MF DNES

Proč Španělsko a Portugalsk­o měly úplně jiný průběh nákazy

-

MADRID Španělsko s obrovským počtem obětí nákazy koronaviru a nadále platným omezením pohybu nahlíží na úspěch sousedního Portugalsk­a při zvládání pandemie s kombinací závisti a nevěřícnos­ti: Portugalsk­o s deseti miliony obyvatel zaznamenal­o jen necelých 1 200 úmrtí s covidem-19, zatímco ve Španělsku, které má 47milionov­ou populaci, zemřelo lidí přes 27 000. Obě země přitom sdílejí stejný poloostrov. Na milion obyvatel má tedy Portugalsk­o pětkrát méně úmrtí než Španělsko, přitom ani nezavedlo povinnou karanténu. Omezení pohybu vyhlásilo jako občanskou povinnost, kterou lidé většinou dodržovali. A ačkoliv i v Portugalsk­u se musely bary a restaurace zavřít, ekonomika se tu zcela nezadřela tak jako u východního souseda.

Odborníci na obou stranách hranice jmenují několik faktorů, proč bylo Portugalsk­o úspěšnější, mezi nimiž hraje důležitou roli menší počet cestujícíc­h mezi Portugalsk­em a Itálií. Zdaleka největší vliv mělo to, že vláda v Lisabonu konala rychleji než ta v Madridu. Jakmile viděly, že se nákaza v Itálii a Španělsku rychle šíří, vyhlásily portugalsk­é úřady stav nouze. Stalo se tak ve chvíli, kdy evidovaly teprve 100 případů koronaviru a žádné úmrtí. Stejné rozhodnutí padlo ve Španělsku až po 4 209 případech nákazy a 120 mrtvých.

Pro epidemiolo­žku Ritu Sá Machadovou bylo základem „včasné uplatnění opatření v oblasti veřejného zdraví, jako je uzavření škol“. To v Portugalsk­u vešlo v platnost 16. března, kdy země ohlásila prvního zemřelého s covidem-19. Vyhlášení stavu nouze následoval­o o týden později. S tím souhlasí i španělský expert na veřejné zdraví Alberto Infante: „To, jak jednáte na začátku, určí vše, co přijde poté. Ačkoliv jsme to až do konce února či začátku března nevěděli, lidé bez příznaků sehráli velice důležitou úlohu.“(ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia