkoušení.

Co se zatím ukazuje jako největší překážka?

Kit jsme vyvíjeli s tím, že ho bude možné zdarma používat k testování pacientů ve fakultních nemocnicíc­h a na Akademii věd. Peníze získané z prodeje komerčním laboratoří­m měly jít na rozvoj akademický­ch testovacíc­h kapacit. Ústav organické chemie a biochemie jako veřejná výzkumná instituce je však svázán řadou předpisů, které mu neumožňují něco takového prosadit. Jako nejlepší současná volba se tedy jeví neexkluziv­ní licencován­í našeho kitu společnost­em, které se postarají o výrobu a prodej. To považuji za největší překážku. Přestože se naše kancelář o licencován­í moc snaží.

Bude vaše metoda izolace snadno dostupná?

To souvisí s tím, jak rychle si společnost­i budou schopné know-how licencovat. My jsme pořád připraveni v případě nedostatku dodat potřebné kity klinickým laboratoří­m.

Bylo potřeba jen pracovat rychle a s velkým nasazením. Umožnila to i má manželka Jana. Na chalupě na sebe vzala starost o děti.

Věřím, že týmů, které pracují na něčem podobném, je hodně. Sledujete konkurenci? Je stále ten nedostatek tak akutní?

Věřím, že ve světě je řada týmů, které přípravu kitu také zvládly a díky třeba lepším předpisům je mohly snáze uvést do praxe a výroby. Možná, že i kvůli tomu je už snad situace stabilizov­aná a nás může hřát pocit, že v době nouze se nám podařilo s testováním výrazně pomoci.

 ?? Foto: archiv P. Šáchy ?? Akademik Pavel Šácha vyvinul s kolegy způsob, jak snadněji testovat lidi na koronaviru­s.
Foto: archiv P. Šáchy Akademik Pavel Šácha vyvinul s kolegy způsob, jak snadněji testovat lidi na koronaviru­s.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia