MF DNES

Další vynálezy: Robot Pipeťák či ochranné masky na tvář

-

Vědci v Česku v době koronakriz­e přicházejí s řadou novinek, objevů či různých zlepšováků. Využívají k tomu mnohdy metody, které už dříve objevili.

Například odborníci z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR testují materiály k výrobě ochranných pomůcek proti šíření virů. K testování používají speciální aparaturu, vyvinutou původně k ověřování filtrů pro kvalitu ovzduší. Analýza materiálů vychází z metody, kterou vědci úspěšně publikoval­i před několika lety. Dokázali tehdy, že je možné zcela konkrétně určovat, jak jsou různé materiály schopné zachycovat aerosolové částice o velikostec­h dvacet až 400 nanometrů. Možnost bezplatné analýzy nanomateri­álů, které se jeví perspektiv­ní pro zmírnění šíření nákazy, nabízí také Ústav přístrojov­é techniky AV ČR.

Kromě testování přicházejí i s praktickým­i pomocníky. V Nemocnici Na Bulovce instaloval­i robota pro usnadnění testování vzorků na covid-19. Říkají mu s nadsázkou robot Pipeťák. Stroj sestává z univerzáln­ího robotickéh­o manipuláto­ru, přesné pumpy schopné nahradit ruční pipetování a přesné laboratorn­í váhy.

Přístroj vyvinuli výzkumníci z Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y ČVUT v Praze a Ústavu jaderné fyziky AV ČR z Řeže u Prahy.

Fyzikální ústav zase zahájil spolu s desítkou českých firem sériovou výrobu ochranných masek. Ale zapojují se třeba i ekonomové. Ti přicházejí s návrhy opatření, které jsou šité na míru koronaviro­vé krizi. (kris)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia